19 april 2022

De tweede komst van Christus: een gebeurtenis in twee fasen


Veel christenen houden vast aan de overtuiging dat de Opname van de Gemeente en de Wederkomst van Jezus Christus in heerlijkheid dezelfde gebeurtenis is of tegelijkertijd plaatsvindt. Degenen die de Bijbel consequent letterlijk opvatten (wat de norm zou moeten zijn, tenzij de context duidelijk anders aangeeft) zouden eigenlijk moeten erkennen dat de Opname en de verschijning van Jezus in heerlijkheid onmogelijk tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Als we rekening houden met alle berichten over de tweede komst van Christus, dan wordt het duidelijk dat Zijn tweede komst uit twee verschillende fasen bestaat. In een eerder blogbericht schreef ik hier ook al eens over. Je kunt het HIER teruglezen. Misschien heb je nog nooit gehoord of gelezen over de twee fasen van de tweede komst van Christus maar lees hieronder dan eens verder wat Gods Woord erover zegt.

In het boek 'Handboek over de opname' van o.a. Tim LaHaye dat ik op dit moment aan het lezen ben, worden de twee fasen ook nog eens uitvoerig uitgelegd en ik deel er graag nogmaals iets over omdat het zó belangrijk is het onderscheid te zien tussen de Opname van de Gemeente en de Wederkomst van Christus. Het verandert namelijk ook je visie op de tijd waarin wij nú leven (de eindtijd), de Grote Verdrukking, het Duizendjarig Vrederijk en alles wat er hiernaar nog gebeuren gaat. Zelf word ik er enorm door bemoedigd dat de Opname van de Gemeente aanstaande is en er geen gebeurtenis meer aan vooraf zou hoeven gaan. Hij kan elk moment komen om ons thuis te halen in het Vaderhuis. Wat een heerlijk vooruitzicht voor wie Hem liefhebben!

In het handboek lezen we o.a.: Eerst komt de Opname, waarbij Christus in de lucht verschijnt om Zijn gemeente naar het huis van de Vader te brengen (Johannes 14); daarna keert Hij, mét de Zijnen, zichtbaar en in heerlijkheid terug naar de aarde om (de volken) te oordelen en Zijn Duizendjarig Rijk op te richten. De twee verschillende gebeurtenissen zijn van elkaar gescheiden door de zeven jaren van Grote Verdrukking. Bij de opname van de Gemeente komt Christus in de lucht boven de de aarde en roept Zijn gemeente tot Zich in de hemel (dit gebeurt in een oogwenk). In tegenstelling hiermee zal Christus fysiek naar de aarde komen bij Zijn verschijning in heerlijkheid (elk oog zal Hem zien).

Er zijn minsten 15 duidelijke verschillen tussen de komst van Christus in de lucht voor Zijn gemeente en Zijn verschijning op aarde, die de hele wereld zal zien. Elk gebeuren heeft en ander doel. Onderstaand overzicht bevat duidelijke elementen van de opname en de verschijning in heerlijkheid, en maakt duidelijk dat het twee verschillende gebeurtenissen zijn.

Ik zou zeggen: bestudeer het eens met de Bijbel erbij. Lees het aandachtig (klik op de foto voor een vergroting).Wil je meer lezen over de Opname van de Gemeente en de Wederkomst van Christus, lees dan de andere blogberichten maar vooral de verschillende bijbelgedeelten er nog eens op na. 


4 opmerkingen:

 1. Ja, wat een onderwerp he?! Daar zijn veel boeken over geschreven en al evenveel meningen over. Ik ben er nog niet helemaal uit, moet ik zeggen. In de theorie die jij beschrijft zie ik zelf wat haperingen, bijvoorbeeld dat 'de Opname van de Gemeente aanstaande is en er geen gebeurtenis meer aan vooraf zou hoeven gaan.' Ik denk dan, hoe zit het dan met de grote opdracht? Er zijn nog miljoenen en miljoenen mensen die nooit het evangelie hebben gehoord, geen Bijbel hebben en geen Christen kennen. Als wij opgenomen worden, wie moet dat dan doen? En wat doen we met de woorden van Jezus in Mattheus 24:21-22? Daaruit blijkt dat wij echt wel een deel van de verdrukking mee moeten maken (als we al niet bij de Heer zijn). Goed dat je aandacht aan besteed in je blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allereerst bedankt Marja voor je uitgebreide reactie. Het is waar dat er nog veel mensen zijn die nog niet van het Evangelie gehoord hebben. Toch denk ik dat dit wat je noemt (uit Matt. 24) anders bedoeld is. Misschien is het goed om naar dit artikel te verwijzen voor meer uitleg. Wellicht wil je het lezen? https://www.zoeklicht.nl/artikelen/moet+het+evangelie+wereldwijd+bekend+zijn+voor+de+opname_6717

   Het gedeelte uit Matteüs 24 dat je aanhaalt gaat júist over de grote verdrukking en daarvoor worden wij als christenen bewaard. De 'uitverkorenen' waar in vers 22 over gesproken wordt, is het volk Israël. Voor hen is er tijdens de Grote Verdrukking nog een belangrijke taak weggelegd.

   Er is nog veel over te zeggen en te lezen Marja. Misschien kun je de genoemde teksten in bovenstaande afbeelding eens met elkaar vergelijken.

   Verwijderen
  2. Dank je wel voor dat artikel Wendy. Ik heb het gelezen en ik ken die invalshoek. Het is interpretatie, zoals ik al zovaak heb gelezen, interpretatie vanuit een bepaald gedachtengoed. Het kan zo zijn, het kan ook anders. Ik denk dat het belangrijkste is dat we er klaar voor zijn. Maar om mij heen zie ik een wereld in nood die absoluut niet met deze dingen bezig is, maar wacht tot iemand hen het goede nieuws vertelt.

   Verwijderen
  3. Absoluut is het het belangrijkste om er klaar voor te zijn en een keuze voor Hem te maken. Tot die tijd mogen we het Goede Nieuws vertellen aan iedereen die het horen wil. Laten we dat vooral blijven doen totdat Hij komt!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.