22 oktober 2015

Carmen - een ontroerende adoptieroman

Het verhaal van een moedig meisje
dat zich dapper door een moeilijke jeugd
heen worstelt.
Al vaker heb ik mijn zwager en gepassioneerd schrijver Arie de Ruiter in het zonnetje gezet. Zijn boeken ' Koopman van de Gouden Eeuw' en 'De getrouwde monnik' heb ik al eens onder de aandacht gebracht. Als je het leuk vindt, kun je de recensies van deze boeken nog eens nalezen en ze eventueel bestellen via www.boekarie.nl  In het interview 10 vragen aan... Arie de Ruiter, leer je Arie nog iets beter kennen!

Onlangs heeft Arie een nieuw boek gepubliceerd met de titel 'Carmen'. Persoonlijk vind ik dit zijn beste boek, direct gevolgd door 'de Koopman'.

De hoofdpersoon in het boek - Carmen - wordt vlak na haar geboorte ter adoptie afgestaan aan Nederlandse ouders. Door de traumatische gebeurtenissen rond haar geboorte kan zij in haar kinderjaren niet echt gelukkig zijn. Eenmaal in de pubertijd aangekomen, komt haar leven in een draaikolk terecht - een neerwaartse spiraal waaruit geen ontkomen mogelijk lijkt. Tot ze op een gegeven moment oog in oog met de dood komt te staan.

Het boek raakte mij vanaf het begin, maar hoewel de eerste hoofdstukken goed geschreven zijn, zijn ze niet echt opbeurend. Carmen maakt verschrikkelijke dingen mee in haar leven en deze worden door de schrijver treffend neergezet. Hoe verder je in het boek leest, hoe meer je je gaat inleven in de hoofdpersoon en kunt begrijpen hoe moeilijk een adoptie voor een jong meisje kan zijn. Het is de moeite waard om het boek helemaal uit te lezen want juist in het tweede deel gebeuren er verrassende dingen.

Ik kan dit boek van Arie van harte aanraden, zeker aan mensen die zelf geadopteerd zijn of in de familie- of kennissenkring te maken hebben met adoptie. Ik vermoed dat je veel herkenning zult vinden.
Mirjam Kollenstaart, een van de personen die een aanbeveling voor het boek heeft geschreven beaamt dit. Zij schreef: 'Na het lezen van dit boek bleven de tranen stromen… Ik voelde de onrust, het wantrouwen van Carmen als mijn eigen angst. Ik voelde het verdriet, de onmacht van Carmens adoptie-moeder als mijn eigen zorgen. Aangrijpend verhaal voor iedereen die worstelt met liefde ontvangen en geven, vertrouwen en kwetsbaar zijn.'

Het boek 'Carmen' is te bestellen via de website van Arie de Ruiter: www.boekarie.nl Hier is tevens een leesfragment te vinden en een aantal aanbevelingen.

Door Fredy Schild is een kort filmpje gemaakt over Carmen.


                   


1 opmerking:

  1. Tijdens de bloggersdag liep Arie al met zijn nieuwe boek ja :) Wat bijzonder dat er zo'n mooi filmpje bij is gemaakt zeg!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.