8 januari 2022

Laten we niet alleen 'hoorders' van het Woord zijn, maar echte 'daders'


Aan het begin van dit jaar ben ik (opnieuw) begonnen met het lezen en bestuderen van de hele Bijbel. Ik wil hier een paar jaar over doen en in combinatie met het Yarah Bijbel College er wat meer verdieping in brengen. In mijn stille tijd lees ik allereerst 's morgens een kort gedeelte uit een bijbelboek (HSV of NBG) en gebruik daarbij 'Het Leven'. Deze uitgave bevat praktische lessen uit de Bijbel die je direct kunt toepassen in je eigen leven, hoewel je ze natuurlijk wel eerst moet overdenken en op je in moet laten werken. Om duidelijk te maken dat bijbellezen niet alleen 'kennis opdoen' betekent, deel ik graag een aantal gedeelten uit de inleiding van 'Het Leven'.

De Bijbel is vóór alles een leefboek, een boek om iets mee te doen.

'Het Leven' wil je helpen bij een ontdekkingsreis door de Bijbel. Om de wezenlijke inhoud ervan te ontdekken en een overzicht te krijgen van de geschiedenis en de toekomst waarover de Bijbel spreekt.

Wie de Bijbel leest, kan zich afvragen:

 • Wat betekent dit bijbelgedeelte nu voor mij?
 • Hoe kan ik dit toepassen in mijn dagelijks leven?
 • Sommige bijbelgedeelten lijken niet zo belangrijk; hoe komt dat? 
 • Is er een invloed van de oude cultuur uit de tijd van de Bijbel op onze tijd?

Menig christen leest onregelmatig in de Bijbel. Vaak komt dat door de druk van de tijd en het dagelijks leven; het is dan eigenlijk niet mogelijk om de relatie te leggen tussen de problemen van het dagelijks leven en de tijdloze principes van Gods Woord. 

God dringt erop aan dat Zijn kinderen in hun leven Zijn Woord zullen toepassen (1 Cor. 10:11, Jak. 2:24-26). De toepassing van Gods Woord is een noodzakelijk onderdeel van de levende relatie met God. Het is een bewijs van gehoorzaamheid aan Hem. De moeilijkheid bij het toepassen van de Bijbel ligt niet aan de Bijbel, maar bij de lezer, die niet in staat blijkt de kloof tussen verleden en heden te overbruggen en het gelezene toe te passen in de praktijk.

Vóór alles heb je bij het lezen van de Bijbel echter de hulp van Gods Heilige Geest nodig. Mensen hebben de woorden in de Bijbel niet zelf bedacht, maar de Heilige Geest heeft bepaalde mensen ertoe gedreven namens God te spreken.

Het Leven is erop gericht een belangrijke bijbelse waarheid tot jouw persoonlijke waarheid te maken. Het helpt je ook een plan te ontwikkelen, waardoor jouw leven in harmonie komt met de Bijbel. Vraag je dus bij het lezen af hoe een bijbeltekst en de erbij horende voetnoot op jouw leven van toepassing kunnen zijn.

Blijf geen 'hoorder' van het Woord, maar een echte 'dader'!

Zomaar een aantal waardevolle en leerzame citaten uit 'Het Leven'. Zelf gebruik ik al heel wat jaren de oude versie van deze uitgave maar bij Royal Jongbloed is inmiddels een nieuwe versie uitgebracht en wordt ook wel de 'Roodletterbijbel' genoemd. Deze Bijbel is gedrukt in een roodlettereditie: alle directe uitspraken van God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest zijn in rood te lezen. Het gebruik van de rode letter voor de uitspraken van God is uniek voor het Nederlandse taalgebied. De rode letter maakt het mogelijk vlot de kern van een bijbelgedeelte op het spoor te komen.

Om een indruk te krijgen van dit prachtige naslagwerk, is hier een gedeelte in te zien.

2 opmerkingen:

 1. Mooi Wendy. De Bijbel in 1 jaar lezen lukt mij ook niet, ik sta soms erg lang stil bij een bepaald gedeelte dat ik dan iedere dag opnieuw lees. De Bijbel is dagelijkse voeding, daar ben ik van overtuigd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op zich lees ik de Bijbel ook wel in één jaar (via een rooster) maar dan meer als een boek. Als je bij elk gedeelte stil wilt staan, zul je inderdaad meer tijd nodig hebben en daarom doe ik over de hele Bijbel ongeveer 7 jaar. En zeker, de Bijbel is dagelijkse voeding!

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.