Stilte in mijn hart - 35 levenslessen voor vrouwen - Elisabeth Elliot - recensie

Waar moet je heen als je de drukte en het rumoer van het leven van alledag even wilt ontvluchten? Elisabeth Elliot, veelgevraagd spreekster en schrijfster van een groot aantal bestsellers, geeft daarop een eenvoudig antwoord: kom tot rust in de armen van onze almachtige, liefdevolle hemelse Vader. Het boek 'Stilte in mijn hart' dat onlangs is verschenen, is samengesteld uit de hoofdartikelen die Elisabeth Elliot regelmatig schreef voor haar nieuwsbrief. 'Ze gaan voornamelijk over het leren kennen van God', zegt de schrijfster. 'Niets is in de verste verte zo belangrijk in het leven. Het is de reden van ons bestaan.'

Inhoud
In 35 hoofdstukken neemt Elisabeth je mee door allerlei onderwerpen die belangrijk zijn voor vrouwen zoals huwelijk, gezin en werk. Maar ook voor ongehuwden kan dit boek van betekenis zijn. Elke vrouw die zoekt naar diepgang in haar relatie met God en met anderen zou dit boek kunnen lezen. Het is bemoedigend, leerzaam, praktisch en opbouwend, zowel voor jonge als oudere vrouwen.

De hoofdstukjes zijn soms kort maar net lang genoeg om even de diepte in te gaan. Zelf heb ik het in de maand juli als een soort dagboekje gelezen en merkte dat ik elke dag opnieuw bemoedigd werd met name door de verscheidenheid aan onderwerpen en de kernachtige boodschappen die Elliot meegeeft.

Thema's als vertrouwen, overgave, zelfverloochening en gehoorzaamheid komen regelmatig terug in het boek en de schrijfster heeft deze levenslessen niet op een gemakkelijke manier geleerd. Dit zou een reden kunnen zijn waarom zoveel vrouwen wereldwijd moeite deden om haar te horen spreken, en nog steeds moeite doen om haar boeken te lezen. Wat zij vertelt is geen theorie. De voorbeelden uit haar leven liggen voor het grijpen, de Bijbelteksten die ze aanreikt vormen een rode draad in haar eigen bestaan.

Over de schrijfster
Elisabeth Elliot is vooral bekend van het 'Vijf kruisen in de Jungle'. In de herfst van 1956 besloten vijf jonge zendelingen om contact te leggen met de Auca-stam, die diep in het ondoordringbare oerwoud van Ecuador woonde. Bijna 300 jaar eerder was de eerste toenaderingspoging mislukt, toen de zendeling door de Auca’s met speren vermoord was. Met hulp van Mission Aviation Fellowship werd nu een nieuwe poging voorbereid om hen door de lucht te bereiken. Allereerst probeerde de vijf mannen, die hun gezinnen en vrouwen naar het gebied hadden meegenomen, om vanuit de lucht vriendschap te sluiten met de stam. Daarvoor was een techniek ontwikkeld, om vanuit het vliegtuig een emmer met geschenken te laten zakken, die op de grond neergezet kon worden. Na tientallen verkenningsvluchten was een team uiteindelijk ingevlogen en kampeerde op een zandbank langs de rivieroever. Toch bleek dit een stap te ver: de vijf mannen werden vermoord door de indianenstam die bang waren voor het vliegtuig en de vreemde mensen.
Haar tweede huwelijk leek gemakkelijker te worden, ze trouwde een befaamd theoloog en trok met haar dochter bij hem in. Maar ook hier lag verdriet om de hoek. Addison Leitch overleed na vier jaar aan kanker.
In 1977 trouwde Elisabeth voor de derde keer. Net als deze laatste echtgenoot overleed ook Elliot zelf in 2015. Ze is 88 jaar geworden en heeft talloze boeken geschreven die vrouwen tot op de dag van vandaag bemoedigen.

Het boek 'Stilte in mijn hart' is een echt aanrader. Al lezende ontdek je - samen met Elisabeth - het geheim van een diepere vrede in de wandel met God. En dat is iets waar bijna iedere christenvrouw zal naar verlangen.

Titel: Stilte in mijn hart - 35 levenslessen voor vrouwen
Schrijfster: Elisabeth Elliot
ISBN: 9789088972706
Prijs: €13,99 

Via de website van uitgeverij Royal Jongbloed, waar ik dit recensie-exemplaar van ontving, is een gedeelte van het boek in te zien. Je kunt het hier terugvinden.

Reacties

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.