Bidden voor je volwassen kinderen - Stormie Omartian - recensie

Schrijfster Stormie Omartian, bekend van o.a. de boeken 'De kracht van een biddende vrouw' en 'De kracht van biddende ouders' heeft een prachtig nieuw boek geschreven dat nu in het Nederlands is verschenen. 'Bidden voor je volwassen kinderen' zal veel christenouders aanspreken en komt voor mij persoonlijk als geroepen!

Omartian schrijft zelf : Als jullie kinderen krijgen, worden jullie overladen met felicitaties, en als je kinderen jong zijn krijg je ook nog wel eens advies over het opvoeden van jullie kinderen. Maar als je kinderen volwassen worden, verstommen de adviezen en gesprekken. Ja, je vertelt elkaar hoe het met de kinderen gaat (vooral als het goed gaat), wat ze doen, met wie ze zijn, dat soort dingen.

Veel mensen denken ook dat je verantwoordelijkheid als ouder wel zo’n beetje ophoudt als je kinderen de deur uit zijn. Je hebt ze meegegeven wat je wilde meegeven en ze hebben een goed geheugen dus het komt allemaal wel goed met ze. Ze vinden een baan, hopelijk een geschikte partner en komen later eens in de zoveel tijd met de kleinkinderen bij opa en oma op de koffie. De ouderschapsfase is voorbij; nu kunnen jullie de dingen gaan doen waar jullie al die jaren toen ze jong waren niet aan toe zijn gekomen.
Nou, vergeet het maar.
Zo gaat het dus niet…
Ouder-zijn zit in je systeem. Je hebt levenslang, zogezegd. Je betrokkenheid op hun leven houdt in je hoofd niet op als ze de deur uit zijn. Je maakt je zorgen over hun keuzes, hun toekomst, hun relatie, hun gezondheid, hun kinderen en ga zo maar door. Je kunt je machteloos voelen als de dingen niet gaan zoals je voor hen had gehoopt, of misschien wel schuldig zelfs. Hoe ga je daarmee om?

In 'Bidden voor je volwassen kinderen' laat Stormie Omartian zien hoe je heel gericht kunt bidden voor je volwassen kinderen (en je kleinkinderen). Ze doet dat vanuit haar eigen ervaringen, het Woord en de beloften van God, en vanuit de vaste overtuiging dat het gebed van ouders voor hun volwassen kinderen net zoveel kracht heeft als toen de kinderen klein waren. Jij hoeft je kinderen niet te ‘fiksen’, maar je kunt ze wel heel bewust en heel gericht toevertrouwen aan de zorg van de beste Ouder die er is, je hemelse Vader.

Wanneer je begint te lezen, zul je direct herkennen wat Stormie beschrijft. Zorgen en problemen waar onze volwassen kinderen tegenaan lopen, lijken soms groter en moeilijker te zijn dan toen ze nog klein waren. Omdat we nu niet de hele dag bij hen (kunnen) zijn, is het des te belangrijker om voor hen te bidden en hen bij de Heer te brengen.

Al jarenlang gebruik ik het boek 'De kracht van biddende ouders' en dan met name de bladzijden achterin het boek die gaan over volwassen kinderen. Ik ben dan ook blij dat er nu een compleet boek is verschenen met gebedspunten die je gericht kunnen bidden voor hen. 
Het boek leest prettig maar het kost wel tijd om hetgeen Omartian schrijft ook echt in je op te nemen. Het is dan ook geen uitgave die je in één keer uitleest, alles wat ze schrijft moet je zorgvuldig bestuderen en tot je door laten dringen. In de inleiding worden zeven dingen beschreven die elke ouder van een volwassen kind zou moeten weten. Het is goed om deze inleidende woorden te lezen voordat je met de andere vijftien (gebeds)onderwerpen begint. Elk hoofdstuk sluit af met een uitgebreid gebed en Bijbelgedeelten die bij het onderwerp passen.

Een klein minpuntje van het boek vind ik dat er regelmatig Bijbelteksten worden aangehaald uit het Oude Testament waarvan gezegd wordt dat je die zo een-op-een kunt bidden voor je kinderen. Mijns inziens zijn veel van deze teksten bedoeld voor het volk Israël en kunnen deze niet zomaar 'gekopieerd' worden op de gemeente. In dit blogbericht wordt dat nog wat duidelijker uitgelegd.
Desalniettemin blijven er genoeg Bijbelverzen over die je wél kunt gebruiken om te bidden. Het boek is inspirerend en zal voor iedere ouder die bewust met gebed bezig wil zijn een bemoediging zijn.

Hier zijn enkele pagina's van het boek in te zien.

Wie het leuk vindt, kan via uitgeverij Gideon boeken meedoen met de challenge 'Bidden voor je volwassen kinderen'. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link. Als je je aanmeldt, krijg je vanaf 15 juli drie weken lang elke ochtend automatisch een mail toegezonden, met daarin een thema, bijbelse onderbouwing en beloften en soms wat persoonlijke anekdotes van Stormie. De gebeden en overdenkingen zijn eenvoudig te vertalen naar jouw situatie.

Titel: Bidden voor je volwassen kinderen
Auteur: Stormie Omartian
Uitgeverij: Gideon boeken
ISBN: 978-90-5999-0548
Prijs: €22,50Reacties

  1. Dank je wel voor deze recensie. Ik heb de kracht van de biddende vrouw destijds gelezen. Wij hebben geen kinderen of kleinkinderen, maar we bidden wel voor neven en nichtjes, al geef ik toe dat ik daar niet altijd even consitent in ben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi om te lezen Marja! Daar kan het boek natuurlijk ook voor gebruikt worden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.