Waardevolle inzichten uit het Bijbelboek Openbaring


Onlangs heb ik opnieuw het boek 'De Openbaring van Jezus Christus' gelezen dat is geschreven door Jeep van der Schoot. Het is inmiddels de derde keer dat ik dit boek - met de Bijbel ernaast uiteraard - heb uitgeplozen en ook deze keer ontdekte ik weer nieuwe dingen. In 2016 schreef ik al eens een recensie over deze prachtige uitgave. 
Zo wonderlijk vind ik dat altijd dat de Heilige Geest elke keer weer voor nieuwe inzichten en ontdekkingen zorgt. Blijkbaar zijn mij een vorige keer andere dingen opgevallen of waren dingen nog te moeilijk om te begrijpen. Wanneer ik het boek nogmaals zal lezen (iets dat ik jaarlijks wil doen) zal mij ongetwijfeld nóg meer duidelijk worden. Ook dit magazine is overigens een handig naslagwerk bij het laatste Bijbelboek.

Hetgeen in Openbaring beschreven staat, wordt met de dag actueler. We hoeven maar om ons heen te kijken naar de wereldgebeurtenissen en dan met name naar Israël. Uiteindelijk zal het allemaal om Gods volk draaien en zal het nóg meer dan nu, in het middelpunt staan. 

Een tijdje geleden reden wij op een snelweg waar een bord langs de kant stond: "Het einde is begonnen. Blijft u straks achter? Kies Jezus!". Hoewel ik niet echt van dit soort reclame houd omdat de uitleg uitblijft en iemand wellicht in verwarring achterblijft, kan het mensen wel tot nadenken stemmen. Het is inderdaad zo dat het niet lang meer zal duren totdat Jezus Christus Zijn Gemeente komt halen en er een verschrikkelijke tijd op de aarde zal volgen (de Grote Verdrukking). De Bijbel is hier heel duidelijk over. In verschillende andere blogberichten heb ik hier al eens aandacht aan besteed. De grote vraag blijft natuurlijk of jij er klaar voor bent of dat je tegen die tijd 'wel ziet hoe het gaat'. Het kan dan wel te laat zijn en ik vermoed dat je er dan spijt van zult hebben dat je je niet eerder hebt verdiept in wat de Bijbel zegt over de eindtijdgebeurtenissen en de redding die er in door de Here Jezus Christus.
In de romanserie 'De laatste bazuin' van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins, die ik eveneens aan het herlezen ben, komt ook zoveel terug dat mensen diepe spijt hebben van het feit dat ze niet voor de Here Jezus gekozen hebben en door de Verdrukking moeten gaan. Mijn advies is dan ook: lees Gods Woord en stel je ervoor open. Kies voor de Here Jezus!

Voor een heruitgave van het boek 'De Openbaring van Jezus Christus' mocht ik vorig jaar het voorwoord schrijven. Ik deel het graag met jullie.

Het ene Bijbelboek is gemakkelijker te lezen dan het andere. Daardoor zijn wij als christenen geneigd om sommige maar links te laten liggen. Zo wordt het boek Openbaring helaas vaak overgeslagen, omdat het ontmoedigend en verwarrend kan zijn door de gedetailleerde beeldspraak. Velen doen daarom dit laatste boek uit Gods Woord af als moeilijk toegankelijk of zelfs onbegrijpelijk. Ten dele is dit terecht, maar toch hoeft dit geen argument te zijn om het dan maar helemaal niet te lezen. Dat zou overigens bijzonder jammer zijn, want daarmee missen we de prachtige schatten die in dit laatste Bijbelboek te vinden zijn. Het doel van Johannes is namelijk niet om de lezers in verwarring te brengen, maar om ze te zegenen (Openbaring 1:3). Bovendien is dit profetische Bijbelboek een boek vol hoop - mits je doorleest tot het einde. Daarnaast is het belangrijk dat je letterlijk neemt wat er staat en er niet direct een vergeestelijkende theorie op loslaat. Dan wordt het moeilijk om te begrijpen wat er écht wordt bedoeld. Alle lijnen uit het Oude en Nieuwe Testament komen samen in Openbaring. In Genesis begint wat in Openbaring wordt voltooid en de, in het boek Daniël nog verzegelde waarheden, worden in Openbaring opengebroken.

Jeep van der Schoot is erin geslaagd om een heldere en begrijpelijke uitleg te geven bij alle hoofdstukken van het boek Openbaring, ook bij de wat moeilijker gedeelten. Het is een overzichtelijke studie met tijdlijnen, prachtig en verhelderend geïllustreerd door Jos Vanspauwen. Na de inleiding, met de oproep om ‘de profetieën niet te verachten’ (1 Thess. 5:20-24), volgen 29 overzichtelijk ingedeelde hoofdstukken, waarin de veelal ingrijpende gebeurtenissen van dit Bijbelboek worden uitgelegd. Achter in het boek volgen nog enkele korte toelichtingen, waaronder de bedelingenleer (het dispensationalisme). Het is essentieel om hier kennis van te nemen, omdat dit ons helpt om het Woord in het juiste perspectief te plaatsen.

Toen in 2016 de eerste druk van dit boek verscheen - een verzameling van een reeks artikelen die reeds eerder in Het Zoeklicht werden opgenomen - heb ik het met zeer veel genoegen gelezen. Ik herinner mij nog goed dat het uiterst leerzaam was, maar soms ook best moeilijk. In eerste instantie begreep ik niet alles en heb ik bepaalde gedeelten ‘als een visgraatje’ aan de kant gelegd. Toen ik het enkele jaren later opnieuw las, werden sommige dingen mij ineens duidelijker. Mijn ervaring is dat het verhelderend werkt om de genoemde Bijbelteksten op te zoeken en eventueel aantekeningen te maken (in je Bijbel). Dankbaar ben ik dat ik mocht ervaren dat de Heere God door Zijn Heilige Geest steeds meer inzicht wil geven om de Bijbel te begrijpen en verbanden in Zijn Woord te gaan ontdekken.

Graag wil ik er ook op wijzen dat dit boek zich uitstekend leent om te worden gebruikt in groepsverband. Het is een buitengewoon leerzaam en boeiend boek voor iedereen die uitziet naar de vervulling van de plannen die de Heere God met deze wereld heeft, maar bovenal voor ieder die de komst van onze Heere Jezus Christus verwacht (1 Thess. 4:15-18).

Van harte nodig ik u uit om mee op reis te gaan door dit prachtige Bijbelboek. Het is mijn gebed - net als van de schrijver - dat dit studieboek u mag helpen om steeds meer inzicht te krijgen in Gods plannen, en dat het profetische Woord u ertoe zal aanzetten om onze Heiland oprecht te verwachten. Laten we blijven uitroepen: ‘Maranatha! Kom, Here Jezus! Ja, kom spoedig.’

Tot slot geef ik nog graag deze bemoedigende tekst mee:

2 Petrus 1:19-21
"En wij hebben het profetische woord, dat vast en zeker is, en u doet er goed aan daarop acht te slaan als op een lamp die schijnt in een duistere plaats, totdat de dag aanbreekt en de morgenster opgaat in uw hart. Dit moet u allereerst weten, dat geen enkele profetie van de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat; want de profetie is destijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar heilige mensen van God, door de Heilige Geest gedreven, hebben gesproken."


Reacties

  1. Dank je wel voor deze aanmoediging Wendy. Inderdaad, ook ik vind Openbaring niet eenvoudig. Inmiddels heb ik me erbij neergelegd en neem 'gewoon' alle kennis tot me over dit Bijbelboek. Begrijp ik het niet helemaal, is dat niets erg... God en Zijn Woord zal ik nooit perfect kunnen doorgronden. Maar door dat onderzoek kan ik Hem wel steeds beter leren kennen. Geweldig toch!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi dit te lezen, want het is zo belangrijk om je hier op te richten in deze ernstige tijd
    de Here Jezus komt spoedig en ben je dan klaar om HEM te ontmoeten?
    Een aanrader om deze 40 delige serie over Openbaring te bekijken van Wim Grandia, Zie ik kom spoedig!
    Veel Zegen bij het kijken!!
    José
    https://zieikkomspoedig.nl/over-de-studies/


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip José. Ik ga er eens naar kijken.

      Verwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.