24 mei 2022

Waardevolle citaten uit 'Gods Meesterplan'

Een van de nieuwe boeken van Amir Tsarfati 'Gods Meesterplan' - Israël en de Gemeente, geeft een boeiende kijk op alles wat de Here God voor Zijn twee volken bestemd heeft. Volgende week volgt een recensie van dit prachtige boek maar deze keer deel ik een aantal opvallende citaten die tot nadenken stemmen.


We leven in een bijzonder afgeleide en afleidende wereld. Werk, gezin, vermaak - er zijn zo veel stemmen die om onze aandacht vragen. Maar dit is niets nieuws. Mensen hebben altijd redenen gevonden om zich op de dagelijkse dingen van het leven te richten en het grote geheel te negeren. Dit is een van de belangrijke instrumenten van de satan die hij tegen ons gebruikt. Zolang we naar onszelf en onze eigen bezigheden kijken, zijn onze ogen niet op God gericht.

 

God gist niet naar de toekomst. Hij kent die al.

Hoe meer ik het boek Openbaring bestudeer, hoe meer ik ervan ga houden. Het is als de film 'Back tot the future'. Als we het lezen, gaan we terug in de tijd naar een moment waarop God Zelf ons de toekomst openbaarde die Hij voor deze wereld heeft vastgesteld. Wat we lezen, is niet wat er zou kunnen gebeuren of mogelijk zal gebeuren. Het is wat absoluut honderd procent zeker zál gebeuren. God gist niet naar de toekomst. Hij kent die al. Hij heeft de film gezien; Hij heeft de video gestreamd. Sterker nog: Hij schreef het script en regisseerde de hele film.
In Openbaring laat God ons de trailer zien van wat komen gaat - de preview van de film. We krijgen niet alle details te zien, maar we ontdekken genoeg om de plot te kennen. Het wordt een actiefilm met veel geweld. Maar het is ook een roman, compleet met een bruiloft en een groot banket. Er is echter één probleem met deze preview; de regisseur verklapt het einde! In de filmwereld is dat slecht voor de kassa, maar in dit geval zou het ons nog enthousiaster moeten maken om de afloopt te zien.

 

God is trouw - Hij kan Zichzelf niet verloochen.
Zijn liefde voor de Zijnen is uitsluitend gebaseerd op Zijn karakter, niet op onze daden.

Het feit dat God nog steeds trouw is aan Israël, ondanks de toestand van ongeloof van het volk, toont het wonderbare karakter van onze Heere. Te veel mensen concentreren zich op de ontrouw van Israël in plaats van op de trouw van God. In feite heeft God misschien wel meer van Zijn heerlijkheid zichtbaar kunnen maken door Israël in haar rebellie dan toen het trouw was aan Hem.
Samen - de Gemeente in haar geloof en Israël in haar ongeloof - tonen deze twee uitverkoren volken het volle karakter van God. Beide zijn essentieel om het hele plaatje zichtbaar te maken. Daarom is de vervangingstheologie zo verkeerd. Die speelt de satan recht in de kaart door te zeggen dat God het volk dat Zijn eigendom is, verwerpt. Zij die deze visie aanhangen, zeggen dat Israël zo slecht was dat God het aan de kant zette en al hun beloften aan de Gemeente gaf. Dat is onmogelijk. God is trouw - Hij kan Zichzelf niet verloochen. Zijn liefde voor de Zijnen is uitsluitend gebaseerd op Zijn karakter, niet op onze daden.

Amir Tsarfati

2 opmerkingen:

 1. Wendy, dank je wel voor deze citaten. Vooral die eerste maar ook de andere twee raken we me best wel. Christenleven is eigenlijk leven met onze ogen op Hem gericht. En niet op onze bezigheden en eentuele moeilijkheden op ons pad.

  Ik wil dat boek wel lezen! Ook om Israël. En Zijn meesterplan voor de hele wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker een mooi en leerzaam boek Aritha. Goed dat je het wilt lezen!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.