Stille tijd (3) - Hoe ga je om met problemen in je stille tijd?

Zodra je begonnen bent met stille tijd houden, of zelfs maar besluit om dit te doen, zul je waarschijnlijk problemen en moeilijkheden tegenkomen. Satan zal namelijk alles eraan doen om je met je dagelijkse ontmoeting van God af te houden. Er is niets waaraan hij zo'n hekel heeft als aan christenen die serieus met God aan het werk gaan.
Graag wil ik vier voorkomende problemen beschrijven:
 • Disciplineprobleem
 • Perioden van droogte
 • Concentratieprobleem
 • Ontmoediging
Misschien is het meest voorkomende probleem bij het houden van stille tijd wel de discipline om 's morgens vroeg uit bed te komen. Je voelt je moe en het is een hele klus om op te staan. Misschien is het iedere morgen een gevecht met jezelf of je wél of niet stille tijd zult houden. 
Deze tips zouden kunnen helpen:

 • Vroeg naar bed gaan helpt bij het vroeg opstaan. Veel christenen blijven graag laat op, vaak om tv te kijken, en hebben daardoor de volgende morgen moeite met opstaan. Dawson Trotman wist dat en hij had een vaste bedtijd ingesteld. Zelfs als hij nog bezoek had, excuseerde hij zich en ging naar bed omdat zijn prioriteit lag bij het ontmoeten van Christus de volgende dag.
 • Als je wakker wordt, sta dan direct op. Denk niet op dat moment na óf je wel stille tijd wilt houden, ga gewoon uit bed.
 • Wees ook alert op dingen die je van je stille tijd kunnen houden. De gedachte dat stille tijd 'fijn, maar niet noodzakelijk is' kan je weerhouden van stille tijd. 
 • Wanneer je 's avonds stille tijd wilt houden, kies dan ook bewust voor een vast tijdstip. Het is vaak verleidelijk om eerst alle andere dingen waar je die dag nog niet aan toe bent gekomen te gaan doen, waardoor stille tijd houden er vaak bij inschiet.
Een ander veelvoorkomend probleem bij degenen die net zijn begonnen met stille tijd houden, is dat ze er nog niet zoveel uit kunnen halen of mee kunnen doen. Je ervaart dan een periode van droogte. Vaak vertrouw je veel op je gevoel en je raakt teleurgesteld wanneer je geen 'geweldige' ervaring hebt tijdens je stille tijd. Het is goed om eens bij jezelf na te gaan waar dit aan zou kunnen liggen. De volgende vragen zou je eens aan jezelf kunnen stellen:
 • Zijn er misschien niet-beleden zonden in je leven? 
 • Heb je een slechte lichamelijke conditie waardoor je niet bent uitgerust? 
 • Ben je te gehaast in je stille tijd en ben je teveel op de klok gericht? 
 • Zit je vast in een sleur en is stille tijd houden alleen een verplicht ritueel geworden? 
Het is een natuurlijk gegeven dat een vijver die alleen maar water ontvangt maar geen afvoerkanaal heeft, stil zal komen te liggen. Misschien zou het een idee zijn om hetgeen je geleerd, gelezen of ervaren hebt tijdens je stille tijd gaat delen met anderen. Waarschijnlijk gebeuren er dan mooi dingen!

Concentratieproblemen kunnen je hinderen in je stille tijd. Misschien helpen deze tips:
Neem eerst een douche zodat je goed wakker bent. Lees en bid hardop. Loop heen en weer tijdens het bidden, zo zul je niet in slaap vallen. Houd een aantekeningenschrift bij de hand. Als je aan iets anders wordt herinnerd, schrijf het dan op en kijk er later weer naar.

Ontmoediging zal iedere christen wel eens ervaren tijdens zijn of haar stille tijd. Volhouden is niet altijd makkelijk en als je veel dingen te doen hebt, zul je gauw geneigd zijn je stille tijd over te slaan. Meestal is het overslaan van stille tijd de eerste stap naar geestelijke 'stilstand'. Je merkt dat je niet meer groeit in je geloof en voelt dat je niet veel hebt om met anderen te delen.
Je zou kunnen overwegen een verbond met God te sluiten. Houd wel Pred. 5:4 in gedachten waar staat dat je beter geen gelofte kunt doen dan een gedane gelofte niet inlossen. 
Je zou stille tijd kunnen reserveren in je agenda en het gewoon kunnen inplannen. Dit doen we bij heel veel dingen maar bij stille tijd doen we dit niet altijd.
Ook kun je 's avonds al je Bijbel open leggen bij het gedeelte dat je 's morgens wilt gaan lezen. Als je de volgende ochtend wakker wordt, zal een geopende Bijbel je eraan herinneren stille tijd te houden.

Het allerbelangrijkste, als het erop aankomt, is dat je je moet realiseren dat je in een geestelijke strijd verwikkeld bent en dat je alleen kunt 'slagen' door de kracht van de Heilige Geest. Bid of God je de kracht wil geven en vertrouw erop dat Hij je zal helpen de gewoonte van stille tijd te ontwikkelen van Zijn glorie.

Een aantal citaten zijn overgenomen uit '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' van R. Warren.


Wil je meer lezen over 'stille tijd'? Lees dan mijn boek 'Aan Zijn voeten'. Je kunt het hier bestellen.


Reacties

 1. Dank je wel voor je tips! Bij mij werkt het beste om gelijk te beginnen met stille tijd, zo gauw de kinderen naar school zijn. Doe ik dat niet, dan komt het er later niet meer van (en dat gebeurt dus toch wel regelmatig). Heb ik bijbel gelezen, dan stap ik daarna vaak onder de douche en bid tijdens het douchen, een ideale manier om niet afgeleid te worden tijdens het bidden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.