24 februari 2014

Bijbelstudie (2) - Hoofdstuksamenvatting

De tweede methode uit het boek '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' gaat over de 'Hoofdstuksamenvatting'.
De samenvattingsmethode voor Bijbelstudie houdt in dat je een algemeen inzicht krijgt in een Bijbelhoofdstuk door het tenminste vijf keer door te lezen waarbij je je een aantal inhoudelijk vragen stelt en de kerngedachte(n) van het hoofdstuk samenvat.

Deze  methode is belangrijk omdat deze je in staat stelt een begin te maken met het verkrijgen van inzicht in de Bijbelboeken. Juist onder christenen die net zijn begonnen met het lezen van de Bijbel is deze methode erg populair. Het samenvatten van een hoofdstuk is meestal vrij kort en het vereist geen diepgaande studie. Ook hoef je bij deze methode niet allerlei naslagwerken te raadplegen of hulp van buitenaf in te roepen.
Je kunt eigenlijk altijd, in welke situatie dan ook een hoofdstuk samenvatten. Je hebt alleen je Bijbel en een vel papier nodig.

Er worden een aantal eenvoudige stappen in het boek beschreven die handig zijn om te gebruiken.

 1. Geef het hoofdstuk een korte, beschrijvende titel.
 2. Beschrijf de belangrijkste punten van een hoofdstuk en maak een schema of samenvatting.
 3. Maak een lijstje van de hoofdpersonen (Wie worden genoemd, waarom enz.)
 4. Kies een tekst uit het hoofdstuk die jou persoonlijk aanspreekt.
 5. Schrijf het sleutelwoord of een aantal sleutelwoorden uit het hoofdstuk op.
 6. Maak een lijstje van de dingen in het gedeelte die je moeilijk vindt. (Deze kun je later wellicht nog verder uitzoeken) 
 7. Wanneer je teksten niet begrijpt, gebruik dan goede hulpmiddelen die je verder kunnen helpen.
 8. Stel jezelf de vraag wat je kunt leren over de Here Jezus in het betreffende hoofdstuk.
 9. Schrijf de belangrijkste principes, inzichten en lessen die je geleerd hebt op.
 10. Stel jezelf de vragen: Hoe kan ik deze waarheden op mij persoonlijk toepassen en welke specifieke dingen ga ik ermee doen?

Het lijkt een hele lijst maar als je gewoon rustig begint met het lezen van een kort hoofdstuk (bv. 1 Johannes 1) en dit een aantal keren herhaalt, blijkt al gauw dat het niet zo heel erg moeilijk is.
Nadat je het hoofdstuk gelezen hebt, kun je jezelf de bovengenoemde vragen stellen. Het antwoord op je laatste vraag kun je natuurlijk gewoon opschrijven bij de andere antwoorden maar je zou het ook kunnen noteren in je 'geestelijk dagboek'.

De volgende keer wil ik wat delen over methode 3 - De karaktereigenschapstudie -


1 opmerking:

 1. Mooi lijstje met reflectievragen Wendy. Ik vind het wel afhangen van het bijbelboek dat ik aan het lezen ben. Lees ik bijv. Kolossenzen, dan vind ik het bijna onmogelijk een heel hoofdstuk in 1x te lezen, vaak reflecteer ik zelfs vers voor vers en maak aantekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.