Een andere kijk op je identiteit


Het woord ‘identiteit’ wordt tegenwoordig veel gebruikt in de wereld om ons heen. Je kunt je identiteit ontlenen aan je afkomst, ras, nationaliteit, omgeving, geslacht of zelfs aan je kleding. Wanneer je in een van deze dingen gekwetst wordt, kun je je aangevallen of beledigd voelen. Bij sommige mensen kan dit zelfs leiden tot verwarring rondom wie ze zijn, een identiteitscrisis.

Wanneer we onze persoonlijkheid alleen ontlenen aan bovenstaande fysieke omstandigheden, ontlenen we onze identiteit aan onszelf. Wij bepalen dan wie we (willen) zijn en stellen onszelf centraal. Dit kan bewust gedaan worden, omdat je wilt bepalen wie je bent of wilt worden. Deze hedendaagse opvatting hangt nauw samen met het zelfbeschikkingsrecht van de mens. ‘Ik bepaal zelf wel wat ik wil en ik weet heel goed wat goed en slecht is.’

Maar wist je dat er ook een totaal andere manier bestaat om tegen je identiteit aan te kijken? Want wat als je de God van de Bijbel als ‘uitgangspunt’ van je persoonlijkheid neemt? Christenen krijgen daardoor een compleet ander beeld. De Bijbel vertelt dat wij zijn geschapen naar Gods beeld (Genesis 1:27). Door de zondeval - de breuk met God - kwam de mens in zekere zin in een identiteitscrisis. Hij raakte het spoor bijster en is daarmee God kwijtgeraakt en het doel waarvoor hij als mens geschapen is (Romeinen 11:36). Door te geloven in de Here Jezus, Zijn offer aan het kruis te aanvaarden en terug te keren naar Hem, kunnen we die relatie herstellen.

Dit is het begin van een blogbericht dat ik mocht schrijven voor 'Ik zoek God'. Lees HIER mijn hele blogbericht.

Via deze link van 'Ik zoek God' zijn al mijn blogberichten in te zien.

 

Reacties

  1. Vanuit Gods (Bijbels) perspectief naar jezelf kijken is inderdaad een eye-opener zullen we maar zeggen. Mooie blog weer Wendy voor www.ikzoekgod.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het so wie so heel sterk om het zo (eenvoudig) te verwoorden. Het was voor mij een zoektocht en ik denk dat je artikel meer mensen zal helpen dan je ooit te weten komt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.