17 januari 2012

'Boekenleesplan' - bewust tijd inplannen om te lezen

'Wijsheid heeft altijd een plan' 
Spreuken 21:5 

De afgelopen maanden is in verband met onze verhuizing mijn 'Boekenleesplan' wat op de achtergrond geraakt, maar afgelopen dagen heb ik geprobeerd het weer op te pakken.
Wat bedoel ik er precies mee?

Toen ik in het boek 'Een vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George las dat de voorwaarde voor geestelijke groei onder andere bestond uit het najagen van kennis om deze vervolgens weer door te kunnen geven aan anderen, ben ik hierdoor aan het denken gezet. Doelbewust op zoek zijn naar kennis d.m.v. het lezen van goede boeken kan ons ervoor behoeden kostbare tijd te besteden aan dingen die waardeloos zijn.


Enkele jaren geleden ben ik daarom begonnen met het plannen van boeken lezen. Naast het plannen van Bijbellezen (hier wil ik nog een andere keer op terugkomen) merkte dat ik graag goede opbouwende boeken wilde lezen maar om één of andere reden lukte het niet om dit met regelmaat te doen. Ook merk ik om mij heen dat mensen graag (geestelijke) boeken willen lezen maar er niet aan toe komen. Het staat min of meer onderaan ons 'to do' lijstje terwijl we het graag willen. Er moest toch een manier zijn om hierin, net als in zoveel andere dingen, een bepaalde regelmaat te krijgen ? Ik hoop dat mijn 'plan' voor jullie een steun mag zijn.

In 2010 ben ik begonnen met het opschrijven van alle mogelijke onderwerpen waarin ik me zou willen verdiepen. Al gauw had ik een lijst van 25 onderwerpen.  Je snapt het al, ik moest hierin een keuze maken.
Het leek mij goed om boeken te lezen die te maken hebben met mijn persoonlijke 'gebieden' zodat de kennis die ik hierdoor opdoe kan bijdragen aan mijn bediening naar anderen toe en aan mijn eigen geestelijke groei. Lees HIER mijn bericht over het zoeken van bepaalde gebieden die je interesseren.

Op zondag lees ik in een boek over het 'Huwelijk'
Op maandag plan ik tijd voor de ETS *
Op dinsdag lees ik een een boek over het 'Huishouden' en alles wat hiermee te maken heeft.
Op woensdag lees ik in een boek over 'Opvoeden' (vorig jaar koppelde heb ik hier ook het 'kinderwerk' aan)
Op donderdag plan ik weer tijd voor de ETS*
Op vrijdag lees ik een (geestelijk) boek over een bepaald onderwerp dat mijn interesseert. ( bv. eindtijd, politiek, vriendschap, persoonlijke ontwikkeling, enz. of ik bestudeer het leven van een Bijbelse vrouw.)
Op zaterdag plan ik in principe niets in zodat ik tijd heb om nog in te halen waar ik de afgelopen week niet aan toe gekomen ben.

Soms is het ook zo dat het helemaal niet lukt, in een drukke week of in een vakantieweek. Ik laat de boeken dan gewoon liggen en pak ze de week erop weer. Wanneer je een half uur tot een uur lezen per dag (of verspreid over de dag) inplant, kun je heel wat boeken lezen in een jaar.
John Piper zei er het volgende over:

'Als je ervan uitgaat dat je langzaam leest, zoals ik - misschien met dezelfde snelheid als waarmee je spreekt - lees je ongeveer 200 woorden per minuut. Als je een jaar lang een kwartier per dag leest, dan lees je in totaal 5475 minuten in dat jaar. Vermenigvuldig dat met  200 woorden per minuut en je leest 1.095.000 woorden in dat jaar. Nu heeft een gemiddeld serieus boek ongeveer 360 woorden per pagina. Dan lees je dus 3041 pagina's per jaar. Dat zijn tien dikke boeken. En dat allemaal door een kwartier lezen per dag'.

Ik kan mij voorstellen dat er lezers zijn die er niet aan moeten denken in een paar verschillende boeken tegelijk bezig te zijn. Als je dat niet wilt of kunt moet je het ook zeker niet doen. Lees dan gewoon het boek van je keuze gewoon helemaal uit voordat je aan een ander boek begint.
Persoonlijk houd ik juist van de afwisseling en omdat het vaak boeken zijn die verschillende thema's bevatten kun je ze ook makkelijk een paar dagen wegleggen is mijn ervaring.
In de vakanties neem ik tijd voor een echte roman,deze lees ik dan ook het liefst in één stuk uit.

(aant:* De ETS is interkerkelijk Bijbelgetrouw onderwijs dat je d.m.v. praktische vorming en toerusting kunt volgen. In 4 jaar tijd ga je de hele Bijbel door. Omdat mijn  man deze cursus een aantal jaren terug heeft gedaan hebben we het materiaal in huis. Het is nu het tweede jaar dat ik  hier mee bezig ben  en ik kan het iedereen aanbevelen. Het  mooiste zou natuurlijk zijn wanneer je ook de bijbehorende cursusdagen bezoekt dan leer je er nog veel meer van. Op de site is aangegeven waar de cursuslocaties zijn.) 8 opmerkingen:

 1. Wat een geniaal idee om het zo te doen.
  Ik lees ontzettend veel door elkaar. Zo structureer je het. Maak je ook aantekeningen bij de boeken? Wat je aanspreekt. Wat niet?
  De boeken van E. George hebben mij ontzettend geholpen. Vooral die ene, over het omgaan met beproevingen. ( weet even niet hoe het heet ).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Rita, soms maak ik inderdaad aantekeningen. Bij de boeken van Elizabeth George heb ik dat wel gedaan. Ook bij het boek dat jij noemt (Gods weg door je beproevingen) heb ik dat gedaan. Ken je overigens het boek 'God liefhebben met heel je verstand'? Dat is ook zo'n mooie.
  Vaak onderstreep ik in boeken allerlei mooie dingen, mijn boeken zien er wel allemaal erg 'gelezen' uit maar ja. Het helpt me het beter te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor dit bericht, Wendy. Wat een super idee. Het geeft mij een idee hoe ik het lezen handvatten kan geven. Ik heb best veel onderwerpen waar ik over wil lezen en heb het idee dat ik niet overal aan toe komt. Door een schema zoals jij hanteerd te maken, kan ik aan meer toekomen. De boeken van Elizabeth George ken ik nog niet, ik ga er eens naar op zoek.

  Ingrid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de boeken van Elizabeth kan ik echt aanraden. Als ik jou was zou ik beginnen met 'Een vrouw naar Gods hart'. Goed om te lezen dat je wat aan mijn 'plan' hebt.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je tip Wendy. Na het lezen van je bericht heb ik bij de bibliotheek gekeken of ze het hebben en ik kon het reserveren.

   Verwijderen
 4. Wow, ik vind het echt knap hoe u dat doet! Ik zou het echt niet zo in kunnen plannen. Ik lees eigenlijk alleen als ik daar echt zin in heb (niet zo vaak helaas :( )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, wat een fijne pagina is dit! Ben momenteel erg bezig met mijn rol als moeder, vrouw, huisvrouw zijn, vrije tijd, werk, studeren, etc! Door het boek van E. George ben ik erg aan het denken gezet. Ik heb begrepen dat ik een andere koers moet gaan varen, andere prioriteiten moet gaan stellen. Zo kan ik God beter dienen en Hij mij en andere mensen meer tot zegen zijn! Liefs, Corina

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...