Kun je God leren kennen vanuit de natuur?


 

Vrolijk gezang van vogels, een prachtige zonsondergang, de wind die je voelt als je langs het strand struint of een dikke laag sneeuw… Misschien kun jij ook wel genieten van de prachtige schepping. Je kunt er zomaar urenlang doorbrengen en intens genieten van wat je ziet, hoort en ruikt. Bijna ieder mens ervaart in de natuur ook wel iets van de aanwezigheid van God. Maar… is het ook mogelijk om God echt te leren kennen uit de natuur?

Wanneer we om ons heen kijken, kunnen we eigenlijk niet anders dan erkennen dat alles in de natuur niet ’zomaar’ is ontstaan. Er zal toch Iemand of Iets moeten zijn die dit alles ontworpen en gemaakt heeft. Wanneer je in de Bijbel leest, kom je meteen al in het begin God tegen als Schepper. Hij heeft alles wat leeft en beweegt op een unieke wijze gemaakt. Toen Hij de schepping voltooid had, zei Hij zelfs dat het ‘zeer goed’ was. Paulus schrijft in het Nieuwe Testament in zijn brief aan de Romeinen (1:20) dat ieder mens Gods scheppingswerk kan waarnemen en Hem daardoor kan leren kennen. In feite zou dus niemand kunnen ontkennen dat God bestaat.

Het is nu zo’n dertig jaar geleden dat mijn man door de schoonheid van de natuur God heeft leren kennen. Hij wandelde veel in het bos en kon enorm genieten van alles wat hij zag. En dat is overigens nog steeds zo! Hij heeft geen christelijke opvoeding gehad, dus hij wist ook niet wat er over de schepping of een Schepper in de Bijbel stond. God en Jezus kende hij helemaal niet. Maar toch, diep in zijn hart, wist hij dat die eindeloos mooie natuur niet zomaar kon zijn ontstaan. Hij voelde dat er Iemand was die dit ontworpen had en ervoor zorgt dat alles groeit en bloeit en dat de zon elke dag weer opkomt. Op een dag is hij heel bewust onder een boom gaan zitten en heeft hij gebeden. Hij kende God nog niet persoonlijk maar hij heeft erkend dat Hij er was en gevraagd of God hem wilde laten zien Wie Hij was. Zelf ontroert mij het nog altijd als hij hierover vertelt. Op die bewuste dag heeft hij Gods aanwezigheid gevoeld en kon hij niet meer ontkennen dat Hij er moest zijn.

Maar, eerlijk is eerlijk, wanneer je God echt persoonlijk wilt leren kénnen, zul je ook naar Zijn stem moeten luisteren. Hem ontmoeten in de natuur is een begin, maar het kan hier niet bij blijven. Je zult, net als met ‘gewone’ vriendschappen, een relatie moeten opbouwen om Hem beter te leren kennen. God heeft tot ons gesproken via de Bijbel, Zijn Woord. Als je dus wilt weten Wie Hij is, wat Hij doet en wat Hij van je vraagt, zul je de Bijbel moeten opendoen en gaan lezen. Ook kun je in gebed dingen aan Hem voorleggen en van Hem vragen. In het begin kan dit best lastig zijn maar er zijn gelukkig veel mensen die je hierbij willen helpen. Je kunt ook beginnen met het lezen van de Startersbijbel. Aan de hand van een aantal basisthema's krijg je op allerlei manieren inzicht in het lezen van de Bijbel, het begrijpen ervan en het toepassen in het dagelijks leven.

Gelukkig kregen wij, niet lang nadat hij bewust voor God gekozen had, verkering. We zijn er nog altijd dankbaar voor dat Hij ons bij elkaar heeft gebracht en dat ik mijn man, destijds mijn vriend, mocht meenemen naar een christelijke gemeente. Hij heeft daar veel geleerd over de Bijbel en over Wie de Here Jezus ook voor hem wilde zijn. Ook is hij actief de Bijbel gaan lezen en een aantal jaren later heeft hij zelfs een Bijbelschool gedaan. Stapje voor stapje mocht hij de Schepper beter leren kennen en is hij meer en meer van Hem gaan houden.

Nog altijd is mijn man graag buiten in de natuur. Wij wonen dicht bij het bos en kunnen daarvan enorm genieten. Gods liefde straalt door de schepping heen, elke dag opnieuw. We mogen zien en ervaren dat Hij er is en kunnen Hem leren kennen door Zijn Woord en door gebed.

Deze (eerste) blog mocht ik schrijven voor de website van 'Ik zoek God' en is verschenen in juni 2021. 


Reacties

  1. Mooie blog Wendy. Gelukkig raakt God mensen op vele manieren aan, door de natuur, door een lied, door een film, door een boek, door de Bijbel, door de stilte, nou ja zo kan ik nog wel even door gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.