Bijbelse dagboeken kunnen ons helpen bij het lezen en begrijpen van de Bijbel. Met name aan het begin van een nieuw jaar ligt de christelijke boekhandel er vol mee. Er zijn doorgaans meerdere keuzemogelijkheden: geschreven door één of meerdere auteurs, thematisch, het kerkelijk jaar volgend, etc. Daarnaast zijn er dagboeken voor bepaalde doelgroepen of bij een specifieke Bijbelvertaling. Iedereen kan wel een passend exemplaar vinden. Een voordeel van een dagboek is dat het makkelijk is in gebruik en wanneer we een drukke dag hebben, is het verleidelijk om ‘gauw’ even een kort stukje ‘kant en klare uitleg’ te lezen.
Er zijn veel dagboeken waar waardevolle, opbouwende dingen in staan en die ons kunnen helpen bij het begrijpen van Gods Woord, maar er schuilt een gevaar in wanneer we alléén een dagboek lezen en niet de Bijbel erbij pakken.
Zo staat er vaak boven het te lezen gedeelte maar één (of een gedeeltelijke) Bijbeltekst vermeld. Daarna volgt er dan een korte uitleg van het vers en een praktische toepassing. Jammer genoeg komt het regelmatig voor dat het genoemde Bijbelvers weinig of nauwelijks betrekking heeft op de uitleg van het gedeelte. En zo worden we door de schrijver in onze gedachten een bepaalde kant op geduwd. Bovendien wordt er soms een tekst uit het Oude Testament geciteerd die specifiek bedoeld is voor het volk Israël. Wanneer deze dan op de Gemeente wordt geprojecteerd, wordt de Bijbel eigenlijk een beetje uit z’n verband gehaald. Wanneer we weinig tot geen Bijbelkennis hebben, zou de uitleg die erbij staat voor verwarring of zelfs - ongemerkt - voor misleiding kunnen zorgen.
Om die reden blijft het van cruciaal belang dat we de hele
Bijbel lezen en niet zo hier en daar één vers met een stukje uitleg. Heel de
Schrift is door God ingegeven en is nuttig om daarmee te onderwijzen, te
weerleggen, te verbeteren en op te voeden in de rechtvaardigheid (2 Tim.
3:16). Daarom zou het goed zijn om niet alleen teksten te lezen die ons
bemoedigen of waar we blij van worden, maar ook verzen waar we dieper over
moeten nadenken.
Wanneer we ons toeleggen op het lezen van de Bijbel in
z’n geheel, gaan we meer van de onderlinge verbanden zien. We begrijpen het
Nieuwe Testament beter wanneer we ook de inhoud van het Oude Testament daarbij
betrekken en vice versa. Het lezen van het complete Woord van God richt onze
blik op God en Zijn Zoon Jezus Christus in plaats van op onze eigen emoties en
behoeften. Door het lezen van Gods Woord zullen we Hem beter leren kennen. Immers,
hoe meer we Hem leren kennen, hoe meer we Hem zullen liefhebben (Joh. 17:3).
Kortom, het is waardevol om Zijn Woord aandachtig te bestuderen en daarbij vooral te letten op het verband waarin een tekstgedeelte staat. Pas wanneer we begrijpen wat de hele Bijbel zegt, zullen we kunnen ontdekken wanneer teksten of de uitleg daarvan in zo’n dagboek uit hun verband worden getrokken. Een dagboek kan dus best ondersteunend zijn, maar het dagelijks lezen in Gods Woord zou onze hoogste prioriteit moeten hebben.
Dit artikel is onlangs verschenen in 'Het Zoeklicht' nr. 5 - 2023 en is een bijdrage die ik voor dit blad mocht schrijven.
Dank je wel, Wendy, voor deze waardevolle herinnering en aanmoediging om ons te blijven richten op Gods Woord als onze hoogste prioriteit.
BeantwoordenVerwijderen