20 juni 2012

Geestelijke gaven in de Bijbel (1)

Gisteren heb ik in mijn blogbericht een vraag 'in de groep gegooid' en was gewoon benieuwd naar jullie reacties en hoe jullie erover denken. In 2006 heb ik eens een inleiding gehouden voor een groep vrouwen over het thema 'geschikt en beschikbaar' en toen heb ik dit onderwerp al eens wat verder uitgediept.

Het blogbericht zou te lang worden om alle A4-tjes hier te publiceren maar een aantal dingen die ik geleerd heb, wil ik hier delen:


Iedereen wordt met bepaalde natuurlijke talenten geboren. Iedereen is  lid van een familie waar talenten van generatie op generatie doorgegeven worden en aangevuld zijn. In de familiegeneraties die volgden op Johan Sebastiaan Bach waren 13 hoogbegaafde musici en componisten.
God heeft deze talenten ons gegeven toen hij ons geschapen heeft, om op een goede manier te kunnen functioneren in de samenleving met de mensen om ons heen.
 Natuurlijke talenten vallen niet samen met geestelijke gaven maar hangen er wel mee samen. Ook natuurlijke talenten kunnen gebruikt worden tot eer van God. God kan ze zelfs gebruiken en omvormen tot geestelijke gave. Als je bv. heel goed kunt zingen en dit al van kinds af aan doet is dit een natuurlijk talent. Je kunt stil in huis blijven zingen tijdens de afwas, waar natuurlijk niets mis mee is als het tot eer van God is, maar je zou er ook eens over kunnen denken om dit in de gemeente te doen en er zo de medegelovigen mee op te bouwen en te bemoedigen.
Je kunt jezelf dus afvragen of je de natuurlijke talenten die je hebt, echt gebruikt in het kader van de gemeenteopbouw en tot eer van God van wie je ze gekregen hebt.
 Ook is het mogelijk dat je bepaalde natuurlijke talenten hebt maar dat blijkt dat je die in geestelijke zin niet gebruiken kunt.
Het wil namelijk niet zeggen dat als iemand een leider is op zijn werk, hij in de gemeente ook per definitie een geestelijke leider is. 

Ook hoeft het niet zo te zijn dat iemand die hele week in het onderwijs bezig op een basisschool ook geestelijke gaven heeft om de kinderen uit de Bijbel te leren.
Vaak hangt het wel samen met elkaar, maar het hoeft dus niet altijd zo te zijn. Uiteindelijk gaan de geestelijke gaven wel boven onze natuurlijke vermogens uit.
Een natuurlijk talent is dus wat anders dan een geestelijke gave.

80% van de christenen heeft geen idee welke geestelijke gaven ze heeft. Dit was een enquête onder 1200 actieve christelijke medewerkers.

Het is toch belangrijk dat je weet van je gaven zijn
Hier zijn verschillende redenen voor:
1.Het geeft je als christen meer vreugde als je weet wat je gaven zijn. Er zijn christenen die denken dat het goed is als je in je bediening voortdurend lijdt. Natuurlijk bestaat er lijden ter wille van Christus maar er zijn een heleboel christenen die lijden omdat ze  met taken bezig zijn waarvoor ze niet de gaven hebben gekregen.

2. Je kunt veel effectiever zijn in je bediening en je zult ook merken dat God je echt kan gebruiken om de gemeente op te bouwen, als je weet wat je gaven zijn.

3. Ook kan het zijn  als je niet weet wat je gaven zijn,  je gewoon door anderen maar ergens ingezet wordt in de gemeente omdat daar toevallig een vacature is. Er wordt soms wat druk op je uitgeoefend omdat er geen vrijwilligers zijn en voor je het weet zit je op een plek die absoluut niet bij jou past. Het doel is dat God door jou geestelijke gaven heen kan werken in de gemeente en het doel is niet om alle vacatures in de gemeente maar zo gauw mogelijk vervuld te krijgen. Het is namelijk helemaal niet erg als er eens een bepaalde taak even niet vervuld wordt.

4. Het geeft rust als je weet wat je geestelijke gaven zijn maar dan weet je ook wat je geestelijke gaven niet zijn.

Als iemand zijn eigen gaven nog niet kent, betekent dat niet dat hij geen gaven heeft, maar dat hij ze nog niet heeft ontdekt. Als we onze geestelijke gaven ontdekken, weten we waartoe God ons geroepen heeft.

Geestelijke gaven worden niet geschonken om er persoonlijk van te genieten, maar om er anderen mee te zegenen en te dienen. Ze worden gegeven tot “welzijn van allen” want ze zijn bestemd voor het lichaam van Christus. Uiteindelijk is het doel van de Geestelijke gaven dat God verheerlijkt wordt.


Hieronder een lijstje met geestelijke gaven die in de Bijbel voorkomen:

1 Cor 12 :1- 11  en 28-31 : wijsheid,kennis, geloof, genezing, wonderen, profetie, onderscheiding van geesten, tongen, vertolking van tongen, apostelschap,leren (onderwijs geven), helpen, besturen (organiseren).

Romeinen 12:1-8 : profetie, dienen, leren (onderwijs geven), bemoedigen (zielzorg), geven, leiding geven en barmhartigheid.

Efeze 4: 11-13 : apostelschap, profetie, evangelisatie, herderschap en leren (onderwijs geven).

1 Petrus 4:7-11: gastvrijheid en dienen.

Verder staan er in de Bijbel nog een aantal andere gaven. De gave van het ongehuwd zijn (1 Kor 7;7), de vrijwillige armoede en martelaarschap (1 Kor. 13:1-3) zendeling (Gal. 1:15-16), artistieke creativiteit (Ex. 31:3) handvaardigheid ( Ex. 28:3) en muziek (1 Kron. 16:41)

Er wordt ook wel gesproken over de gaven van gebed, bemoediging, evangelisatie en vakmanschap hoewel die in de Bijbel niet als zodanig aangegeven worden.

Deze lijst is slechts een richtlijn. God is de Gever en Hij bepaalt uiteindelijk wat de gaven zijn. Hij kan ook tijdelijk iemand bepaalde gaven geven ( bv. Simson). Ook kan Hij natuurlijke talenten ontwikkelen en gebruiken tot eer van Zichzelf.

Maar, op welke manier kun je erachter komen welke geestelijke gaven je hebt?


14 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd.. Naar mijn idee heb ik namelijk geen bepaalde gaven dus zou wel willen weten hoe ik daar eventueel achter kom.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat vindt ik ook moeilijk om te zeggen wat mijn gaven zijn als christen,
  ik ben cretief,
  maar volgens mij wordt dat niet bedoelt als gave

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch zou dit best kunnen denk ik Gea maar misschien heb je nog wel meer gaven waarvan je nog niet weet dat je ze hebt.

   Verwijderen
 3. Duidelijke post Wendy, er zijn talenten, gaven, bedieningen en taken, een hele lijst inderdaad. Helaas is er nog veel te weinig onderwijs over in NL... maar het gaat veranderen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je met dat laatste Marja? In welk opzicht?

   Verwijderen
 4. Wat een mooi bericht.
  Ik denk dat ik weet wat op dit moment mijn gaven zijn.
  In onze gemeente hebben we daar onderwijs over gekregen en wat ik ook zo fijn vond was dat anderen mijn vermoedens over bepaalde gaven van de Geest hebben bevestigd. We hebben elkaar daarbij nodig:)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi dat je dit zegt Dineke. Ik had juist in mijn stukje dat ik morgen wil plaatsen hier iets over geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreemd ik heb nog nimmer iemand ontmoet die mij vertelde de gave van het dienen te hebben. De meesten willen op de trom slaan. Bonk bonk en op de fluit blazen, fuut, fuut en vragen zich dan af waarom jij niet danst...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je zou in eerste instantie denken aan moeder Theresa of majoor Bosshardt maar ook heel dicht om mij heen zie ik heel veel mensen die de gave van het dienen hadden/hebben. Dienen gebeurt vaak waar nodig achter de schermen ter ondersteuning. In de gemeente kun je denken aan diakenen e.d. maar ook aan talloze praktische zaken die geregeld moeten worden. Ik denk dat het een gave is als je dit kunt en niet alleen maar dingen doet waarmee je op de voorgrond treedt.
  Ook in het dagelijks leven denk ik aan al die moeders (en vaders) die hun gezin dienen of aan al die mantelzorgers!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gaven kunnen inderdaad ook heel praktisch zijn. "(bekwaamheid) om te helpen, om te besturen" - 1 Kor 12:28. Wat dacht je van organisatietalent - ingezet tot eer van God? En ja dienen, daar mogen we ons allemaal in beoefenen, dat is voor niemand 'te moeilijk'. Dat is zelfs de basis, ook zonder dat je weet of je een gave hebt: een dienaar wíllen zijn. Niet eventjes - als het mij uitkomt - maar ALTIJD, zoals Jezus een dienaar was.

  Maar wat gaven betreft: Er is een verschil tussen gaven/bedieningen van de Geest en de vrucht van de Geest. Zoals mij altijd is bijgebracht: de gaven zijn bedoeld ter opbouw van de gemeente. Zoals de steigers bij de bouw. Maar als het werk straks áf is, worden de steigers weer afgebroken. Waar het om draait is het gebouw, Gods huis. En Zijn huis bestaat uit levende stenen. Stenen die gebeiteld en gevormd zijn door God zelf. Die een geestelijke vrucht in zich dragen: liefde, blijdschap, goedheid, vriendelijkheid, trouw, geduld, lankmoedigheid etc. En het mooie is: daarvoor hoef je helemaal geen bijzonder 'talent' te hebben. Niet eens een heel speciale 'geestelijke gave'. Daarvoor hoef je alleen maar heel nederig te zijn. Want de nederigen geeft Hij genade - die kan Hij vormen naar Zijn beeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geestelijke gaven is/zijn inderdaad niet hetzelfde als de vrucht van de Geest. Geestelijke gaven zijn nooit een doel op zich, maar een middel. Uiteindelijk gaat het om de eer van God en de opbouw van Zijn Gemeente.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Daar zeg ik Amen op Wendy.

  Er spreekt wel eens een Bijbel leraar bij ons in Beverwijk, en die zei: als iemand niet weet welke gave hij heeft, moet hij nú op zijn knieën gaan, en de Heer dat vragen.

  Hij haalde een voorbeeld aan, van een broeder die op zijn hart kreeg,om voor bejaarden mensen in verpleeg of verzorgingshuizen liederen van Johannes de Heer te zingen, omdat veelal bij "dementerende" bejaarden het langer termijn geheugen nog werkt,en zo ontstonden er Alpha cursussen voor bejaarde mensen, het was zelfs zo'n zegen, dat de ruimte gewoon te klein werd,omdat er steeds meer bedden bij kwamen. Prachtig vind ik dat...die broeder is inmiddels ontslapen en bij de Heer, maar het werk gaat tot op heden, nog gewoon door. Mooi he?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel mooi gezegd Annemieke, we zouden in de voetstappen van de Heer na wandelen....en Hij heeft ons een voorbeeld nagelaten...de Heer kwam niet op gediend te worden, maar om te dienen. Hij was de ware Dienstknecht bij uitstek en wij mogen Hem daarin volgen.

  Wat gij ook doet met woorden of werken...doe dit alles in De Naam van onze Here Jezus Christus.

  Het Woord van God ontvangen,bewaren en eventueel doorgeven, want wij hebben allen een priesterlijke dienst en verantwoordelijkheid.

  Je kunt ook het Woord van God uitdragen, in je handel en wandel, opdat Zijn Naam niet gelasterd wordt maar verheerlijkt.

  Een oud spreekwoord zegt Adeldom verplicht!

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.