Wat staat er op jouw bucketlist?

Een ‘bucketlist’ is tegenwoordig heel populair. Veel mensen hebben er een of zijn bezig deze te maken. Een bucketlist is een lijst met dingen die iemand tijdens zijn leven nog wil doen. Terminaal zieke mensen hebben soms nog een bucketlist, maar ook mensen die nog ‘springlevend’ zijn en wel van een uitdaging houden, zijn er druk mee.  

Het maken en eventueel publiceren van zo’n lijst helpt bij het realiseren van de gestelde doelen. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan van je levensverwachting, of van wat je als kind altijd al wilde doen. Of nagaan waarvan je het meeste spijt zou hebben als het tijdens je leven niet gebeurt. Veel voorkomende punten op zo’n lijst zijn bijvoorbeeld bungeejumpen,  parachutespringen of veel geld verdienen. Weet je wat de top 5 is op de bucketlist van de meeste mensen?

  1. Je duikbrevet halen en gaan duiken op de mooiste plekken ter aarde
  2. Een berg beklimmen (of meerdere)
  3. Het noorderlicht bekijken
  4. Een eigen bedrijf starten
  5. Een boek schrijven

Nu is er natuurlijk op zich niets mis met een lijst met doelen of activiteiten die je ooit nog zou willen doen. Dat houdt je gemotiveerd en actief. Maar er kan een gevaar in schuilen wanneer het realiseren van deze punten een doel op zich wordt. Je kunt je er zodanig op focussen dat je teleurgesteld wordt wanneer je tegenslag in je leven ondervindt en je je lijstje niet kunt afvinken.
Wanneer jou gevraagd zou worden wat je het allerliefste nog zou willen doen in je leven, wat zou er dan bovenaan op jouw bucketlist staan? Denk er eens even over na voordat je verder leest…

De droom van een koning
In de Bijbel lezen we dat in een droom aan een koning gevraagd werd wat hij graag zou willen hebben. Hij mocht kiezen wat hij maar wilde: macht, eer, rijkdom… Toch gaf deze koning - Salomo is zijn naam - een verrassend antwoord. Hij vroeg namelijk om wijsheid - ‘een scherpzinnig hart’ om goed leiding te kunnen geven en de juiste beslissingen te nemen. Dat is best een opvallende keuze. Hij had zoveel andere dingen kunnen vragen die veel fijner of leuker waren, toch?

Waar zouden wij om vragen?
Het is goed om er eens over na te denken wat jij zou kiezen als jou deze vraag werd gesteld. Wat zou jouw keuze zijn? Slagen voor je eindexamen of het krijgen van een leuke baan? Een (groter) huis of een nieuwe auto? Misschien zou je wel vragen om gezondheid of een fijne vakantie.
Ik denk dat we veel kunnen leren van koning Salomo (zijn droom kun je vinden in 1 Koningen 3). Wijsheid is namelijk ontzettend belangrijk bij alle dingen die we doen. Óók wij hebben die elke dag nodig in ons leven - dus mogen wij God daarom vragen (Jakobus 1:5)

Extra zegeningen
Opvallend is dat Salomo vroeg om wijsheid en niet om gezondheid of andere dingen. Maar toch gaf God hem évengoed nog veel rijkdom en een lang leven. Hoewel God geen rijkdom belooft aan wie Hem volgen, geeft Hij ons wel wat we nodig hebben als we Hém - Zijn belangen en Zijn principes - op de eerste plaats zetten. Door je op rijkdom te fixeren, zul je alleen maar ontevredener worden, omdat  je steeds meer wilt hebben. Maar als je God en Zijn Woord op de eerste plaats zet, zal Hij aan je diepste behoeften tegemoet komen.

Laten ook wij, net als Salomo, wijsheid bovenaan onze bucketlist zetten. God heeft beloofd ons dat te willen geven. We zullen daardoor rijk gezegend worden!

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in augustus 2023. 

Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.