Verkeerd spoor - Arie de Ruiter - recensie


Ook deze keer heeft Arie de Ruiter weer een prachtig boek geschreven. Na Koopman in de Gouden eeuw, De getrouwde monnik, Carmen en Dreiging, is het hem opnieuw gelukt een pakkende roman uit te geven. En wat mij betreft is het de spannendste van allemaal... 

Achterflap
Op de achterkant van het boek wordt kort de inhoud omschreven: Het boek is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis: op een vroege morgen in augustus 1923 wordt nabij het dorpje Giessen-Nieuwkerk het ontzielde lichaam van spoorwegambtenaar Jacob de Jong aangetroffen. De zoektocht naar de moordenaar loopt uit op een van de meest spraakmakende gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. Twee onschuldige mannen zitten ten onrechte enkele jaren gevangen. De ware schuldige is nooit gevonden. De auteur heeft er zijn eigen verhaal van gemaakt en voert Luc Verhulst op als de verdachte. Samen met zijn moeder is Luc het geweld van de Duitsers in de Grote Oorlog ontvlucht en uiteindelijk terechtgekomen in het kleine plaatsje aan de rivier de Giessen. Hoe komt de Vlaamse Luc tot zijn daad en hoe gaat hij de rest van zijn leven met dit vreselijke geheim om? En passant wordt de lezer een mooie indruk geboden van het leven in een kleine dorpsgemeenschap tijdens de crisisperiode van de jaren dertig in de vorige eeuw. 

Inhoud
Al in de eerste alinea van de proloog word je direct geboeid door de schrijver. Hier wordt namelijk in enkele zinnen direct duidelijk wie er vermoord wordt én wie de dader is. Je zou denken dat de rest van het boek niet meer belangrijk is, maar niets is minder waar. Na de proloog wordt in 46 korte hoofdstukken het leven van Luc Verhulst beschreven en wordt helder verwoord hoe de hoofdpersoon tot zijn daad is gekomen en hoe zijn leven daarna verloopt.
Het boek blijft spannend tot het eind, ik kon het zelf moeilijk wegleggen. Hoewel je weet dat de ware schuldige niet gevonden gaat worden - en Luc Verhulst dus niet gepakt zal worden - blijft het boek pakkend. Het slot van het boek is goed bedacht en verrassend!

Opvallend
Wat mij allereerst opviel, was de mooie voorkant van het boek. Het oogt modern en toch zie je aan de kleding dat het verhaal zich een aantal jaren geleden afspeelt. Ook de titel is goed gekozen, deze kan op meerdere manieren uitgelegd worden en past helemaal bij het boek.
Opvallend is ook het - soms wat ouderwetse - taalgebruik van de schrijver. Ik heb er zelfs af en toe even een woordenboek bij moeten pakken om wat woorden op te zoeken die vandaag de dag niet veel meer gebruikt worden. 'Ten lange leste' zijn bijvoorbeeld woorden die regelmatig gebruikt worden. In het begin is het even wennen maar het past helemaal bij de stijl van het boek. De schrijver is ook niet piepjong meer en gebruikt zelf (zo weet ik) ook regelmatig wat oudere woorden.
Persoonlijk kan ik het boek van harte aanraden aan iedereen die van (spannende) historische romans houdt en graag meer wil weten over het leven in een kleine dorpsgemeenschap.

Via deze link is overigens nog een interview met Arie over 'Verkeerd spoor' terug te luisteren dat hij onlangs had met Ria Scholten van Klokradio, de lokale omroep van Alblasserdam.

Schrijver 
Arie de Ruiter (1953) werd geboren in Giessen-Nieuwkerk, een dorpje in de Alblasserwaard dat inmiddels in andere gemeenten is opgegaan. In zijn boeken laat hij iets zien van zijn brede algemene interesse, zijn christelijke levensovertuiging en zijn gevoel voor humor. Zijn boeken zijn zonder meer een lust om te lezen. Inmiddels heeft hij vier historische romans en een sociaal-maatschappelijke roman op zijn naam staan, de titels hiervan zijn hierboven terug te vinden. Daarnaast schreef hij voor Scholten Uitgeverij het miniboekje ‘Volg mij’, wat in een notendop de inhoud van het christelijk geloof uitlegt. Arie de Ruiter woont tegenwoordig in Harderwijk.

Titel: Verkeerd spoor
Uitgeverij: Scholten Uitgeverij B.V.
ISBN: 9789492959676
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina's: 384
Verschijningsdatum: september 2019

Reacties