26 maart 2022

Nadenken en keuzes maken

 

Soms is het lastig om weer een origineel, nieuw blogbericht te bedenken. Ik lees regelmatig interessante stukjes die ik dan bewaar maar vaak zijn ze niet 'voldoende' om een heel blogbericht aan te wijden. Toch wil ik deze keer wat verschillende kleinere berichten delen die mij troffen. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen en denk er eens over na.

Wat moet er gebeuren om verandering in het klimaat tegen te gaan?
In het Nederlands Dagblad van enkele weken terug, stond een interessante vraag die gesteld werd aan meerdere mensen. Het antwoord van Henrieke Schouten vond ik treffend. Ik ben het helemaal met haar eens...


Het is natuurlijk niet de enige oplossing maar als wij als opvoeders dit ter harte zouden nemen, zouden we al hele grote stappen kunnen zetten. Zeker ook als dit weer doorgegeven wordt aan de volgende generaties.

There Is No Alternatieve 
Een ander opvallend stuk las ik op de sociale media. Het is een uitspraak van de Belgische psychiater Dirk de Wachter en zette mij aan het denken. Het is overigens ook één van de redenen waarom mijn man over enkele maanden wil gaan stoppen met zijn werk. Het is niet zo dat hij niets meer wil doen en niets voor zijn medemens wil beteken maar het tempo van leven, wil hij drastisch verlagen.

"Ik vergelijk onze tijdgeest met een speedboot, TINA genaamd: There Is No Alternatieve. Die boot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier.

Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de succesboys dat niet. En achter die speedboot varen wij, de psychiaters en de psychologen, in rubberbootjes. Wij vissen de overboord gevallen sukkelaars op en geven ze droge kleren. Maar onze rubberbootjes kunnen amper volgen, waardoor het heel moeilijk is om die patiënten weer op de speedboot te krijgen.

De overheid zegt nu dat die boot nog harder mag gaan, en dat de rubberbootjes van de psychiaters te duur zijn: ‘Laten we de mensen zwemvesten geven, dan verdrinken ze ook niet.’ Néé, die speedboot moet trager varen, en achteraan moet er een stevige reling komen, een sterke sociale zekerheid, zodat minder mensen in het water vallen.

Want vergis u niet: de meesten hebben geen psychiatrische afwijkingen, maar zijn gewone mensen die de ratrace niet meer aankunnen. Je zou kunnen zeggen dat degenen die wel succesvol zijn de gekken zijn, om het woord ‘psychopaten’ niet te gebruiken."

Zijn boek 'De kunst van het ongelukkig zijn' is overigens zeer de moeite waard om te lezen.
'Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait,' aldus De Wachter.

Voor, tegen of neutraal?

Tot slot nog een opvallend stukje dat ik las op het blog van Marja Verschoor. Het heeft de titel 'Voor, tegen of neutraal?' meegekregen. Je kunt het hier teruglezen op haar weblog.

Mag je nog zeggen dat je het even niet weet? Mag je nog toegeven dat je het even niet helder hebt? Dat je over iets na wilt denken en niet met de menigte mee wilt lopen?

Net als bovengenoemde berichten is ook dit stuk mooi om eens over na te denken.


4 opmerkingen:

 1. Leuke compilatie van berichten zo Wendy. Ik heb heel lang een Amerikaanse blogster gevolgd die altijd op vrijdag een compilatie van berichtjes deed, die ze ergens had gelezen, vond ik altijd zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te lezen. Misschien is het wel iets om vaker te doen inderdaad.

   Verwijderen
 2. Ik vind dit een heel boeiend blogbericht. Leuk om het zo te doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.