26 september 2019

Leeg nest - Els van der Vlist

Onlangs ontving ik - vers van de pers - een recensie-exemplaar van het boek 'Leeg nest' van Els van der Vlist. En om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Wat een feest van herkenning is dit boek!
In ons eigen gezin zijn in korte tijd drie van de vier kinderen uitgevlogen. Ze zijn ook redelijk snel na elkaar geboren dus dan is de kans hierop groter natuurlijk. Ons nest wordt steeds leger want we hebben nog maar één vogeltje thuis...

'Leeg nest' van Els van der Vlist is een handleiding en een handreiking voor een nieuwe levensfase: het moment dat je kinderen de deur uit gaan. Praktische informatie wordt in dit PUUR! balans-boek afgewisseld met ervaringsverhalen van andere ouders, en ook de Bijbel geeft waardevolle lessen voor het omgaan met een leeg nest. Vanuit haar eigen ervaring gaat Els van der Vlist in op allerlei vragen en uitdagingen. 'Leeg nest' bevat herkenning en aanmoediging voor elke ouder die het ineens wel heel stil vindt in huis – of die er juist stiekem wel van geniet.

In negen korte hoofdstukken worden verschillende thema's besproken. Zo vind je in hoofdstuk 1 een uitleg van wat het legenestsyndroom eigenlijk inhoudt. In hoofdstuk 2 wordt aan de hand van het leven van Hanna uitgelegd wat het in je leven kan betekenen om je kind los te moeten laten. Een bijbels voorbeeld waar we veel van kunnen leren.
In hoofdstuk 3 omschrijft Els heel duidelijk de verschillende levensfases van een mens. Vaak vliegt je kind uit als hij of zij jongvolwassen is en dan ben je zelf net van middelbare leeftijd. Een mooi hoofdstuk waarin ze handreikingen biedt hoe je op een goede manier met elkaar kunt (blijven) omgaan.
'Jaloers op je eigen kind' is het onderwerp van het 4e hoofdstuk. Je kunt namelijk je kind benijden omdat het meer kennis heeft dan jij zelf hebt of meer jeugdige kracht of een beter figuur. Hoe ga je hiermee om?

Het 5e hoofdstuk vertelt over afscheid en rouw en hoofdstuk 6 gaat uitvoerig in op de verandering in de relatie met je partner. Er verandert veel in je relatie als de kinderen het huis uit zijn dus het is goed om al in de jaren daarvóór te investeren in elkaar zodat je ook weer samen verder kunt als de kinderen uitgevlogen zijn.
Het 7e hoofdstuk - 'Als je alleen achterblijft'-  is ook een hoofdstuk om eens over na te denken. Er zijn veel ouders die er alleen voorstaan als hun kinderen op eigen benen gaan staan.
'De praktische kant' is de titel van het een-na-laatste hoofdstuk. Hierin worden allerlei onderwerpen besproken die van belang zijn bij het lege nest. Wat ga je daarna doen? Hoe houd je contact met je kinderen en hoe vul je die tijd in?
Wat ik zelf erg leuk vind in het boek is dat Els concrete voorbeelden noemt van allerlei moeders die hun ervaringen met haar hebben gedeeld. Zo stuurde ik zelf tijdens de voorbereidingen van het schrijven van haar boek ook een idee in en het is leuk om dit terug te vinden. Mijn tip staat vermeld op blz.103. (Er komt overigens nog een andere Wendy aan het woord in het boek die ik verder niet ken).
Tot slot wordt benadrukt in het laatste hoofdstuk hoe belangrijk het is om als ouders te bidden voor je kinderen. Het is een prachtige gewoonte om elke dag je kinderen aan God toe te vertrouwen. Ook al zie je je kind niet altijd of ook al weet je niet waar je kinderen zijn, je kunt altijd voor hen bidden. God is de volmaakte Ouder en bovendien de Maker van onze kinderen!

Wat mij erg aansprak waren de drie tips aan het einde van elk hoofdstuk. Op deze manier kun je nog eens doorpraten met je man of vrouw of met andere mensen die hetzelfde doormaken.
Aan het einde van het boek schrijven de twee kinderen van Els allebei een nawoord over hun eigen ervaringen. Bijzonder om te lezen!
In de literatuurlijst achter in het boek kwam ik veel bekende boeken tegen. Mooi dat Els deze boeken genoemd heeft, ze hebben mij persoonlijk erg geholpen in diverse fases in mijn leven. 

'Leeg nest' is echt een handleiding én handreiking voor een nieuwe levensfase. Het is een heerlijk boek waarin veel moeders (en misschien ook wel vaders) zich zullen herkennen. Van harte aanbevolen aan alle moeders die worstelen met het loslaten van hun kinderen of er juist van genieten dat ze uitvliegen en hun eigen weg gaan.


Els van der Vlist is theoloog, auteur, spreken en counselor. Ze is getrouwd en moeder van twee jongvolwassenen die, dat spreekt voor zich, niet meer thuis wonen.
Mocht je trouwens meer willen lezen over het boek 'De tijd van m'n leven' van Els van der Vlist, dan is de recensie hier terug te lezen. Ook heb ik haar eens geïnterviewd op mijn blog over haar passie voor schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.