Drie waardevolle dagboeken voor jeugdige lezers - recensies

Onlangs ontving ik via Jongbloed Media drie waardevolle dagboeken voor jeugdige lezers. Graag breng ik ze een voor een onder de aandacht.

Peuterdagboek - Willemijn de Weerd (2- 4 jaar)

Deze uitgave is geschikt als samenleesdagboek bij de Peuterbijbel maar ook prima los te gebruiken. Het dagboek helpt jonge kinderen en hun ouders om een moment te hebben met God. Voor elke dag is er een vraag die past bij de leefwereld van de peuter en een gesprekje op gang kan brengen. Ook bevat het gedeelte een Bijbeltekst, een kort stukje uitleg en een eenvoudig gebed van enkele regels.

Het dagboek is thematisch opgezet en elk thema begint met een lied dat de hele week gezongen kan worden. Twaalf thema’s worden behandeld, onder andere: Ik voel, Ik vier feest, Buiten, Samen, Ik ga slapen. Door het dagboek heen, kun je QR-codes vinden die verwijzen naar bepaalde themaliederen. 

De prachtige illustraties van Marieke ten Berge nodigen je peuter uit om te kijken, alles aan te wijzen en te benoemen. De harde kaft is praktisch een handig leeslint maakt dit dagboek af. Dit Peuterdagboek is geschikt voor kinderen in de leeftijd 2-4 jaar. Onze kleinkinderen zullen vast genieten van dit boek, het nodigt uit om samen te lezen en te bekijken!

Willemijn de Weerd heeft verschillende kinderbijbels en dagboeken op haar naam staan. Ze spreekt bovendien regelmatig over (geloofs)opvoeding. 


Jouw reis met God - Bear Grylls (vanaf 10 jaar)

Wanneer je kinderen iets ouders zijn (rond de 10 jaar) dan is dit boek van Bear Grylls echt een aanrader.
De boodschap van de avontuurlijke Bear Grylls is dat je met geloof, ambitie en doorzettingsvermogen enorm veel kunt bereiken in het leven. Geloof is onmisbaar in zijn overlevingspakket, maar het is veel meer dan dat: ‘Het is mijn ruggengraat, de kern van alles – de belangrijkste bron van alle kracht die ik bezit.’ Bear Grylls neemt je mee op zijn reis met God en nodigt je uit om zelf ook op reis te gaan.

Het dagboek is verdeeld in zeven hoofdstukken. Deze zijn weer onderverdeeld in korte dagboekstukjes die goed leesbaar zijn. Er worden veel Bijbelverwijzingen vermeld, wat uitnodigt om de Bijbel erbij te pakken. Daarnaast is de vormgeving 'stoer' en nodigt uit om te lezen. 

Bear Grylls is een Britse avonturier. Hij is bekend door zijn survivalprogramma's op Netflix en Discovery Channel. Zijn deelname aan de Alphacursus ziet hij als zijn grootste avontuur.


HSV Tienerdagboek - Henrike Dankers e.a.  (12- 15 jaar)

In het HSV Tienerdagboek wordt de weg van God gevolgd met mensen van het Oude Testament naar het Nieuwe Testament, van Genesis naar Openbaring. Er worden 365 personen gevolgd en iedere dag staat er één persoon centraal.  Tieners kunnen zich met deze persoon identificeren. Met behulp van een tijdlijn zie je wanneer in de Bijbel de persoon over wie het gaat, ongeveer leefde.

Dit dagboek kan door tieners tussen de 12 en 15 jaar gelezen worden, maar ook door gezinnen aan tafel. Elke dag begint met een inleiding, daarna volgt het te lezen Bijbelgedeelte en vervolgens een overdenking. De dag eindigt met een toepassingsvraag, opdracht of nadenker. Omdat het dagboek veel pagina's bevat kun je er een jaar lang mee doen!

Het dagboek is geschreven door meerdere auteurs en elke dag wordt aangegeven wie het geschreven heeft. Achterin het boek is een index te vinden waarin alle Bijbelse figuren terug te vinden zijn. 

Alle dagboeken zijn verkrijgbaar via de website van Jongbloed media en zeer de moeite waard!
Wanneer je een dagboek zoekt voor jeugdige lezers (om cadeau te geven), dan kan ik bovenstaande dagboeken van harte aanbevelen.


Reacties