13 januari 2012

Vijf dossiermappen die je kunt gebruiken om te groeien en te delen

In het boek 'Een vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George staan veel praktische aanwijzingen en tips. Wat ze op blz. 207-209 beschrijft, spreekt mij al lange tijd aan.

De schrijfster vraagt zich allereerst af waar wij als vrouwen ons verstand mee voeden. Het is haar wens dat we doelbewust op zoek gaan naar kennis. Elizabeth kreeg op een gegeven moment van een bijzondere vrouw een tip. Ze vertelde dat ze vijf dikke dossiermappen aan moest leggen.
Ze legt het verder uit in haar boek: "Wanneer je gezorgd hebt voor vijf dossiermappen kies je vervolgens vijf gebieden waarop je 'expert' zou willen worden. Reserveer één dossiermap voor elk gebied. Een waarschuwing: kies geestelijk onderwerpen. Herinner je je het vers uit Spreuken. Je wilt jezelf niet voeden met dingen die geen waarde hebben. In plaats daarvan kies je onderwerpen met eeuwigheidswaarde. Om je te helpen deze vijf gebieden vast te stellen, is het goed om deze vragen te beantwoorden: 'Waar wil je om bekend staan?' en 'Aan welke onderwerpen zou jij je naam willen verbinden?
Zo heb ik bijvoorbeeld een vriendin die door veel mensen geassocieerd wordt met gebed. Telkens wanneer we in onze kerk iemand nodig hebben om ons iets te leren over gebed, om een gebedsdag voor vrouwen te leiden of een samenkomst te openen met gebed, wordt er automatisch aan haar gedacht. Ze houdt zich al meer dan twintig jaar bezig met het bestuderen van wat de Bijbel leert over gebed. Ze onderwerpt de Bijbelse mannen en vrouwen die baden aan een nauwkeurig onderzoek, leest boeken over gebed en bidt uiteraard zelf. Gebed is zonder twijfel een van de gebieden waarop zij een 'expert' is, één van haar dossiermappen."

Elizabeth noemt iets verderop nog een ander voorbeeld. Het voert te ver om alles over te gaan schrijven , lees of koop gewoon het boek zou ik zeggen :)
Op een gegeven moment noemt ze een heel aantal onderwerpen die je aan het denken zetten en waaruit je zou kunnen kiezen. "Ze variëren van praktisch - gastvrijheid, gezondheid, opvoeding, huishouden, bijbelstudiemethodes - tot theologisch - kenmerken van God, geloof, de vrucht van de Geest. En sommige onderwerpen hebben betrekking op bedieningen - Bijbels counselen, onderwijs, dienen, vrouwenbedieningen- of op karaktereigenschappen - het geestelijk leven, geloofshelden, liefde, godsvrucht deugden.  De dossiers draaien om levensstijl - het leven als vrijgezel, ouderschap, weduwschap, het gezin van een voorganger - of zijn gericht op het persoonlijke - heiligheid, zelfbeheersing, onderwerping, tevredenheid."

"Persoonlijke groei heeft alles te maken met het voorbereiden op je bediening", zegt Elizabeth. Het betekent dat je eerst jezelf vult, zodat je in je bediening iets te geven hebt! En het allerbelangrijkste, lees je Bijbel om uit de eerste hand te horen wat God te zeggen heeft over de onderwerpen van jouw interesse"

Wat vinden jullie van het idee? Of voor degene die het boek gelezen heeft: wat vindt je een interessant onderwerp om je in te verdiepen of waar verdiep je je al in? Vind je vijf onderwerpen misschien te veel of te weinig? Ik ben benieuwd naar jullie reacties.1 opmerking:

  1. Zelf vind ik vijf dingen echt teveel. Als je een gezin hebt met opgroeiende kinderen ( veel leeftijdsverschillen) zou ik kiezen voor minder onderwerpen. Liever één ding goed, dan vijf die niet lukken.

    Ik heb een poos terug 'vreugde' gekozen als onderwerp.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...