30 oktober 2021

Welk beeld hebben wij van Israël?

Onlangs las ik in het magazine van 'Israël en de Bijbel' opvallende cijfers. Voor mij waren ze althans opvallend omdat ik toch altijd een ander beeld van de bevolking in Israël heb gehad. Wanneer je  onderstaande afbeelding bestudeert, vallen een aantal dingen op:

 

Seculier
Bijna de helft van de bevolking, 49%, is seculier, oftewel niet religieus. Van hen zijn veel overtuigd atheïst. Maar ook bijvoorbeeld de Joodse boeddhisten vallen onder deze groep. Er is een enorme spanning tussen seculieren en ultraorthodoxen. De meeste ultraorthodoxen hoeven, tot ergernis van de seculieren, niet het Israëlische leger in. Ook willen seculieren op sabbat naar de winkel of de bioscoop kunnen. 

Messiasbelijdend
Het exacte aantal Joodse Israëli's dat de Here Jezus als Messias erkent, is onzeker. De schattingen liggen tussen de 30.000 en 50.000. Zij vormen minder dan 1%. Gelukkig groeit het aantal!

Zeer religieus
Ultraorthodoxen zijn de meeste herkenbare groep. Iedereen  kent de foto's van de mannen in het zwart en de vrouwen met lange rokken. Sinds de verwoesting van de tempel kan God wet niet meer gehouden worden, daarom staan bij hen de voorschriften en tradities van de rabbijnen centraal. Daarmee kan in hun ogen de wet alsnog gehouden worden. Ultraorthodoxen trekken zich terug uit de samenleving, wonen in aparte wijken en hebben eigen scholen, winkels en andere instellingen.

Orthodoxen
Deze groep is meestal herkenbaar aan een keppeltje, maar verder dragen zijn normale kleding. De meesten houden wel de sabbat en eten koosjer. Zij onderscheiden zich van ultraorthodoxen doordat zij zich niet terugtrekken uit de maatschappij.

Traditionelen
De traditionelen zijn een gevarieerde groep. Kenmerkend is dat zij vaak alleen bepaalde Joodse gebruiken volgen. Met Grote Verzoendag gaan ze naar de synagoge en de jongens doen op hun dertiende bar mitswa. Meestal wordt dat meer vanuit cultureel oogpunt gedaan dan vanuit religieuze overtuiging.

Wil je meer lezen of weten over Israël, kijk dan eens op de website van Israël en de Bijbel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.