Wees alert bij wat je zingt


Wat is het heerlijk, opbouwend en bemoedigend dat we de Heere God én Zijn Woord beter kunnen leren kennen door het zingen van christelijke liederen. Veel liedteksten komen (soms gedeeltelijk) letterlijk uit de Bijbel, wat ons ook weer helpt om Zijn Woorden beter te onthouden.

Onlangs las ik ergens dat er in de loop der tijd meer dan 500.000 geestelijke liederen zijn geschreven. Daar mogen we intens dankbaar voor zijn, omdat we daarmee God de eer mogen geven die Hem toekomt en zo ook ons geloofsleven kunnen verdiepen. Veel liederen zijn Bijbels juist, maar helaas hebben sommige liedteksten geen verantwoorde Bijbelse inhoud. Met name eindtijdgebeurtenissen en ook het werk van de Heilige Geest worden nogal eens verkeerd voorgesteld, zodat we in wezen op het verkeerde been worden gezet door wat we zingen.

Psalmen
Wanneer we Psalmen zingen, blijven we meestal dicht bij Gods Woord en de Hebreeuwse grondtekst. Een aantal Psalmen zijn ook door de Heere Jezus gezongen en doorleefd, denk aan Psalm 22, 41 en 69. Veel Psalmen zijn profetisch omdat ze spreken over Gods verlossing van Zijn volk, hetgeen in de toekomst nog gaat gebeuren (Zacharia 14).
Toch zijn de Psalmen allereerst liederen van en voor Israël en niet direct bedoeld voor de gemeente van Christus. Geestelijke liederen die gericht zijn op verlossing, verzoening, dankbaarheid en genade, moeten in de christelijke gemeente - mijns inziens - ook een belangrijke plaats krijgen.

Geestelijke liederen
Er bestaat heden ten dage een groot repertoire aan geestelijke muziek die velen aanspreekt, zowel jongeren als volwassenen. Daarbij kunnen we denken aan Opwekkingsliederen, maar ook aan liedteksten van Sela en andere christelijke bands en zangers. Omdat deze liederen vaak over gevoel en emotie gaan, vinden ze ingang in steeds meer kerken, zowel binnen als buiten de eredienst. Mensen voelen zich erdoor getroost en bemoedigd.
Toch is het goed om hierbij een kanttekening te plaatsen, want veel liederen richten de aandacht niet op de Heere God en Zijn Zoon, maar op ons eigen welbevinden.
Daarom denk ik dat het belangrijk is om Gods Woord naast het lied te leggen. Ook zelfs naast oude, vertrouwde liederen. Vaak klinken ze zó vertrouwd, dat we niet eens meer beseffen dat we teksten zingen die niet kloppen.

Liederen die de Bijbelse boodschap helder verkondigen
De meeste liederen zullen ongetwijfeld met de juiste intenties geschreven zijn. Maar ook dat is nog geen garantie dat het overeenstemt met wat God in Zijn Woord heeft gezegd. Mensen kunnen onkundig of misleid zijn door wat voor oorzaak dan ook. Soms worden klakkeloos bepaalde woorden overgenomen, zonder ze eerst op inhoud te toetsen of worden liederen onjuist vertaald. Tekstschrijvers verkeren soms in bepaalde kringen en worden daardoor beïnvloed. Het kan zelfs zo zijn dat ze zich welbewust afkeren van woorden die minder prettig klinken (2 Timotheüs 4:3).

Misschien vraag je je af, of in deze tijd waarin muziek in onze christelijke samenkomsten steeds meer onder druk komt te staan, we elkaar juist niet moeten helpen in plaats van te bekritiseren. Absoluut! Maar laten we waakzaam blijven en niet onnadenkend liederen zingen, die te veel op onszelf en onze emoties gericht zijn. De Bijbelse boodschap moet altijd leidend zijn.

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 9 - 2024 en is een bijdrage die ik voor dit blad mocht schrijven.


Reacties