Hoe ontdek ik mijn levensdoel?

Waarom leef ik eigenlijk? Om te sporten? Om een mooie carrière te maken? Om te trouwen? Om kinderen te krijgen? Om een gelukkig leven te leiden met de mensen om me heen? Om zoveel mogelijk van de wereld te zien? Zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. En daarna? Sterven… en dan?

Steeds meer mensen kampen met zingevingsvragen. Misschien ben jij ook wel een van die mensen die op zoek zijn naar wat ze hier eigenlijk doen op deze onnoemelijk grote planeet. Gebrek aan zingeving kan leiden tot allerlei klachten - zoals burn-out of depressie. Het is dus essentieel dat je de zin van het leven leert ontdekken. Maar hoe doe je dat dan?

Iedereen is op zoek naar zingeving
Zingeving gaat over het geven van zin of betekenis aan het leven. We willen graag de bedoeling van het leven begrijpen. Iets wat ons hier op aarde een bepaald gevoel van voldoening geeft, noem het een passie of een bestemming.
De toename van zingevingsvragen heeft meerdere oorzaken. Het wegvallen van godsdienst is er een van. Als we het niet voor God doen, voor wie of wat dan wel? Veel mensen gaan helemaal voor het vergaren van geld, van status en bezit. Maar er zijn ook steeds meer mensen die niet meer zo gelukkig worden van druk bezig zijn en veel geld verdienen. Ze zijn op zoek naar iets wat dieper gaat en meer voldoening schenkt.

Gods doelen najagen
Heb jij enig idee wat jouw levensdoel zou kunnen zijn? Als je daarnaar op zoek bent - en het nog steeds niet hebt gevonden - is het misschien een goed idee om eens te kijken wat God erover zegt in de Bijbel.
Toen Hij de mens schiep naar Zijn evenbeeld (Genesis 2) koos Hij ervoor om hen te laten heersen over de aarde en zorg te dragen voor Zijn schepping. Op deze manier heeft Hij ieder mens een bepaalde taak gegeven - een hoger doel, een bestemming. God wil niets liever dan dat we het leven leiden dat Hij voor ons voor ogen heeft, omdat alleen dát leven ons uiteindelijk gelukkig zal maken.

Wat moet ik dan nu?
Stel dat je ervoor kiest om dit avontuur met God aan te gaan, dan vraag je je misschien af wat je nu moet doen. Het klinkt wellicht als een inkoppertje, maar helaas zijn er veel mensen die hun levensdoel wel willen vinden, maar er niet voor bidden. De kans is groot dat je dan gewoon je eigen weg gaat en niet de weg die God voor jou voor ogen heeft. Bid dus… en vraag God om hulp. Door Zijn Zoon Jezus te leren kennen, wil Hij je laten zien wat jouw specifieke doel is. Lees daarbij ook de Bijbel om steeds meer over Jezus te leren.
Vervolgens is het goed om in vertrouwen op weg te gaan, ook al begrijp je (nog) niet alles. God wil je leiden en helpen op je levensreis. In de Bijbel staat dat God ons geschapen heeft om goede werken te doen die Hij van tevoren al voor ons uitgedacht heeft (Efeze 2:10).

Ultieme doel van je leven
Veel mensen bereiken de ‘top’ op eigen kracht. Ze zijn trots op hun prestaties en op wat zij zelf bereikt hebben. Wie zich echter afhankelijk opstelt tegenover God en zich laat leiden door Hém, zal dingen doen die daar ver bovenuit gaan. Juist iemand die kiest voor Jezus, beseft dat hij of zij een nieuw leven ontvangt in Hem. Het christenleven is een leven dat niet meer door de eigen wil wordt geleid, maar door Gods wil. Niet meer je eigen doelen, maar Gods doelen tellen dan voor jou. Alleen op deze manier bereik je in je leven het hoogste doel als mens: leven tot eer van God en voor eeuwig mét Hem mogen leven.

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is (in een aangepaste versie) verschenen in maart 2024. Dit is tevens de laatste blog is schreef voor deze website.

Reacties

  1. Dit is de essentie ja: "Het christenleven is een leven dat niet meer door de eigen wil wordt geleid, maar door Gods wil. Niet meer je eigen doelen, maar Gods doelen tellen dan voor jou."

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.