Een 'geestelijk dagboek’ - Wat we vastleggen, zullen we onthouden -



Actuele gebeurtenissen in de wereld worden door veel Maranatha-christenen meestal op de voet gevolgd. Hoewel dit best belangrijk kan zijn, is het zeker zo belangrijk om bezig te zijn met onze persoonlijke, geestelijke groei (2 Tim. 3:16). Het mag ons verlangen zijn de Heere beter te leren kennen en onze relatie met Hem te verdiepen. Een eenvoudig hulpmiddel dat we daarbij kunnen gebruiken, is een ‘geestelijk dagboek’.

Zo’n dagboek bijhouden (al dan niet tijdens je stille tijd), kan enorm helpen om bepaalde dingen voor jezelf meer inzichtelijk te maken. Uit ervaring weet ik dat je stille tijd soms saai kan worden als je er geen aantekeningen bij maakt. Het bijhouden van een geestelijk dagboek zorgt voor het ontwikkelen van een open houding, die niet alleen je hersens activeert, maar ook helpt bij het vormen van een afwachtende geest die ervan uitgaat dat je iets van God zult horen. Zo’n dagboek zou je voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Allereerst kun je opschrijven welk gedeelte je tijdens je stille tijd leest. Vervolgens noteer je enkele kernzinnen uit dat gedeelte en je schrijft op wat jou bijzonder aanspreekt of opvalt. Dat kunnen soms hele kleine dingen zijn. Overdenk vervolgens in alle rust wat je geleerd hebt van hetgeen je opgeschreven hebt.

Persoonlijk ben ik erg enthousiast over het bijhouden van een geestelijk dagboek en ik kan het iedereen van harte aanraden. Je zou het dagboek nog verder kunnen uitbreiden naar eigen keuze. Zoals het noteren van gebedspunten, boeken die je hebt gelezen, doelen en prioriteiten.
Sinds ik mijn geestelijk dagboek bijhoud, ervaar ik meer overzicht in het Woord van God en meer diepgang in mijn geestelijk leven.

Een regelmatige terugblik in je dagboek zal je bovendien helpen het Woord van God beter te onthouden. Na een aantal maanden zul je versteld staan hoe je geestelijk gegroeid bent. Wanneer je een Bijbelgedeelte alleen maar doorleest, vervolgens bidt en daarna je Bijbel dichtslaat, kan het zomaar zijn dat je kort daarna al vergeten bent wat je hebt gelezen. Maar juist het opschrijven ervan bepaalt je extra bij wat je gelezen hebt. Uiteindelijk gaat het erom dat je het toepast in je leven. Enkel het verzamelen van Bijbelkennis levert niet veel op - het gaat erom wat je daarmee doet. Alles wat we leren en doen is uiteindelijk tot eer van God. Op die manier gaan we steeds meer op de Heere Jezus lijken. Bovendien geeft een geestelijk dagboek je de mogelijkheid om in één oogopslag te zien of je consequent bent in het houden van stille tijd. Dit houdt je eerlijk.

Nadenkend over dit onderwerp, vond ik nog het volgende citaat van Elizabeth George: "Een geestelijke oefening waar ik van houd, is een dagboek bijhouden. Elk woord dat je in een dagboek schrijft, moet eerst door je geest gaan. Ook als je een uitspraak opschrijft van iemand die je bewondert of iets dat je hebt gelezen en niet wilt kwijtraken of vergeten, banen de woorden van die persoon hun weg door je hart en denken, voordat ze op de bladzijden van je dierbare dagboek terechtkomen. Het brengt je gedachten gevangen onder de gehoorzaamheid van Christus (2 Kor. 10:4-5)”.

Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 3 - 2024 en is een bijdrage die ik voor dit blad mocht schrijven.

 

Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.