31 december 2014

De tijd van m'n leven - Els van der Vlist

In februari van dit jaar heb ik met jullie een persoonlijk bericht gedeeld over het maken van keuzes en het stellen van prioriteiten. De titel van dit blogbericht was 'Keuzes maken'. Op het moment dat ik dit bericht schreef, stond ik aan het begin van het proces van keuzes maken en nu ik terugkijk op de afgelopen maanden kan ik gelukkig concluderen dat mijn leven meer in balans is gekomen. 
Veel van wat ik de afgelopen week las ik het boek van Els van der Vlist - 'De tijd van m'n leven' vond ik dan ook erg herkenbaar en daarom wil ik jullie van harte dit boek aanbevelen wanneer jullie ook worstelen met dit 'probleem'. Ik denk namelijk dat voor veel moeders iets is wat ze zullen herkennen.

Misschien heb jij ook regelmatig het gevoel dat je wordt geleefd, in plaats van dat je leeft? Is jou to-do-list te lang en wil en 'moet' je te veel? Heb je moeite met structuur aanbrengen in je planning? Dan is dit boek ook voor jou geschreven...

In het boek beschrijft Els vier stappen om naar het omgaan met tijd in je eigen leven te kijken. Er is geen vaste manier die voor iedereen en altijd geldig is: daarom kijkt ze samen met jou naar wat jouw prioriteiten zijn, welke doelen je hebt in je leven, hoe je plannen kunt maken voor de lange termijn en ook voor het dagelijks leven. Gaandeweg wordt ook gekeken naar wat de Bijbel zegt over timemanagement en naar wat de rol is van God in je reis. 

Veel mensen plannen hun dag niet en laten zich leiden door wat zich die dag aandient. Zo loopt de dag vol, zonder dat je er zelf grip op hebt. Misschien ken je het verhaal over de grote keien? Van der Vlist werkt dit in haar boek op een prachtige manier uit en biedt handreikingen om dit zelf toe te passen in je eigen leven.

Tot slot deel ik graag een aantal citaten uit het boek die mij aan het denken hebben gezet:
  • Wat mij betreft is het doel van timemanagement niet: vaardigheden leren om nog meer in ons leven te proppen, maar leven vanuit de rust en het weten dat je bezig bent met waartoe je geroepen bent. Dat is dus niet 'efficiënt werken' (zo veel mogelijk dingen in zo min mogelijk tijd doen), maar 'effectief leven' (meer van de juiste dingen doen). 
  • Als je identiteit in God ligt, dan hoef je jezelf niet meer te bewijzen met hard werken, veel geld, merkartikelen, een volle agenda. Dan mag je als een kind in zijn aanwezigheid verkeren. 
  • Je kunt niet álles, en dat hoeft ook niet! Erken waar je gaven liggen, doe waar je goed in bent. Geniet van de gave die je van God gekregen hebt.
  • Bedenk dat het erom gaat dat je het goede doet in Gods ogen, niet in de ogen van iedereen om je heen.
'De tijd van m'n leven' is een heel praktisch boek vol handvatten om vanuit de rust te leven en te werken. Elke hoofdstuk bevat prikkelende vragen die je kunnen helpen kritisch te kijken naar de oorzaken van jouw drukke leven.
Het boek is overigens ook zeer geschikt voor mannen, dus wie weet kun je je man er ook warm voor maken!

Els van der Vlist is schrijver, hbo-theoloog, spreekster en vaste columniste bij Sestravrouw.nl. Ze is getrouwd en moeder van twee tieners.
In mei 2011 werd haar non-fictie debuut ‘Ik heb er genoeg van! – over liefde, lijnen en leven met God’ uitgebracht bij uitgeverij Boekencentrum. 

2 opmerkingen:

  1. Je kunt niet alles ... dat is zo waar. Ik heb het boekje een keer gelezen maar ben alles al weer vergeten. Ik ga er nog een keer in beginnen.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.