Stille tijd (2) Hoe kunnen we een waardevolle tijd met God hebben?

Misschien ben je ervan overtuigd dat stille tijd houden belangrijk is maar hoe moet je dan beginnen?
Stille tijd bevat denk ik een aantal belangrijke elementen:

1) Begin met de juiste instelling.
2) Kies een bepaalde tijd.
3) Kies een speciale plek.
4) Maak een eenvoudig plan.

1) De juiste instelling is heel belangrijk. God vindt de reden waarom we iets doen belangrijker dan wát we doen. Bij Amasja in 2 Kron. 25:2 komt dit bv. naar voren 'Hij deed wat goed is in de ogen van de Heer, maar niet van ganser harte'.
Het is goed om tijdens onze stille tijd vol verwachting te zijn. Ga vol verlangen en verwachting naar Hem toe. Verwacht een goed moment met Hem en verwacht zegen van Hem. Ook is het belangrijk om eerbiedig tot Hem te komen. Je kunt je hart voorbereiden op een ontmoeting met Hem en het is niet de bedoeling bij Hem binnen te stormen. (Al zou dit in bepaalde gevallen best eens zo kunnen zijn).
Zorg er ook voor dat je alert bent. Als je 's morgens of juist 's avonds niet wakker bent en zit te doezelen zal stille tijd niet veel effect hebben. Hij verdient onze volle aandacht!
Ook de wil om te gehoorzamen is van belang. We moeten niet stille tijd houden om daarna vervolgens te kiezen wat we wel of niet gaan doen, we moeten doen wat God van ons vraagt.

2) Een bepaalde tijd kiezen heeft te maken met het feit wanneer en hoe lang je stille tijd wilt houden. Voor veel mensen is 's morgens vroeg de beste tijd, Jezus stond zelf ook vroeg op om te bidden maar voor anderen kan de avond meer geschikt zijn. Hudson Tayler heeft gezegd: 'Je stemt een instrument niet als het concert voorbij is. Dat is onzinnig. Het is logisch het te stemmen voor je begint.' Veel christenen ontmoeten Hem daarom het liefst vroeg in de morgen. David en Daniël hadden zelfs wel drie keer per dag een ontmoeting met God (zie Ps. 55:17, Dan. 6:10). Welk tijdstip je ook kiest, wees consequent.
Als je nooit eerder stille tijd hebt gehouden zou je kunnen beginnen met zeven minuten, dit zou je verder kunnen laten uitgroeien naar bv. een kwartier of half uur per dag.
Het gaat erom wat je met je tijd doet, of dat nu een kwartier is of twee uur. Het gaat meer om kwaliteit dan om kwantiteit.

3) Een speciale plek om stille tijd te houden is belangrijk. Het zou eigenlijk een plek moeten zijn waar je hardop kunt bidden zonder anderen te storen. Een plek waar je goed licht hebt om te lezen. En een plek waar je je prettig voelt. (Je bed is soms té prettig!). Een stille plek ergens in de natuur kan ook een goede plek zijn.

4) Een eenvoudig plan maken is niet erg moeilijk. Voor het houden van stille tijd heb je natuurlijk een Bijbel nodig. Ook een aantekenschrift om op te schrijven wat de Heer je laat zien kan heel handig zijn. Ook zou je hierin een gebedslijst kunnen maken. Ook zou je een liederenboek kunnen gebruiken, wanneer je zou willen zingen. Vervolgens kun je een aantal sleutelwoorden gebruiken om te gebruiken:
Ontspan: Wees even stil en wacht op God. Een eerbiedige houding is belangrijk.
Vraag: spreek een kort gebed uit en vraag om leiding in je tijd met Hem.
Lees: lees het betreffende Bijbelgedeelte langzaam en herhaaldelijk door. Hardop lezen wil helpen als je je slecht kunt concentreren.
Overdenk en onthoud: denk na over wat je gelezen hebt.
Leg vast: Schrijf op wat je gelezen hebt en op welke manier dat van toepassing is op je eigen leven. Vraag: Bid over hetgeen je gelezen hebt. (zie elders op mijn blog het artikel over de vier stappen van gebed).

Je zou je stille tijd ook eens kunnen veranderen en bv. een hele stille tijd aan dankzegging kunnen besteden of aan het liederen zingen voor God. Je zou ook bijbelteksten uit je hoofd kunnen leren en God op deze manier tot je kunnen laten spreken. Het allerbelangrijkste is dat je je realiseert dat je bezig bent om Jezus Christus te ontmoeten en Hem te leren kennen.

Een aantal citaten zijn overgenomen uit '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' van R. Warren.


Wil je meer lezen over 'stille tijd'? Lees dan mijn boek 'Aan Zijn voeten'. Je kunt het hier bestellen.

Lees hier verder voor deel 3 over 'stille tijd'.

Reacties

 1. Heel praktisch, Wendy. Ik kan mij dat nog zo goed herinneren. Toen ik "christen" werd had ik er nooit van gehoord: STILLE TIJD. Een nieuw begrip in mijn nieuwe leventje. Voor mij toen heel waardevol en nu een begrip en wandel in mijn leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi om te horen Yvonne. Dat is het voor mij persoonlijk ook maar ik weet dat veel christenen er mee worstelen.

   Verwijderen
 2. Een mogelijke manier om wat je leest te verwerken vind je hier: http://gerardyvonne.blogspot.nl/2012/04/stille-tijd-houden.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je toevoeging Gerard. Er is zoveel te zeggen over dit onderwerp!

   Verwijderen
 3. De mooiste manier is natuurlijk smorgens te beginnen met God! maar ik merk dat ik daar helemaal niet aan toe kom omdat mijn kindjes al rond 6 uur wakker zijn. Tja, om nou half zes op te staan na een brakke nacht... Gelukkig kunnen we ook met God beginnen tijdens je bezigheden en ( als het mee zit) later op de dag. Liederen zingen, is dat dan ook een vorm van stille tijd Wendy? Op die manier ontvankelijk zijn voor Zijn woord?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat denk ik wel Tineke, het gaat om de intieme omgang met Hem. Dan kan door Zijn Woord en door gebed maar ik denk ook door liederen zingen/lofprijs.

   Verwijderen
 4. Dank je wel Wendy. je maakt het zo mooi praktisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben dan weer heel slecht in het vastleggen.....moet me iets meer aan stap 4 houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.