21 juni 2012

Geestelijke gaven in de Bijbel (2)


Wat zou je kunnen doen om je geestelijke gaven te ontdekken?

1) Lees de hoofdstukken over de geestesgaven eens rustig door,  in verschillende vertalingen. Zoek naar voorbeelden hoe mensen hun geestelijke gaven gebruikt hebben.
Telkens als er in de Bijbel gesproken wordt over het Lichaam en de Gaven van de Geest, wordt er ook gesproken over de liefde. Het is ook opvallend dat 1 Cor. 13 tussen twee hoofdstukken in staat die helemaal gewijd zijn aan geestelijke gaven  in 1 Cor. 12 en 14. Het gebruik van je geestelijke gaven moet altijd gericht zijn op liefde. De liefde die God voor jouw heeft gehad en nog heeft. Het is soms een worsteling om er achter te komen wat God nou precies van je wil maar door gebed en Bijbellezen kun je er samen met Hem uitkomen.

2) Soms valt het jezelf misschien op dat je bepaalde dingen goed kan, dat je er vreugde in vindt en dat God je wil gebruiken en inzetten.  Misschien heb je ergens een bepaalde passie voor.
Als je met een taak/bediening bezig bent, vraag God dan of Hij je duidelijk wil maken of je op dit terrein een gave hebt. Concludeer ook eerlijk of dit misschien niet zo is.

 3) Het kan soms ook zo zijn dat anderen in de gemeente je gaven eerder opmerken dan jijzelf. Ze gaan je bijvoorbeeld vragen om die dingen die bij je gaven horen, vaker te doen.
Ik denk dat het goed is om deze dingen tegen elkaar te zeggen. Het is een bevestiging en kan je helpen om meer helderheid over je gaven te krijgen.
Verwacht bevestiging van anderen, maar sta ook open voor wat mensen bij jou vinden ontbreken. De adviezen moeten natuurlijk wel objectief zijn en niet met de gedachte er zelf beter van te worden of er zelf door geholpen te worden.

3) Houd voortdurende de hele gemeente in het oog en zie welke noden je bij de mensen of in de gemeente kunt ontdekken. Bid of God je wil laten zien waar je je in zou kunnen zetten.

4) Kijk naar de uitwerking, als je de gave van evangelisatie hebt, komen regelmatig mensen door jouw toedoen tot geloof.

5)Wat ook een manier zou kunnen zijn om erachter te komen wat je gaven zijn,  is het doen van een gaventest. Er zijn vele testen te vinden op dit gebied . Een handig boekje dat ik hiervoor gebruikt heb, is ‘Verscheidenheidvan gaven’ van Nynke Dijkstra-Algra.
Op deze manier krijg je een redelijk beeld van wat jouw gaven zijn. Het nadeel van zo’n test is wel dat het een momentopname is. Ook kan het zijn dat je toch dingen goed kunt, maar je hebt ze nog nooit geprobeerd. Die vind je dan misschien niet terug bij het doen van zo’n test. Als je de test na een aantal jaren zou herhalen blijk je misschien talenten te hebben die je eerst over het hoofd hebt gezien. Zo'n test kan wel een nuttig hulpmiddel zijn.

6)Wat eigenlijk een van de beste manieren is om erachter te komen is door te experimenteren.
Door allerlei dingen aan te pakken en te zien hoe het gaat. Dan zal namelijk ook blijken dat je bepaalde gaven absoluut niet hebt. En misschien blijkt door gewoon iets te doen dat je die gave juist wel hebt. Misschien ontvang je wel veel zegen met het werk dat je doet of misschien merk je dat je geestelijk aan het groeien bent. Dan kan het ook zijn dat je op je plek zit.
Met experimenteren moet je denk ik wel enige affiniteit hebben met hetgeen ze je vragen anders kan het veel stress opleveren.

7) Predikanten, oudsten en andere geestelijke leiders in de gemeente hebben de taak …”om de heiligen toe te rusten tot dienstbetoon tot opbouw van het lichaam van Christus’ Ef 4:12
Je zou hen ook kunnen vragen om je te helpen zoeken naar jouw gaven om zo er achter te komen waar je je zou kunnen inzettten.

3 opmerkingen:

 1. Net wat je ook aanhaalde, in 1 kor.13 staat,.......maar had de liefde niet, ik ware niets.. En dan komt er verder wat de liefde is, zij praalt niet, zij zoekt zichzelf niet,
  Enz....daar wil ik mij ook op richten, dat ik die liefde heb. Als je ( nog) niet weet wat je gave is, je weet wel wat de liefde is.

  Dineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. liefde is belangrijk in het christen leven....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi stukje weer Wendy. Zonder de liefde (dat is God) zijn we niets natuurlijk. Maar zoals het lichaam zonder de geest dood is, is ook de kerk zonder de Geest dood. Het is goed samen te ontdekken wat onze geestelijke gaven zijn en zo erachter te komen wat de Geest tot de gemeente te zeggen heeft, want dat is altijd tot opbouw.
  Groetjes, fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.