24 augustus 2019

Leef je roeping - Carianne Ros en Nelleke de Wit

'Ben jij al jaren op zoek naar jouw roeping en vraag je je af wat Gods wil is voor jouw leven? Denk je voortdurend 'is dit het nou?' of verlang je naar bloei?
Er is maar één reden waarom vrouwen nog niet bloeien. Ze weten simpelweg de stappen niet om te komen tot dat krachtige leven waarin ze de dingen doen die 100 procent bij hen passen, tot eer van hun Schepper.'

Zomaar een paar krachtige zinnen van de achterkant en uit het voorwoord van het boek 'Leef je roeping' van Carianne Ros en Nelleke de Wit.

Volgens de schrijfsters kiezen veel vrouwen er in hun leven voor om te blijven zitten waar ze zitten en verschuilen ze zich achter allerlei excuses of vervallen (soms onbewust) in een slachtofferrol. Ze durven niet te geloven dat succes en een vreugdevol leven ook voor hen is weggelegd.

Aan de hand van een metafoor: een auto, nemen Ros en de Wit de lezer mee en helpen ze bij het maken van keuzes. Iedereen heeft namelijk een andere 'auto'. Een ander merk, een ander type, een andere kleur. Iedereen auto heeft zijn eigenaardigheden, opties en functies. De grote Ontwerper heeft bedacht dat iedere auto net even iets anders is. De een kan sneller dan de ander, de een is rood, de ander wit, ze hebben verschillen opties en hun eigen handleiding. Maar ze hebben één ding gemeen: allemaal zijn ze gemaakt om te rijden met hun lichten aan. En dus niet om in de garage te staan.

Dit kunnen we - al lezend - direct op onszelf betrekken. Alleen wanneer je met je auto de weg opgaat en anderen kunnen zien hoe je functioneert en hiermee de Ontwerper eer bewijst, zul je tot je bestemming komen. Letterlijk en figuurlijk!

Aan de hand van vijf fases nemen de schrijfsters je mee. Deze vijf stappen zijn gebaseerd op bijbelse principes en worden onderbouwd met bijbelteksten. Ze zijn bedoeld als handvatten die God zelf heeft gegeven om je roeping te gaan leven.

Fase 1 heeft als titel: Leer je auto kennen. 
Voordat je op reis gaat, is het van belang dat je je auto kent, weet hoe hij in elkaar zit en of hij goed functioneert. Als hij al stuk is voordat je de weg opgaat, zul je snel stranden. Ook zul je je handleiding moeten kennen. Je moet weten hoe je in elkaar zit, om te kunnen beoordelen welke reparaties nodig zijn zodat je niet binnen de kortste keren met pech langs de weg staat (denk aan overspannenheid, burn-out of andere vervelende klachten).

Fase 2 is getiteld: Plan je reis
Zodra je auto in orde is, moet je bedenken waar je heen wilt. Je kunt nadenken over wat je graag wilt en welke verlangens of dromen God in je hart heeft gelegd. Het is belangrijk om je route helder te hebben voordat je op weg gaat.

Fase 3 kreeg als titel mee: Gooi die handrem eraf!
Tijdens je reis kun je te maken krijgen met allerlei tegenvallers en belemmeringen. Er kunnen 'ja-maars' door je hoofd gaan die zorgen dat je geen stappen durft te zetten en je handrem erop zet. Ook durf je er soms niet 100 % voor te gaan omdat je hobbels tegenkomt op de weg. Carianne beschrijft in dit deel van het boek de belangrijkste handremmen en geeft handreikingen hoe je hiermee om kunt gaan.

Fase 4 legt de nadruk op het rijklaar maken van je auto.
Het is belangrijk om je auto rijklaar te maken en georganiseerd op reis te gaan. Je moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat je genoeg brandstof hebt en geen problemen hebt met andere weggebruikers. Ook worden er tips gegeven over hoe je onderweg in conditie kan blijven en waar je in moet investeren zodat je tijdens de reis niet voor verrassingen komt te staan.

Fase 5 spoort aan om doelgericht op reis te gaan.
In deze laatste fase komt het eropaan om ook echt je roeping te leven en op weg te gaan naar het doel, ondanks stormen, wegversperringen en ravijnen die je tegenkomt op je pad. God heeft ons gemaakt met dat ene grote doel: liefhebben. God boven alles en je naaste als jezelf. En dat kan niet als je auto in de garage blijft staan. Carianne laat zien hoe je tijdens je reis je focus behoudt, zodat je doelgericht je pad volgt en daadwerkelijk tot je bestemming komt.


Wat direct opvalt is dat het boek heel logisch is opgebouwd. Ook de gebruikte metafoor van de auto is treffend gevonden. De schrijfsters proberen je door het hele boek heen enthousiast te maken voor het leven van je roeping en nemen je stap voor stap mee om op weg te gaan en aan de slag te gaan met de talenten die we van onze hemelse Vader gekregen hebben.

Persoonlijk sprak mij de derde fase van het boek (gooi die handrem eraf) erg aan. Onlangs schreef ik zelf een blog over dit onderwerp en ik vond het dan ook erg bemoedigend dat er in dit boek handreikingen voor gegeven worden hoe je hiermee om kunt gaan. Het heeft mij aan het denken gezet!

Hoewel het in het boek veel gaat over het zoeken en leven van je roeping, wordt er in hoofdstuk 22 gelukkig ook gewezen op onze allereerste prioriteit: onze hemelse Vader. Het lezen van Zijn Woord en het hebben van stille tijd, op welke manier dan ook, is cruciaal in je leven als christen.
Wat mij betreft had er ook nog wat meer aandacht besteed mogen worden aan andere belangrijke verantwoordelijkheden en 'roepingen' die je als christen kunt hebben. Ik denk aan aandacht en tijd voor je man of vrouw, de zorg voor je kinderen en het op orde houden van je huishouden. Naar mijn mening heeft de inhoud van het boek dan ook betrekking op de tijd die náást bovengenoemde punten nog overblijft. Je kunt niet de allerbelangrijkste prioriteiten in je leven negeren door helemaal voor die éne roeping te gaan. Je hebt nu eenmaal meer verantwoordelijkheden in je leven.

Al met al is het boek zeer de moeite waard. Het staat boordevol handreikingen, tips en ideeën die je verder helpen om na te denken over je roeping en op welke manier je de talenten die je ontvangen hebt, kunt gebruiken. Voor de meeste mensen zal het een proces zijn wanneer ze op zoek gaan naar hun roeping en het is goed om dit samen met God te doen. Hij heeft voor ons allemaal een prachtig plan en Hij wil ons op een liefdevolle manier helpen om dit te ontdekken in ons leven.

Deze uitgave is ook zeer geschikt om in groepsverband te lezen en er samen over door te praten.
Achterin het boek staan gespreksvragen voor vijf bijbelstudieavonden om je meer te verdiepen in de betreffende fases.

Je vindt hier een inkijkexemplaar om een indruk te krijgen van de inhoud.

Titel: Leef je roeping
Schrijfsters: Carianne Ros en Nelleke de Wit
Uitgever: Royal Jongbloed 
ISBN: 9789033801693
Prijs: €18,99

2 opmerkingen:

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.