Wat kunnen we als gemeente betekenen? - deel 4 (slot) in de serie 'Hoe onderhoud je in de eindtijd je relatie met God?'


Wat komen er veel verleidingen af op de gemeente van Jezus Christus. Christenen staan voor grote uitdagingen wanneer ze trouw willen blijven aan het Woord van God en aan de navolging van de Heere Jezus.

Naast het belang van Bijbellezen, het gebed en het gebruik van Gods wapenrusting (zie de drie eerdere delen in deze serie), is het van grote betekenis om scherp te krijgen wat we als gemeente kunnen doen om in de eindtijd onze relatie met God te onderhouden. De gemeente - het lichaam van Christus - is namelijk een groot goed. Hij heeft ons als gelovige broeders en zusters aan elkaar gegeven. We mogen samen naar Gods Woord luisteren en het bestuderen, mét en voor elkaar bidden en in het dagelijks leven elkaar helpen en ondersteunen. Jezus Christus - het Hoofd van de gemeente - wil ons daarbij leiden.
Wat kunnen wij als gemeente betekenen en hoe houden we stand?

Het Woord van de waarheid recht snijden - 2 Timotheüs 2:15
In veel kerkelijke gemeenten staat tegenwoordig het Woord van God niet meer centraal. Het gaat veelal om wat de mens zelf nodig heeft, om ‘mooie’ muziek of om de sfeer in een dienst. Daarnaast zijn er talloze dwaalleringen en wordt het Evangelie op allerlei manieren aangepast aan de tijdgeest. Het centraal stellen van de mens en zíjn belangen is volgens de wereld zaligmakend, maar volgens de Bijbel is dat juist de oorzaak van veel ellende. Alleen als we blijven bij het Evangelie van redding van zonde en schuld, zijn wij trouw aan Gods Woord. We mogen als gemeente niet afdrijven en met allerlei winden meewaaien.
In het laatste deel van deze serie wil ik dan ook een vurig pleidooi houden om Gods Woord centraal te stellen in de samenkomsten. De Schriftlezing en de overdenking die daarop volgt, moeten mijns inziens de belangrijkste plaats hebben in de eredienst. Alleen Gods Woord is richtingbepalend in ons leven. En alleen zó kan een gemeente functioneren zoals God het bedoeld heeft.

Acht slaan op de profetieën - 2 Petrus 1:19-21
Als gemeente kunnen we elkaar bemoedigen door tijdens de diensten de gebeurtenissen in de wereld, zo mogelijk, te duiden aan de hand van profetieën in de Bijbel. Pijnlijk is het om te moeten constateren dat er in veel (traditionele) kerken nauwelijks het Bijbelboek Openbaring wordt gelezen. Voorgangers weten er zelf soms geen raad mee en kunnen het dus ook niet uitleggen aan de gemeente. Maar om de gebeurtenissen in de wereld te kunnen duiden, is het nodig om kennis en inzicht te hebben in toekomstige gebeurtenissen zoals ze in Gods Woord staan opgetekend. Het Bijbelboek Openbaring en ook andere boeken in het Oude Testament staan vol met voorzeggingen over de eindtijd en zijn belangrijk voor ons leven nú. Laten we ons in elk geval zelf in de profetische boeken verdiepen en bidden dat de Heilige Geest ons inzicht en helderheid geeft om eindtijdgebeurtenissen te kunnen duiden.

Bidden mét en vóór elkaar - Galaten 6:10
Om als gemeente stand te houden in de eindtijd, en staande te blíjven onder allerlei aanvallen en verleidingen, is het van groot belang om voortdurend te blijven bidden voor elkaar. In de brieven in het Nieuwe Testament zie je dit telkens terugkomen. Paulus bidt voor zijn broeders en zusters en zij bidden voor hem wanneer hij het moeilijk heeft.
Wij bidden om elkaar te kunnen steunen in de strijd die we moeten leveren, want alleen op die manier kunnen we het volhouden en zullen we groeien in ons geloof. Dat kan natuurlijk in kleine groepen tijdens bidstonden, maar ook in de wekelijkse samenkomsten. We mogen onze broeders en zusters die dichtbij ons zijn aan de Heere God opdragen, maar des te meer onze vervolgde broeders en zusters ver weg. Dreiging en vervolging nemen alsmaar toe en het wordt voor christenen in heel veel landen steeds moeilijker om stand te houden en in vrijheid te kunnen geloven.

Zingen met elkaar - Efeze 5:19
Een fijne manier om bemoedigd te worden en bovenal onze Heer en Heiland de eer te geven, is door samen liederen te zingen. Hier gaat enorme kracht vanuit en het geeft ons weer moed om vol te houden. Zelf ervaar ik regelmatig dat ik liederen die we tijdens de dienst hebben gezongen, in de dagen daarop steeds weer aan het zingen ben. Soms kan ik anderen hiermee inspireren of aansporen en het geeft mijzelf een blij en dankbaar hart.

Christus verkondigen - Marcus 16:15
We leven nog steeds in genadetijd en we kunnen en mogen mensen die Hem nog niet kennen vertellen over Gods liefde - zowel binnen als buiten de kerk. Wanneer we daarbij als gemeenteleden elkaar ondersteunen, staan we er niet alleen voor. Laten we alle mogelijke middelen hiervoor inzetten om velen te bereiken met het Goede Nieuws. Als gemeente mogen we een lichtende ster zijn en laten zien dat er hoop is in de duistere tijden waarin we leven.

Bidden voor Israël - Psalm 122:6
Na alle Israëlische acties in de Palestijnse gebieden is de solidariteit met Israël zienderogen afgenomen. Helaas ook onder christenen. Er speelt natuurlijk heel veel en het is een strijd die uiteindelijk in de hemelse gewesten gevoerd wordt. Als mens kunnen we het geheel niet overzien. We hoeven het niet met alles eens te zijn wat Israël doet om toch te blijven bidden voor Gods volk. We mogen bidden dat er nog velen tot erkentenis van de waarheid mogen komen. Gods Woord zegt dat er een moment zal aanbreken dat het Joodse volk de Heere Jezus zal erkennen als hun Messias. Laten we als gemeente volhardend blijven bidden voor Gods oogappel.

Uitzien naar Jezus’ komst - 1 Thessalonicenzen 4:14-17
Veel gebeurtenissen in de wereld lijken onoplosbaar en uitzichtloos. Dit geldt soms ook voor persoonlijke omstandigheden die erg zwaar en moeilijk kunnen zijn. We mogen elkaar er dagelijks op wijzen dat we uit mogen zien naar Jezus’ komst. Wanneer we erop vertrouwen dat wij voor altijd bij Hem mogen zijn en dat Hij een heerlijke toekomst voor ons heeft, kan ons dat enorm veel kracht geven om het op aarde vol te houden. De opname van de gemeente is aanstaande en kan elk moment plaatsvinden. Wanneer we het profetische Woord bestuderen, zien we dat er niets meer in de weg staat voor de opname van de gemeente. We kunnen elkaar niet genoeg bemoedigen met bovenstaande Bijbelverzen. Maranatha!

Bij alle genoemde punten hebben we elkaar als gemeente ontzettend hard nodig. En bovenal hebben we Hém nodig: Jezus Christus - het Hoofd van de gemeente. Hij heeft alles in Zijn hand en wil ons leiden als we ons voor Hem openstellen.
Een van de strategieën van satan is om ons van elkaar te verwijderen en ons een geïsoleerd leven te laten leiden. We hebben gezien hoe dit in de coronatijd is gegaan en wat de gevolgen hiervan zijn. Veel mensen zijn nadien niet teruggegaan naar de gemeente die ze altijd trouw bezochten. Zij zitten nu thuis en zijn niet meer verbonden met een plaatselijke gemeente.
Het is belangrijk dat we elkaar - soms wellicht op andere manieren - toch blijven ontmoeten. Want alleen sámen kunnen we standhouden en de verleidingen van satan weerstaan.

Jezus Christus heeft Zijn gemeente lief en er een hoge prijs voor betaald. Hij heeft Zichzelf voor haar overgegeven. Hij heiligt, reinigt en koestert haar. Wat een onuitsprekelijke liefde van Hem.

Welk een uitzicht,
bruidsgemeente!
Eeuwig Hem ten eigendom.
Maranatha blijve ons
wachtwoord;
Amen, ja Heer Jezus, kom!


Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 8 - 2024 en is een bijdrage die ik voor dit magazine mocht schrijven.

Andere delen in deze serie 'Hoe onderhoud je in de eindtijd je relatie met God?'
Standvastig Bijbellezen (1)
Volhardend blijven bidden (2)
Gods wapenrusting gebruiken (3)
Wat kunnen we als Gemeente betekenen (4)

 

 

Reacties