Waar geloof jij in?

 

Er zijn mensen die zeggen dat ze géén geloof hebben. Het is altijd bijzonder om dit te horen, want waarschijnlijk is dat niet waar. Iedereen heeft immers op een of andere manier ‘geloof’. Als je naar een dokter gaat, heb je geloof nodig om zijn of haar diagnose te vertrouwen. Als je met je recept naar de apotheek gaat, vertrouw je erop dat je de juiste medicijnen krijgt. En wanneer je in een restaurant gaat eten, ga je er zonder meer van uit dat het personeel je veilig voedsel voorzet en dat ze je niet vergiftigen. Eigenlijk is elke dag dus een wandeling in geloof. Zonder geloof kunnen we niet leven. Iedereen gelooft ergens in en vertrouwt ergens op. Als mens maken we zelf de keuze waarin we geloven en wie we vertrouwen.

Geloof moet natuurlijk wel een doel hebben. We geloven in iets of iemand. Alleen maar geloof hebben in het begrip ‘geloof’ heeft weinig zin. Sommige mensen geloven in zichzelf of in de overheid, in de wetenschap, in hard werken, in humanisme of astrologie óf in God…

Ook in de Bijbel wordt veel gesproken over geloof. Er staat zelfs dat God ieder mens een bepaalde mate van geloof toebedeeld heeft (Romeinen 12:3). De vraag is alleen: wat doen we met het geloof dat we gekregen hebben van onze Schepper? Voor wat of voor Wie kiezen we?

We kunnen - zoals gezegd - niet zonder geloof leven, maar we kunnen evenmin zonder geloof sterven. Ons geloof hier op aarde is namelijk bepalend voor wat er met ons gebeurt als we deze wereld verlaten. Geloof is dus niet alleen iets voor het hier en nu, maar heeft ook alles met de toekomst te maken. Voor een christen bestaat er maar één geloofsdoel: de levende God. Al het andere is onbeduidend, onwerkelijk en soms zelfs misleidend. Óns geloof is in de God die deze wereld geschapen heeft en Zijn Zoon Jezus Christus voor ons naar deze aarde heeft gezonden. 1 Petrus 1:21 zegt: Door Hem gelooft u in God, Die Hem opgewekt heeft uit de doden en Hem heerlijkheid gegeven heeft, zodat uw geloof en hoop op God gericht zijn.

Als je gelooft in de Here Jezus en wat Hij voor jou heeft gedaan, ben je verzekerd van een eeuwige toekomst bij en mét Hem. Deze zekerheid over wat er met ons gebeurt na onze dood, is van grote invloed op ons doen en laten en dus op ons geloof nú. Als we vertrouwen op een eeuwige toekomst met Hem, zal ook ons huidige leven gekenmerkt worden door vertrouwen en niet door een vaag geloof in ‘iets’. Alleen Christus toont ons Wie God is en alleen Hij kan de kloof tussen ons en God dichten - een kloof die door de zonde is ontstaan. Laten we ons niet laten misleiden: alleen Christus is ons geloof waard!

Deze blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in augustus 2022. 



Reacties

  1. Het is een heel helder stukje geworden. Heb het net gelezen. Ook de mooie reactie van iemand. Waardevol hè?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.