11 januari 2016

Investeer in je huwelijk (1) - Bidden voor en met elkaar'Het is van groot belang dat huwelijkspartners voor elkaar ook mét elkaar bidden. Er is niets wat zo enorm samenbindt als het gebed.'

Een prachtige uitspraak en het klinkt heel logisch, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstiger. Bidden voor elkaar is lang niet altijd vanzelfsprekend. En.. ook al staan jullie er allebei voor open, zelfs dan kan het nog moeilijk zijn om ook echt (hardop) met en voor elkaar te bidden. Toch ben ik ervan overtuigd dat wanneer jullie dit echt samen willen, dit ook mogelijk is.

'Het belangrijkste dat iemand voor een ander kan doen, is voor hem bidden. 
Gebed behaalt de overwinning. 
Iedere andere dienst die wij doen, 
bestaat eenvoudig uit het oogsten van de resultaten van gebed'. 
C. ten Boom

Graag wil ik een aantal suggesties aan de hand doen.

Bidden voor je man of vrouw
Wanneer jullie allebei alleen (in stilte) bidden voor elkaar, blijf dit dan ook zeker doen. Er zijn talloze gebeden die je zelf kunt uitspreken maar er zijn ook diverse boeken in omloop die je hierbij kunnen helpen. Zelf gebruik ik al jaren het boek 'De kracht van een biddende vrouw' van Stormie Omartian. De hoofdstukken bevatten een gedeelte tekst en uitleg en sluiten af met een prachtig 'kant en klaar' gebed dat je kunt bidden voor je man. Je kunt het - zo je wilt - aanpassen aan je eigen omstandigheden.
Ook voor de man is hiervan een exemplaar verschenen en heet 'De kracht van een biddende man'. Het zijn allebei heerlijke boeken die je voor jezelf keer op keer kunt gebruiken om te bidden voor je partner.

Wat wij ook al vele jaren gebruiken zijn deze gebedskaarten. Helaas zijn ze niet meer verkrijgbaar maar af en toe zijn ze nog ergens te vinden in een boekhandel. Misschien kun je er tweedehands nog ergens aan komen? Er staan talloze gebeden op mét de bijbehorende Bijbelteksten waar naar verwezen wordt.

Het kan ook voorkomen dat jij wél gelooft en je man of vrouw juist niet. Van samen bidden zal dan ook meestal geen sprake zijn. Ook in dat geval is het goed om alleen te blijven bidden. De genoemde boeken (maar ook vele anderen) kunnen je hierbij helpen.

Samen hardop bidden
Mochten jullie er voor open staan om samen te bidden, dan kan dit in het begin best wel eens moeilijk zijn. Misschien hebben jullie het vanaf het begin van jullie huwelijk gedaan en hebben jullie al jong geleerd hardop te bidden maar bij veel echtparen is dat niet het geval. Het hardop uitspreken van een gebed - en dan zeker nog een gebed waarin je bidt met en voor de ander - kan een enorme drempel geven.
Misschien hebben jullie wat aan deze tip:
Probeer eerst samen te bidden voor elkaar in stilte. Ga bij elkaar zitten, vertel en deel je gebedspunten en breng ze - ieder voor zich - in een stil gebed bij God. Je kunt de gebedspunten die je wilt bidden ook (kort) opschrijven. Wanneer je even niet meer weet wat je wilt bidden, kijk je op het briefje.
De stap naar het hardop bidden is hierdoor al een stukje kleiner geworden. Je kunt als je samen toch hardop wilt bidden, heel makkelijk de punten die je hebt opgeschreven hardop voorlezen. Je weet zo wat je wilt zeggen en het gaat vaak veel meer ontspannen. Mochten jullie dit veel vaker gedaan hebben, dan is het ook goed om gewoon samen hardop te bidden en de gebedspunten in je eigen woorden uit te spreken.

Tijdstip kiezen
Kies samen een tijdstip uit om samen hardop te bidden. Misschien vind je het in het begin fijn om dit één keer per week op een vast tijdstip te doen, bv. op zondagavond. Mochten jullie dit te weinig vinden, dan kun je ook meerdere keren per week plannen of afspreken. Uiteindelijk - dat is althans onze ervaring - wordt het zo 'gewoon' om te doen, dat je elke dag samen (of bv. met je kinderen erbij) bidt met elkaar. Het is een proces waar je langzaamaan in groeien mag samen.
(Denk overigens niet dat wij het perfect voor elkaar hebben, ook wij hebben nog genoeg te leren :) )

Er zijn overigens verschillende manieren om samen te bidden.
 • Bespreek eerst met elkaar waar je voor wilt bidden en bidt daarna om en om. Je kunt allebei één keer bidden maar ook meerdere keren. Spreek dit met elkaar af.
 • Doe samen een 'popcorngebed'. Dit betekent dat je om en om heel kort bidt. Hooguit één zin. Je kunt dit een hele tijd volhouden totdat één van jullie het gebed afsluit.
 • Bid samen het 'Onze Vader'. 
 • Bid één van tweeën hardop. Een volgende keer bidt misschien de ander weer. (Laat elkaar hierin vrij).
 • Bid samen hardop bepaalde gebeden uit een gebedenboek (voor echtparen).
 • Maak samen eens een gebedswandeling en bid al wandelend!
Dit zijn maar een paar mogelijkheden, er zijn er ongetwijfeld nog veel meer te bedenken.

Wat ook waardevol is om te doen, is het bijhouden van een gebedsschrift. Je kunt hier - voor jezelf of voor jullie samen - de gebedspunten in noteren en hierin opschrijven óf, wanneer en hoe bepaalde gebeden verhoord zijn. Wanneer je samen een tijdje later nog eens terug bladert in het schrift, zie je soms dat er bijzondere dingen zijn gebeurd.

Belangrijk om in gedachten te houden is dat het natuurlijk niet om de vorm, lengte en zelfs niet altijd om de inhoud gaat van het gebed. Uiteindelijk gaat het erom met welke hartsgesteldheid je bidt!

Het is fijn  om te weten dat Jezus' tafel altijd gedekt is; Hij wacht alleen nog maar tot wij bij Hem komen. De schrijver Warren Myers zegt het zo: 'Onze Vader, die voortdurend aan ons denkt, wacht vol spanning tot we thuiskomen, of het nu een bezoek van een paar minuten, een half uur, of een hele middag is.'

Wat zijn jouw ervaringen met (samen) bidden? Welke tips heb jij voor andere echtparen?

4 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je hierover schrijft, ik denk dat het heel belangrijk is om te doen.
  Helaas heb ik geen ervaring. Heb het wel gewild vanaf het begin van ons huwelijk, maar in een huwelijk moet je er wel samen voor open staan.
  Als ik nu terugkijk na 15 jaar huwelijk vind ik het zo erg dat we dat nooit gedaan hhebben. Ik denk dat het ons huwelijk had kunnen redden (zit ongewild nu midden in een scheiding).
  Ik denk dat het goed zou zijn als gemeentes hier ook meer aandacht voor zouden hebben en dit zouden stimuleren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie Charlotte. Wat moet dat moeilijk voor jou zijn. Ik wens je Gods kracht en zegen toe!

   Verwijderen
 2. Vandaag zijn we 39 jaar getrouwd, dus heb ik haar vanmorgen gefeliciteerd met mij ;-)
  Maar het is waar dat samen bidden je band met elkaar en met de Heere versterkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, mooi Ron. Van harte gefeliciteerd! Ik wens jullie nog vele mooie en gezegende jaren samen.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.