18 februari 2015

10 vragen aan... Els van der Vlist


Mijn naam is Els van der Vlist. Ik werk als schrijver, spreker en coach/counselor, ik ben getrouwd en we hebben een zoon en een dochter.

Wanneer is jouw ‘passie voor schrijven’ begonnen?
Als vierjarige leerde ik lezen en schrijven van mijn oudere zus; ik vond het fascinerend om te zien wat je allemaal met letters kon maken. Al heel jong schreef ik vaak kleine stukjes. Mijn eerste publicatie was op 12-jarige leeftijd: een gedicht in de Taptoe.

Op welke manier komt jouw ‘christen-zijn’ terug in het schrijven van je boeken?
Ik hoop in mijn schrijven iets te laten zien van wie God is – hoewel je dat als mens maar voor een klein deel kunt beseffen. Dat is bij non-fictie duidelijker te zien dan bij fictie, maar ook daar probeer ik altijd wel lichtstralen van hoop te zien. Dat zie ik overigens meer achteraf als grote lijn dan dat ik het er zo bewust in stop.

Waar geniet je het meeste van tijdens het schrijven?
Het begin van een nieuw idee, daar kan ik heel enthousiast van worden! En dat dan de uitgever ook nog enthousiast is, ja, dat is een fijne periode. Verder geniet ik er van om in m’n eentje lekker te zitten schrijven, vooral als het werk goed vlot. Een verrassing was het voor mij om van mensen terug te horen wat ze aan mijn boeken hebben, wat ze hebben geleerd of hoe het soms levensveranderend was.

Wat is jouw favoriete plek om te schrijven?
‘Aan mijn bureau’ is het eerste antwoord dat in me opkomt. Toch schrijf ik ook graag ergens onderweg; in een park als ik een uurtje moet wachten, in een café temidden van allerlei andere mensen. Dan met pen en papier, aan m’n bureau gaat het direct digitaal. Ideeën voor een boek schrijf ik dan weer het liefst met pen en papier, zodat ik kan tekenen en bijschrijven waar ik maar wil.  

Hoeveel tijd besteed je in een week aan het schrijven? 
Dat is heel wisselend, je wilt waarschijnlijk een gemiddeld getal horen! Als ik veel spreekbeurten heb of counselingsgesprekken voer, schrijf ik soms weken niet (behalve dan m’n gespreksverslagen en de toespraken), maar in andere weken kan het soms twintig uur zijn. Héél af en toe trek ik me een paar dagen terug en schrijf ik meer uren, het is heerlijk om in de flow te raken doordat je alleen maar schrijft. Aan de andere kant is afwisseling ook weer heel goed, en dat geeft de tekst gelegenheid om te rijpen.

Welke boeken heb je geschreven en met welk boek ben je op dit moment bezig? Kun je al iets vertellen over je nieuwste boek?
‘Ik heb er genoeg van! – over liefde, lijnen en leven met God’ en ‘De tijd van m'n leven – over timemanagement, loslaten en leven met God’, beide verschenen bij Boekencentrum. Verder heb ik meegewerkt aan ‘Kerstavond’, een kerstverhalenbundel en aan ‘Like God’, een bijbels dagboek voor jongvolwassenen, en een vakantiebijbelgids van Ark Media.

Op dit moment heb ik twee boeken onderhanden, maar ze zijn nog in een stadium dat ik er niets over kwijt kan – volg m’n website of Facebook om dat in de gaten te houden.

Wat is je grootste fout die je gemaakt hebt als schrijver?
Wat een grote vraag! Misschien dat ik te lang heb gewacht met schrijven, maar dat is ook gewoon zoals het leven loopt.

Wat is het beste advies dat je een beginnende schrijver zou meegeven?
Geniet vooral van het proces van schrijven en luister naar feedback van mensen die er verstand van hebben.

Wie is jouw favoriete schrijver of schrijfster en waarom?
C.S. Lewis. Zowel zijn non-fictie als fictie is briljant. Er zijn weinig boeken die ik herlees, maar die van Lewis zeker wél.

Wat is jouw droom als schrijver?
Steeds beter gaan schrijven, nog veel meer schrijven, dat lezers geraakt worden door wat ik schrijf, en natuurlijk een bestseller schrijven ;-). Om te kunnen leven van mijn bedrijf lijkt me mooi. Ik zou ook meer reisverhalen willen schrijven over hoe mensen in andere landen en culturen leven en hoe God wereldwijd aanwezig is.
In mijn boeken en op mijn website vind je de zin “only to reflect the glory of my King”. Dat is niet alleen mijn motto voor schrijven, maar voor alles wat ik doe.

Bezoek ook eens de website van Els: www.elsvandervlist.nl


2 opmerkingen:

  1. Ik ben juist bezig met 'De tijd van m'n leven', dan is zo'n interview erg leuk om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.