17 juli 2021

Debora - een moedige vrouw

 

Sinds een aantal jaren probeer ik elk jaar het leven van één Bijbelse vrouw te bestuderen. Over het leven van Eva, SaraRachelRuth, Esther, Hanna, Batseba en Maria heb ik al eens nagedacht en/of geschreven. Het afgelopen jaar heb ik gekozen voor Debora. Graag deel ik enkele opvallende dingen uit haar leven.

Het eerste wat opvalt na het lezen van het levensverhaal van Debora is dat je, buiten de Bijbel om, eigenlijk weinig over haar hoort of leest. Van veel bijbelse vrouwen zijn romans of bijbelstudies verschenen maar tot nu toe heb ik er van Debora nog geen een gevonden (ik houd mij aanbevolen voor tips!). Toch is deze vrouw op z'n minst bijzonder te noemen wanneer we over haar lezen. In Richteren H4:4 t/m H5:31 vinden we een deel van haar levensverhaal. Het is goed om dit eerst misschien te lezen voordat je verder leest.

Debora is één van de richters (of rechters) van Israël. Er wordt één vrouw genoemd in dit rijtje, de andere elf zijn mannen. Wanneer mensen verschil van mening hebben, kunnen ze bij haar terecht. Debora trok overigens niet rond door Israël. Ze bleef op een vaste plek, onder een palmboom die naar haar genoemd was. Wie een geschil had dat beslecht moest worden, kwam naar haar toe. Opvallend is dat er niet staat dat ze over Israël regeerde of dat ze gezag had over het volk, er staat alleen dat ze recht sprak.
Debora wordt door iedereen gerespecteerd, ook door de mannen. Dat was best bijzonder in een tijd waarin de mannen het volledig voor het zeggen hadden. Het was ook opvallend dat er in de tijd van het Oude Testament een vrouw was die - met Gods goedkeuring - de leiding kreeg bij een opdracht van God. 

In het genoemde bijbelgedeelte neemt Debora de taak op zich die God haar geeft. Als er een aanval van de Kanaänieten dreigt, neemt ze contact op met de legerleiding en geeft ze Gods aanwijzingen door. Ze moedigt de leiders aan om op God te vertrouwen. Commandant Barak blijft aarzelen, maar Debora is vastberaden. Deborah heeft een bevel voor hem en hij moet Israël aanvoeren. Maar Barak vindt het moeilijk en wil het alleen doen als Debora meegaat. Misschien kun je wel zeggen dat het puur ongeloof was van Barak, hij had in elk geval weinig vertrouwen. Debora neemt de leiding over, gaat Barak voor, en weet op deze manier tienduizend soldaten achter zich aan te krijgen. Dankzij Debora krijgen ze weer vertrouwen en gaan ze de strijd aan. De Kanaänieten worden uiteindelijk verpletterend verslagen. Alleen legerleider Sisera weet te ontkomen, maar hij wordt later alsnog uitgeschakeld, door een vrouw.

Uit het verhaal blijkt dat Debora een gelovige en moedige vrouw was. Ze was zowel rechter als profetes in Israël in een tijd van geestelijk en moreel verval. Debora kreeg te maken met politieke, sociale maar ook geestelijke uitdagingen. Doordat ze zich door God laat leiden, behaalt ze uiteindelijk de overwinning. 

Persoonlijk heb ik een aantal wijze lessen mogen leren uit dit verhaal.

 • Wanneer God iets vraagt, zal Hij ook helpen om het te doen. We mogen op Hem vertrouwen en hoeven niets in eigen kracht te doen.
 • Als God iets van ons vraagt, moeten we het niet uitstellen maar oppakken.
 • Wanneer God een overwinning geeft in ons leven, mogen we Hem daarvoor de eer geven!
 • Een echte leider is bezorgd over de mensen, niet over zijn of haar eigen succes.
 • Vrouwen staan vaak hun 'mannetje' en kunnen heel goed doen wat mannen zouden moeten doen. Toch is het niet altijd de bedoeling dat ze de verantwoordelijkheden van mannen overnemen. Die moeten voorop gaan!

Het verhaal van Debora is een kort maar bijzonder verhaal en ik kan aanraden het eens rustig voor jezelf te lezen en te kijken welke levenslessen jij uit haar leven en manier van handelen en reageren kunt halen.

 

 

2 opmerkingen:

 1. Wij hebben onze dochter naar Debora genoemd, 21 jaar geleden (Monica Deborah). Het is een intrigerend verhaal. Het Lied van Debora geeft een glimp van hoe God Kanaän versloeg: God bracht een plotselinge overstroming die een moeras van modder maakte waarin strijdwagens nutteloos waren.

  Wat denk jij? Was het 'zwak' van Barak om Debora nodig te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag! Ik ga er eens over nadenken. Mijn eerste reactie is 'ja' maar misschien is het iets genuanceerder ;)

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.