26 juli 2018

Hanna - Een vrouw die haar belofte hield

Sinds een aantal jaren probeer ik elk jaar het leven van één bijbelse vrouw te bestuderen. Over het leven van Eva, SaraRachelRuth en Esther heb ik al eens geschreven. Het afgelopen jaar heb ik gekozen voor de bijbelse persoon Hanna. Graag deel ik met jullie wat ik van haar leven heb geleerd.

In de hoofdstukken 1 en 2 Samuël kun je lezen over Hanna. Het boek begint in de tijd dat de richters nog over Israël regeerden; het is heel goed mogelijk dat dit in de laatste jaren van Simson was. Samuël was Israëls laatste richter en de eerste priester en profeet die tijdens een koning diende.
Hoewel veel leiders uit het Oude Testament meerdere vrouwen hadden, had God het huwelijk oorspronkelijk zo niet bedoeld. Polygamie veroorzaakte vaak ernstige problemen in een gezin, zoals ook te zien is in het verhaal van Hanna en Peninna.

Hanna is namelijk getrouwd met Elkana en hij houdt van haar. Helaas kan Hanna geen kinderen krijgen. Haar onvruchtbaarheid was sociaal gezien iets waar haar echtgenoot zich voor schaamde in die tijd. Hoewel Elkana Hanna had kunnen verlaten, bleef hij erg veel van haar houden, ondanks de kritiek uit de omgeving. Maar Elkana trouwt nog een vrouw: Peninna. Zij krijgt echter wel kinderen en dit veroorzaakt spanning tussen de beide vrouwen. Hanna heeft het hier erg moeilijk mee en zelfs de bemoediging van Elkana kan haar niet troosten. Penninna treiterde Hanna bovendien met haar onvruchtbaarheid en Hanna liet haar zelfvertrouwen door haar woorden ondermijnen. Een moeilijke situatie voor Hanna. Wanneer je hier goed over nadenkt, had ze goede redenen om zich ontmoedigd en bitter te voelen:
 • Ze kon geen kinderen krijgen; 
 • Ze deelde haar man met een vrouw die haar treiterde:
 • Haar liefdevolle man kon haar problemen niet oplossen
 • Zelfs de hogepriester begreep haar verkeerd toen ze in de tempel bad
Maar, Hanna ontdekte de kracht van gebed. Gebed opent de weg waardoor God kan werken! Wanneer ze in de tempel in Silo bidt om een zoon, denkt Eli eerst dat ze dronken is omdat ze in zichzelf praat. In haar gebed spreekt Hanna uit dat ze bereid is om haar zoon in dienst van God te stellen. Even later vertelt Eli aan Hanna dat ze van God een zoon zal krijgen. Toen Samuël een jaar later geboren werd, kwam Hanna haar belofte na. Zodra hij van de borst af was, bracht ze hem naar Eli, die hem verder opvoedde. Ze sprak een prachtige lofzang uit naar God (1 Samuël 2). Ze vergat haar zoon natuurlijk niet en bezocht hem regelmatig. Elk jaar maakte ze een mantel voor hem en bracht hem die.
Bovendien werd Hanna in de jaren erna gezegend met nog vijf zonen en dochters! We horen verder niets meer van Peninna en haar kinderen, maar Samuël wordt op een indrukwekkende manier door God gebruikt.

Wat ik geleerd heb van het leven van Hanna:
 • Hoewel Hanna in de knoop zat met haar gevoel voor eigenwaarde, omdat ze geen kinderen kon krijgen, was ze een vrouw van gebed. Ze had veel problemen maar stortte haar hart uit bij God.
 • Ze verzette zich tegen de verleiding om het recht in eigen hand te nemen om ook Peninna dwars te zitten. Hierin is Hanna een voorbeeld voor de mensen om haar heen en voor ons!
 • Ondanks alle moeilijkheden die ze doormaakt, prijst en dankt ze God voor wat Hij doet in haar leven. 
 • Hana is bereid zich aan haar belofte te houden, ook als het haar veel kost. Wat moet het moeilijk geweest zijn voor haar om haar zoon weg te moeten brengen.
 • Hanna ondervond dat de grootste vreugde van het hebben van een kind is dat je het weer helemaal teruggeeft aan God. Zij deed het letterlijk maar óók wij mogen onze kinderen loslaten en aan Hem toevertrouwen. Hij weet wat het beste voor hen is.
 • God zegent vaak op een manier die we niet verwachten. Hanna had nooit gedacht dat zij op haar leeftijd nog zes! kinderen zou krijgen. Het is goed om ons niet te laten ontmoedigen door Gods tijdsplan. Hij geeft op Zijn tijd, wat Hij het beste vindt!

Nadat ik de bijbelstudie had afgerond heb ik de roman 'Hanna' gelezen van Maretha Maartens. Dit is een prachtig boek dat mooi beschrijft hoe Hanna zich gevoeld moet hebben. De kinderen van Peninna bijvoorbeeld, waren de hele dag om haar heen. Keer op keer werd ze er aan herinnerd dat ze zelf geen kinderen had. 
En wat moet het ook moeilijk geweest zijn voor haar om Elkana met Peninna te moeten 'delen'. Het boek gaat op nog veel meer facetten in.

Wanneer je je meer wilt verdiepen in het leven van Hanna, kan ik naast de bijbelgedeelten uit Samuël dit boek van harte aanraden.
4 opmerkingen:

 1. Hoi Wendy,

  Heb je deze serie podcasts gezien?

  Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 2. https://eva.eo.nl/artikel/2018/06/podcasts-stilteweek-in-gebed-met-hanna-op-een-rij/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Karin, nee die kende ik nog niet. Dank je wel voor het doorgeven.

   Verwijderen
 3. Mooi zeg Wendy, wat je allemaal uit haar belevenissen hebt gehaald, ik ken dat boek overigens niet.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.