15 december 2010

Sara - een buitengewone vrouw

Bij mij is begin vorig jaar het verlangen ontstaan om elk jaar het leven van één godvrezende vrouw in de Bijbel te bestuderen en hier verder over na te denken. Het afgelopen jaar heb ik gekozen voor een bijzondere vrouw in Gods Woord namelijk Sara. In Genesis hoofdstuk 11-23 kun je haar levensverhaal lezen.

Voordat ik me in het leven van Sara verdiepte, had ik eigenlijk een vrij 'negatief' beeld van deze vrouw. Eigenlijk is dat ook niet zo heel gek want het is haast onmogelijk om niet op te merken dat ze zich soms slecht gedroeg. Elk verslag van ruzie of conflicten binnen haar huishouden heeft te maken met haar frustraties over haar eigen kinderloosheid. Vanwege dit feit was ze jarenlang in de greep van frustratie en depressie. Ze wilde zo graag dat haar man een erfgenaam zou hebben dat ze een list verzon die immoreel, onrechtvaardig en heel dom was. Ze haalde Abraham over om een kind te krijgen van haar eigen slavin. Sara kon ook in woede uitbarsten en soms was ze zelfs ronduit gemeen. Ze kon ongeduldig zijn, onberekenbaar, listig, ruziezoekend, wreed, wispelturig, pruilend, jaloers, labiel, onredelijk en soms een klager. Ze was absoluut niet altijd het volmaakte model van goddelijke genade en nederigheid. Wanneer je alleen over haar leven zou lezen in het boek Genesis, zouden je gedachten over haar makkelijk zo kunnen blijven.

Wat mij echter het meest verbaasd heeft in de studie is dat er op andere plekken in de Bijbel op een hele positieve manier gesproken wordt over Sara. Kijk maar eens naar de volgende verzen:
Hebreeën 11:11 "Door het geloof heeft ook Sara kracht ontvangen om moeder te worden, en dat ondanks haar hoge leeftijd, daar zij Hem, die het beloofd had, betrouwbaar achtte."
1 Petrus 3:6 "zoals Sara Abraham gehoorzaamde en hem heer noemde; en haar dochters zijt gij, als gij goed doet en u geen schrik laat aanjagen".

In eerste instantie kon ik deze verzen niet zo goed rijmen met het gedeelte uit Genesis en ben haar hele geschiedenis nog maar eens gaan lezen maar dan met 'een andere bril op'.
Hoewel Sara's fouten duidelijk genoeg waren en haar tekortkomingen soms opvallend, was ze aan de andere kant veel meer dan dat.
Ze had ook veel positieve eigenschappen. Ze wordt zelfs geprezen voor haar geloof (Heb. 11:11) en standvastigheid. De apostel Petrus verwijst in bovengenoemd vers naar haar als het model van hoe elke vrouw zich moet onderwerpen aan het leiderschap van haar man. Haar leven wordt ook gekenmerkt door nederigheid, onderdanigheid, gastvrijheid, trouw, een diepe liefde voor haar man, oprechte liefde voor God en een hoop die niet ophield.
Door dit contrast en deze tegenstellingen was Sara eigenlijk een buitengewone vrouw. Dit is nog maar voorzichtig uitgedrukt.
Voor mij persoonlijk sprongen deze leerpunten eruit in deze studie: (er zijn er minstens 25 uit te halen).
 • Het is goed je écht in iemand te verdiepen en niet alleen af te gaan op je eerste indruk. Wanneer het iemand uit de Bijbel betreft moet je de héle Bijbel onderzoeken.
 • Ondanks je fouten, zonden en onhebbelijkheden kun je toch een geprezen worden vanwege je geloof en standvastigheid.
 • We moeten geduld hebben en wachten op wat God heeft beloofd. Niet intussen je eigen oplossingen gaan bedenken.
 • Sara is voor mij een goed voorbeeld in onderwerping aan het leiderschap van haar man.
(Boekentip: de lijst met 'algemene vragen' uit het boek '12 manieren om je weg in de Bijbel te vinden' door R. Warren is een geweldig hulpmiddel om bij 'biografie-studies' te gebruiken.)


2 opmerkingen:

 1. hoe verklaar je dan dat Abraham een man van geloof(Rom 4:18-19) toch een kind heeft gewekt met de slavin van Sara.Is er hier sprake van zwakte aan de kant van Abraham?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er was inderdaad zwakte aan de kant van Abraham. Sara stelde voor Hagar erbij te nemen als vrouw om zo voor nageslacht te zorgen. Abraham ging hier op in en dacht hiermee God 'een handje te helpen'.

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.