17 januari 2023

We hebben de Bijbel nodig (en een plan)!

In 2021 schreef ik al eens een recensie over het boek 'Vrouw vandaag' van Wilma Samyn en Marieke den Buter. Zelf vind ik het altijd heerlijk om na verloop van tijd een boek te herlezen omdat je altijd weer dingen leest waar je een eerste keer overheen hebt gelezen. Je kunt de recensie over het boek overigens hier teruglezen mocht je meer willen weten over de inhoud.

Afgelopen week las ik zo'n treffend stuk uit dit boek dat ik dit graag deel om ook andere vrouwen te bemoedigen of aan het denken te zetten.

'We hebben Gods Woord nodig. We hebben het meer nodig dan voedsel. Door het Woord worden we gesterkt, getroost en vermaand. Door het Woord zullen we Gods wil leren kennen en zullen we waarheid van leugen onderscheiden. Door het Woord worden we gesterkt voor elk goed werk. 'Elk goed werk' betekent al ons werk dat we de hele dag door doen.

In haar artikel 'Women, we need His Word' vergeleek Rachel Jancovic het lezen van de Bijbel met het zitten aan een feestelijk gedekte tafel. Er is eten en drinken genoeg. Er is plaats voor jou. We mogen lezen, eten en drinken. We hoeven geen genoegen te nemen met oude kruimels uit onze zak of kruimels van anderen op de grond. We mogen geen genoegen nemen met het lezen van een vers op een kaartje of het luisteren naar een preek. Hierdoor werken we analfabetisme in de hand en worden we langzaam maar zeker vrouwen die op eigen inzichten en gevoelens afgaan in plaats van op Gods levende Woord. Willen we vrouwen worden die vaststaan in Het Woord, die van God houden en de waarheid liefhebben, en die hun kinderen willen opvoeden in de vreze des Heeren, moeten we zelf lezen.
Ja, we moeten een plan maken om te lezen, en we moeten kort metten maken met luiheid.

Jancovic legt de vinger op de zeker plek wanneer ze schrijft dat er veel dingen zijn die we belangrijk en vanzelfsprekend vinden. We staan op en kleden ons aan. We poetsen onze tanden en we kammen ons haar. Natuurlijk kleden we ons 's morgens aan. Het komt niet eens in ons op om onze kleding niet aan te trekken, of om onze haren niet te kammen. We maken tijd om koffie te zetten, hoe druk onze dag ook is. We nemen tijd om boodschappen te doen of om op bezoek te gaan bij een vriendin. We organiseren, plannen en werken de hele dag door.
Hoe komt het dan dat het zo moeilijk is om tijd te maken om in de Bijbel te lezen? Wat maakt nu dat het zo'n moeite kost om tijd vrij te maken op een dag? Ik denk dat we soms niet beseffen hoe essentieel het lezen van de Bijbel is voor een gezond christelijk leven. Je ziet natuurlijk ook niet direct de effecten van 'geen Bijbel lezen'. Denken we. Ik bedoel, iedereen ziet dat je geen kleren aan hebt als je je niet aankleedt, maar niemand zie het als je niet in de Bijbel gelezen hebt. Je kunt met de kruimels uit je zak nog wel een aardig poosje toe. Toch raken we op deze manier geestelijk ondervoed en het kan niet anders of dit wordt op een gegeven moment door anderen gezien. 
Veel dingen zijn belangrijk. Een stapel was vouwen, stofzuigen, administratie bijwerken... heel belangrijk, maar absoluut niet van eeuwigheidswaarde. Jouw lezen in de Bijbel en jouw bidden zijn dat wel. Hoe meer heiligen doordrenkt zijn van de Bijbel, hoe meer ze geloven dat het essentieel is om de Bijbel te lezen. Hoe komt dat? Ik denk dat het komt omdat ze begrijpen hoezeer de Bijbel hun leven en denken vormt. Ze weten wat het is om een 'vernieuwde gezindheid' te hebben (Rom. 12:2), wat het is om bekleed te zijn met de nieuwe mens volgens het beeld van God (Efeze 4:21-24), en wat het is om vervuld te zijn met de kennis van Zijn wil, in alle wijsheid en geestelijk inzicht (Kol. 1:9-11). Voor hen voelt leven zonder de Bijbel als niet douchen of geen tandenpoetsen.'2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor de aanmoediging. Geestelijke achteruitgang en terugval zijn heel vaak het gevolg van het nalaten onze de ziel te voeden met Bijbel lezen. Zijn er manieren om de vurige liefde voor het woord terug te krijgen, denk je?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie vraag Aritha. Ken je het boek van John Piper 'Vechten voor vreugde'? Daar staan veel handreikingen in.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.