18 januari 2016

Investeer in je huwelijk (2) - Breng elke dag tijd samen door

Breng je genoeg tijd door met je partner?  
Er is een enorme variatie in de hoeveelheid tijd die stellen samen doorbrengen. Wanneer je rondkijkt in je eigen familie- of vriendenkring, is je dat vast al eens opgevallen. Sommige paren geven aan zowat ‘alles’ samen te doen. Andere benadrukken het belang van hun eigen activiteiten. Ze hebben afzonderlijke hobby's, doen apart van elkaar vrijwilligerswerk en hebben soms zelfs een eigen hobbykamer. In mijn omgeving ken ik ook een aantal getrouwde stellen die apart van elkaar op vakantie gaan.

Meer 'me-time' dan 'we-time'
Het is niet mijn bedoeling bepaalde keuzes die stellen samen maken te bekritiseren. Geen huwelijk is hetzelfde en ieder persoon en elk huwelijk is anders en uniek. Gelukkig mág dat ook.
Wat mij echter wel opvalt, is dat er de laatste jaren veel meer gekeken wordt naar 'me-time' dan naar 'we-time'. Echtparen zijn vaak druk, willen naast het werk en gezin nog aandacht hebben voor weet ik hoeveel dingen en activiteiten, en gaan in een soort sneltreinvaart door het leven. De tijd die er nog over is willen ze graag alleen doorbrengen om even uit te kunnen blazen, tot zichzelf te komen of te ontspannen. Dit kan een hele tijd goed gaan en is misschien af en toe best eens nodig. Maar... er zijn (helaas) ook heel veel stellen die er na jaren huwelijk achterkomen dat ze uit elkaar gegroeid zijn, niet veel meer van elkaar weten en elkaar niets meer te zeggen hebben. In de loop van de jaren zijn ze allebei hun eigen weg gegaan en een eigen leven gaan leiden. Tot hun grote spijt moeten ze concluderen dat ze meer op zichzelf gericht waren dan op de ander.

Samen-zijn in het leven van alledag
In het blogbericht van volgende week wil ik ingaan op geplande tijd samen (noem het qualitytime) maar in dit stukje wil ik heel eenvoudig de vraag bij je neerleggen of je het echt belangrijk vindt om samen te zíjn, te léven en te délen in het leven van alledag. Neem je als je thuis komt uit je werk tijd voor je man of vrouw? Vraag je aan elkaar hoe de dag is gegaan? Deel je 's avonds, als de kinderen op bed liggen, persoonlijke dingen? Ben je überhaupt nog wel eens een avond thuis alleen met je vrouw of man of heb je elke avond volgepland met sport, gemeentewerk of andere 'goede' activiteiten? Neemt de televisie of de sociale media vaak de plek in van je partner?
Misschien komt het wat 'belerend' over maar in mijn eigen omgeving heb ik de afgelopen jaren al zoveel huwelijken kapot zien gaan, dat het vragen zijn die uit mijn hart komen en waar je over móet nadenken. Maak alsjeblieft tijd voor elkaar, voordat het te laat is!

Eigen ervaring
Uit eigen ervaring weet ik hoe gauw de avonden kunnen vollopen met duizend-en-een dingen die belangrijk zijn. Je bent continu  in de weer en wanneer de kinderen op bed liggen en je al je andere afspraken en klusjes hebt afgewerkt, ben je te moe om nog maar een woord te wisselen met elkaar. Als het dan nog later dan 22.00 uur is, loop je ook nog het risico niet meer zo heel helder te zijn en te gaan mopperen op elkaar. Ook de weekenden kunnen afgeladen vol zitten met sporten, familiebezoekjes, en activiteiten van de gemeente zodat je nauwelijks aan elkaar toe komt.

De afgelopen jaren hebben wij vaak hele 'kleine' dingen gedaan om samen te kunnen zijn en onze relatie te verdiepen. Een aantal tips:
  • Ontbijt 's morgens samen ook al hoef je niet allebei vroeg aan/naar het werk.
  • Wanneer je man of vrouw thuiskomt uit het werk, neem dan de tijd om te vragen hoe het was.
  • Laat na het eten even samen de hond uit, of loop een klein rondje. Praat samen over de dag.
  • Zet niet altijd de t.v. aan 's avonds maar neem ook tijd om samen te praten.
  • Ga 's avonds tegelijk naar bed. Sluit samen de dag af.
Natuurlijk zijn dit maar weer een aantal voorbeelden en zijn er nog veel meer momenten te bedenken dat je samen kunt zijn op een dag. 

Ik las een mooi citaat:

"In een relatie is het belangrijk om tijd te maken voor elkaar én voor de relatie waarin je samen praat en samen dingen doet. Als er geen ‘samen-tijd’ is, is er ook geen sprake van een relatie. Nog belangrijker dan de hoeveelheid tijd die je vrijmaakt, is de kwaliteit van deze tijd samen. Maar zonder een minimum aan tijd is er natuurlijk geen kwaliteit mogelijk". 

Nemen jullie elke dag tijd voor elkaar? Hoe zou je dit eventueel nog kunnen verbeteren?

2 opmerkingen:

  1. Ja, wij nemen altijd tijd voor elkaar. 's-Avonds. Maar niet altijd met zware gesprekken. Soms hebben we daar geen zin in. We vinden het ook leuk om samen cultuur te snuiven. Een stad te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.