Verleidingen binnen het huwelijk


Zonde doordringt ieder aspect van het menselijk leven, inclusief het huwelijk. Helaas zijn er allerlei verleidingen overal om ons heen. Hoe graag we het ook anders zouden willen, het zou dwaas zijn om te denken dat wijzelf en onze partner daar niet op een of andere manier voor zouden kunnen vallen. Hoe kunnen we op een goede manier omgaan met verleidingen?

Verschil tussen verleiding en zonde
De Bijbel zegt dat God ons niet in verzoeking brengt. Het zijn onze begeerten die ons in verleiding brengen en door deze begeerten kunnen we uiteindelijk in zonde vallen (Jakobus 1:12-14).
Op zich hoeft verleiding niet gelijk een probleem te vormen. Velen halen verleiding en zonde door elkaar. David kwam in verleiding toen hij Bathseba zag die een bad nam. Hij kon er misschien weinig aan doen dat hij dat zag. Zijn zonde was dat hij bleef hangen in wat hij zag, hetgeen erin resulteerde dat hij met haar het bed deelde (2 Samuel 11). Wanneer we zwichten voor verleidingen, zullen we uiteindelijk zondigen.

Hedendaagse verleidingen
Wanneer je als getrouwde man of vrouw regelmatig in de nabijheid bent van andere mensen, kun je je gemakkelijk tot iemand aangetrokken voelen. De werkvloer bijvoorbeeld kan voor veel mensen een gelegenheid bieden tot verleidingen.

Sommige mensen ervaren verleidingen op het gebied van omgaan met geld of overmatig gebruik van sociale media. Anderen zitten vast aan voedselverslaving, pornografie of seksuele onreinheid. Satan weet waar we het zwakst zijn en zal proberen ons te verleiden op onze meest kwetsbare punten. Gods tegenstander zal altijd toeslaan op een moment dat we zwak, vermoeid of uitgeput zijn. Uiteindelijk doet iedere zonde - hoe klein ook - afbreuk aan de eenheid binnen het huwelijk.

Hoe ga je om met verleidingen?
De vraag is eigenlijk niet óf er verleidingen zullen zijn, maar hoe we ermee omgaan. Hoe zorg je ervoor dat er geen zondige daden uit voortkomen? God zegt heel duidelijk dat je niet in verleiding moet blijven hangen. Kort gezegd: je moet ervoor vluchten! (2 Timotheüs 2:22). In het leven van Jozef zien we dit letterlijk gebeuren. Hij rende weg bij de vrouw van Potifar die hem probeerde te verleiden (Genesis 39:7-12). Ook onze computer en mobiele telefoon hebben een ‘uitknop’. Kap verleidingen af en neem afstand (Galaten 5:16-17).
Het beste is om er samen over te praten en ervoor te bidden wanneer je kampt met verleidingen. Psalm 119:11 en Mattheüs 4:4-10 kunnen je ook verder helpen. Tijdens verzoekingen mag je je beroepen op Gods Woord: ‘Er staat geschreven!’

Berouw en vergeving
God biedt vergeving van zonden aan door de Heere Jezus Christus - ook voor zonden binnen het huwelijk. We mogen deze vergeving met dankbaarheid ontvangen en zelf ook bereidwillig zijn in het vergeving schenken aan onze partner (Efeze 4:32). Berouw tonen aan elkaar en aan God je zonden belijden, vraagt moed. Maar uiteindelijk zal het je huwelijk sterker maken.

Wanneer je in je huwelijk niet te kampen hebt met verleidingen, wees dan dankbaar en bid dat het zo blijft. Houd van elkaar, bewonder en verwen elkaar en dank God voor de man of vrouw die Hij je gegeven heeft!

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 5 - 2024 en is een bijdrage die ik voor dit blad mocht schrijven.

 

Reacties