Thuis in het Woord - Jen Wilkin - recensie

Veel christenen vinden het belangrijk om Gods Woord te lezen en te bestuderen. Maar soms is het lastig om ergens te beginnen. Misschien vind je het moeilijk om de tijd ervoor te vinden, of zorgen frustraties uit het verleden ervoor dat je niet de motivatie hebt om erin te lezen. Hoe kunnen we (als christelijke vrouwen) ons verlangen om de Bijbel te lezen voeden? Hoe kunnen we telkens opnieuw onze focus op God leggen?

Het prachtige en leerzame boek 'Thuis in het Woord' - met je hoofd en je hart de Bijbel bestuderen - van Jen Wilkin biedt je een duidelijke aanpak als het gaat om Bijbellezen. Het wil je helpen om een spade dieper te gaan in je Bijbelstudie, zodat je kennis over God vergroot wordt en je hart door het bestuderen van Gods Woord verandert.  

'Thuis in het Woord' is verdeeld in 9 hoofdstukken. De inleiding zou ik zeker niet overslaan omdat de schrijfster hierin duidelijk en met een aantal voorbeelden verwoord wat het doel is van haar boek: het toerusten van vrouwen door middel van Bijbelstudie.

In hoofdstuk 1 maakt Wilkin duidelijk op welke manier we de Bijbel zouden moeten lezen. Het is goed om onszelf de vraag de stellen 'Wat zegt Gods Woord in dit gedeelte over Wie God is?' in plaats van 'Wat kan ik eruit halen?'. Het gaat in de Bijbel niet in de eerste plaats over óns. We moeten Zijn Woord lezen met onze oren afgestemd op Zijn verkondiging over Zichzelf. We mogen vervolgens Hem vragen hoe we de Bijbel mogen leren lezen.

In hoofdstuk 2 voert de auteur een vurig pleidooi voor Bijbelse geletterdheid. Ze vertelt aan de hand van zes herkenbare benaderingen hoe wij geneigd zijn de Bijbel te lezen en hoe dat wellicht anders zou kunnen. Aan de hand van de 5 G's van een gedegen studie werkt ze dit uit in de hoofdstukken 3 t/m 7.

  1. Studeer met een gericht doel (onderzoek waar teksten binnen het het grote geheel van de Bijbel thuishoren)
  2. Studeer met een gericht perspectief (weet teksten te plaatsen in hun oorspronkelijke historische en culturele context)
  3. Studeer met geduld (wanneer je iets wilt leren heb je nu eenmaal geduld nodig. Richt je hierbij op de lange termijn)
  4. Studeer met een gericht proces (lees methodisch om te werken aan begrip, interpretatie en toepassing)
  5. Studeer met gebed (vraag de Vader je vóór, tijdens en na je studietijd in de Bijbel te helpen)

Deze vijf richtlijnen zullen je helpen je Bijbelse geletterdheid te vergroten en daarmee te groeien in je liefde voor de God Die de Bijbel verkondigt. In hoofdstuk 8 wordt dit nog eens samengevat en wordt aan de hand van het Bijbelboek Jakobus een Bijbelstudie uitgewerkt.
Hoofdstuk 9 bevat hulpmiddelen voor docentes die weer door kunnen geven wat Wilkin heeft aangedragen. Bovendien sluit elk hoofdstuk af met een aantal gespreksvragen waardoor het boek ook geschikt is voor groepsbesprekingen, naast het persoonlijk gebruik.

Dit is dus een boek voor vrouwen die bereid zijn om te graven.
Dit is een boek voor vrouwen die bereid zijn om de berg van hun
onsamenhangende inzicht in de Heilige Schrift recht aan te kijken,
en die berg vervolgens met een lepel in de hand opdracht geven
opzij te gaan.

Al met al is dit boek zéér de moeite waard om te lezen. Je zult nooit meer op dezelfde manier Bijbellezen dan je (waarschijnlijk) gewend was.
In een van de laatste hoofdstukken las ik nog een opmerkelijk gedeelte: 'Bijbelstudie is een middel, niet een doel op zich. Het is een middel om meer van God te houden en anders te leven omdat we hebben geleerd meer acht op Hem te slaan. En het is een middel om te worden wat we aanschouwen. De wederkerige liefde van God is een liefde die verandert.'

Wil je een indruk krijgen van het boek, klik dan hier voor een inkijkexemplaar.

Jen Wilkin is spreker, schrijver en leider van Bijbelstudiegroepen voor vrouwen. Jen en haar familie wonen in Dallas, in de Verenigde Staten.

Titel: Thuis in het Woord
Schrijfster: Jen Wilkin
Uitgever: Jongbloed media
ISBN: 9789088972607
Prijs: €17,99

                     EreadersEreaders

Reacties

  1. Helaas heb ik geen goede recensie over haar. Ik heb zelf ook het boek gekocht. Tijdens het lezen merkte ik dat het niet in alles naar Gods woord is, helaas. Na verder zoeken bleek ik niet de enige te zijn.
    God wil Zijn kinderen in alle eenvoud onderwijzen, daar komt geen hard werken bij kijken, zoals zij zegt. En ze vergelijkt de Bijbel met een wiskundig boek, daar niet je ook niet zomaar in beginnen te lezen zegt ze, want dan ben je de context kwijt. Maar de Bijbel is Gods woord geen boek van mensen. De Heilige Geest waait door Zijn eigen Woord en wil mij uit genade de Heere Jezus in elke bladzijde van de Bijbel laten schitteren. Opdat ik Hem aanschouw en aan Hem gelijk mag worden.
    Hierbij de link naar de site wat ik gevonden heb: https://thejoyfulpatriarchywife.com/2019/12/11/jen-wilkin-a-wolf-in-hens-clothing/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste 'anoniem', goed dat je kritisch bent en leest. Ik moet zeggen dat ik het zelf niet zo gelezen heb. Wilkin vindt het juist belangrijk om de Bijbel te lezen met de nodige achtergrondinformatie omdat je hem anders verkeerd zou kunnen interpreteren. Voor wie is het Bijbelboek geschreven? En dóór wie? Dat zijn toch wel belangrijke dingen om te weten voordat je gaat lezen. Natuurlijk zal de Heilige Geest je uiteindelijk helpen om de tekst te begrijpen en te verstaan en er iets mee te doen in je leven. In het hoofdstuk over gebed schrijft ze ook duidelijk hoe belangrijk het is voor het lezen en na het lezen te bidden zodat God duidelijk kan maken aan je wat je gelezen hebt. Veel mensen beginnen 'zomaar' in de Bijbel te lezen zonder enige achtergrondinformatie. Je krijgt dan soms rare verbanden en conclusies dus ik vind het idee van Jen Wilkin zo gek nog niet!
    Maar goed, ik zal inderdaad kritisch blijven kijken naar deze schrijfster, dat is altijd goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik schrok best wel van je reactie -Anoniem- (maar tis wel oké je bericht hoor, ;) ) en zoals jij ook zegt (Wendy) t's natuurlijk goed om kritisch iemand te bezien
    toch werd ik wel nieuwsgierig nadat ik gegoogeld heb en toch een ander geluid las, heb ik het bij de byb gehuurd.
    https://youngcalvinists.org/2017/03/20/book-review-women-of-the-word-by-jen-wilkin/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie 'knorretje', dat is weer een andere kijk en aanvulling!

      Verwijderen
  4. Bedankt Wendy, voor deze recensie en dit boekje wil ik graag lezen. Ik zou jouw recensie zo op mijn blog willen hebben, als gastblog :-) Ik ben het niet zo erg eens met de reactie van "anoniem". Ook niet met het blogartikel dat hij of zij deelt. Het gaat uit van een bepaalde visie en ik kan daar niet achter staan. Het heeft te maken met twee stromingen in het christendom (in de USA).

    Jen is een schrijver die zichzelf als "complementarist" beschouwt. Dat betekent dat ze denkt dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, maar verschillende rollen hebben in de kerk en in het gezin. Jen is helemaal voor het idee dat vrouwen niet de leiderschapsposities in de kerk moeten bekleden en dat ze zich moeten "onderwerpen" aan hun man in het huwelijk. Ze heeft een aantal boeken geschreven over de Bijbel en het geloof, en legt vooral de nadruk op het belang van Bijbelstudie voor vrouwen. Daar ben ik BLIJ mee.

    Haar ideeën lijken een beetje op die van John Piper en andere complementaristen, maar er zijn ook wel wat verschillen tussen hen. Bijvoorbeeld, Jen denkt dat vrouwen wel kunnen dienen in bepaalde rollen binnen de kerk, zoals het lesgeven aan vrouwen en kinderen. Piper en sommige andere complementaristen zijn het daar niet helemaal mee eens en vinden dat vrouwen geen enkele leiderschapspositie in de kerk en daar buiten zouden mogen hebben. Dit is dan tegelijk waar de wrijving door ontstaat en Jen afgeschreven wordt. Ze behandelen haar als een egalitariër, terwijl ze dat niet is. En dan wordt er niet zo lief gedaan en er worden erge dingen over elkaar gezegd. Dat zie je ook terug in de blog die "anoniem" deelt. Het gaat er verhit aan toe.

    Ik dacht dat het bepekt zou blijven tot de USA ;-) Bedankt voor je review en hopelijk vind je et niet erg, mijn lange reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker niet erg je lange reactie Aritha, dank voor je aanvulling ;)

      Verwijderen
  5. Jen is lid van The Village Church waar Matt Chandler de leiding heeft. Die zijn inderdaad 'complementarian'. Ik heb haar boek al in 2017 gelezen en het was voor mij zelfs het laatste duwtje in de rug om te stoppen bij Good Morning Girls. Ik raad het boek graag aan!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.