1 februari 2016

Investeer in je huwelijk (4) - Lees (samen) een boek over het huwelijk

Eenheid in het huwelijk ontwikkelen en onderhouden is een uitdagende opdracht. De Bijbel voorziet gelukkig in de weg en de middelen die nodig zijn om deze uitdaging met groeiend succes waar te maken. Wil je samen meer weten over wat de Bijbel zegt over het huwelijk lees dan eens samen Efeze 5: 21-32 of 1 Korinthe 7:1-16. Wil je deze gedeelten aandachtig lezen en met elkaar bespreken, dan zul je daar best een tijdje mee bezig zijn. Misschien kun je er eens samen een avond voor gaan zitten.
Nóg een mooie manier om je huwelijk te verdiepen is door (samen) een boek te lezen over het huwelijk. Uiteraard is het verstandig om je Bijbel erbij te gebruiken.

Wanneer je gaat zoeken, zul je veel verschillende boeken tegenkomen maar ik wil er vijf uitlichten die wij (samen) hebben gelezen. Ze zijn zeer de moeite waard. Hier volgt mijn top 5!

1. Groeien in eenheid
Zo'n tien jaar geleden hebben mijn man en ik het boek 'Groeien in eenheid' van Wayne Mack samen gelezen en besproken. Dit werkboek bevat een schat aan informatie en praktische hulpmiddelen naar een diepere eenheid op het gebied van de rol van man en vrouw, communicatie, geld, seksualiteit, opvoeding en een godvruchtig gezinsleven. Het boek bevat 8 hoofdstukken die afgesloten worden met gespreks- en studievragen. Je kunt in het boek de antwoorden opschrijven en er is genoeg ruimte om ook aantekeningen te maken.
Het boek is doordrongen van Bijbelteksten en om die reden staat bij mij dit boek op nummer 1.

2. Gedeeld geluk
'Het tijdelijk verbond van het huwelijk tussen man en vrouw is een beeld van het eeuwig verbond tussen Christus en de kerk.'
Dat stelt John Piper in het boek 'Gedeeld geluk', waarin hij - met ruim 40 jaar ervaring als echtgenoot en predikant - op praktische wijze ingaat op alle aspecten van het huwelijk in het licht van Gods liefde en verbondstrouw. Door deze insteek valt het juiste licht op allerlei praktische zaken. Een goed huwelijk toont wie God is. Je kunt hier meer lezen over dit boek op een van mijn andere weblogs. Dit boek heb ik gewoon voor mijzelf gelezen en heeft mij waardevolle inzichten in het huwelijk opgeleverd. Een prachtboek!3. Een echtpaar naar Gods hart
In dit boek 'Een echtpaar naar Gods hart' beschrijven  Jim en Elizabeth George het leven van tien echtparen uit de Bijbel: Adam en Eva, Abraham en Sara, Izak en Rebekka, Jakob en Rachel, Manoach en zijn vrouw, Boaz en Ruth, David en Batseba, Zacharias en Elizabeth, Jozef en Maria en Aquila en Priscilla. In het boek wordt aan de hand van deze echtparen beschreven hoe je:
  • Elkaar kunt liefhebben zoals God het bedoeld heeft
  • In goed overleg en zonder conflict moeilijke beslissingen kunt nemen
  • Zonder angst of onbegrip met elkaar kunt communiceren
  • Als team kunt functioneren en als eenheid naar buiten kunt treden
  • Op Gods leiding kunt vertrouwen, ook als de toekomst onzeker is
Door de vele (herkenbare) voorbeelden uit dit boek, word je ook zelf weer aan het denken gezet. 

4. Liefde voor twee
Liefde voor twee is een handboek voor mensen die een blijvende huwelijksrelatie met elkaar aangaan of die relatie willen verdiepen. Het boek is bedoeld voor mensen die niet willen meedoen met de mode van vrijblijvende verhoudingen en die zich in hun seksuele leven door Bijbelse principes laten leiden. Het boek is open, maar niet schaamteloos. Op fijngevoelige wijze wordt aangetoond dat God man en vrouw voor elkaar heeft gemaakt. Hij wil dat ze één vlees zijn en seksueel van elkaar genieten. In die relatie is er geen plaats voor preutsheid, noch voor dierlijke hartstocht.
Het boek is zeer praktisch en doortrokken van een diepe verwondering over de schoonheid van wat God aan echtparen geeft. 
Een aanrader dus voor elk (toekomstig) echtpaar!

5. De uitdaging van de liefde
In de film Fireproof wordt verwezen naar het dagboek 'The Love Dare', in het Nederlands uitgegeven als 'De uitdaging van de Liefde'.  Dit boek zou je heel goed gebruiken als het in je relatie op een bepaald moment of in een bepaalde periode niet zo lekker gaat. Maar ook als het wél goed gaat, is het een waardevol boek. Het bevat een stappenplan van 40 dagen. Eén van de partners kan ermee beginnen, maar je kunt ook samen starten. Elke volgende stap vraagt iets meer van je. Het is uiteindelijk de bedoeling om het 40 dagen vol te houden en te kijken wat er veranderd is in je huwelijk. Een boek met een grote uitdaging. Zelf hebben wij dit boek besproken in 40 weken. Elke week probeerden wij een nieuwe uitdaging van de liefde! Je kunt hier een aantal pagina's van het boek inzien. 

Welke boeken heb jij of hebben jullie gelezen en zou jij aanbevelen aan anderen?


1 opmerking:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.