29 mei 2021

Aantekeningen op papier onthoud je beter dan digitaal genoteerde informatie

 


'Digitale notities maken op een smartphone of tablet; je zou denken dat het efficiënt is. Toch kun je voortaan maar beter pen en papier gebruiken. Met een pen opgeschreven informatie blijkt beter te worden onthouden dan digitaal genoteerde informatie, laten Japanse onderzoekers zien in een wetenschappelijk tijdschrift......

....Wie toch graag digitale aantekeningen blijft maken, kan de analoge manier nabootsen om het geheugen te verbeteren. Zorg er dan voor dat je in de documenten allerlei markeringen maakt en zinnen onderstreept of omcirkelt. Teken pijlen in het document en voeg handgeschreven gekleurde notities of virtuele plaknotities in de marges toe.'

Klik voor het hele artikel in het Nederlands Dagblad hier.

Wanneer je bovenstaand artikel leest, blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om - op papier - tijdens een preek of toespraak aantekeningen te maken in je Bijbel of in een notitieboek. Ik schreef er al eens een blog over maar herhaal graag het belangrijkste: 

Veel lezers van dit weblog zullen op zondag, ergens in het land of via bv. YouTube, een preek horen. Het is vaak het centrale punt in een dienst en veelal wordt hier ook het meest over gesproken na afloop van de samenkomst.
Wanneer je in de loop van de week met mensen in gesprek raakt over de preek, zijn velen hem al weer vergeten of kunnen ze zich niet meer dan een paar kernzinnen herinneren.
Hoe zou je de preek beter kunnen onthouden? Mijn idee is om tijdens de preek op te schrijven in een notitieboekje wat je raakt, opvalt of wat je wilt onthouden. Vaak wordt er verwezen naar bijbelgedeelten of waardevolle boeken of worden er quotes geciteerd die je kunt overnemen. Je zult ook merken dat je tijdens de preek minder snel afgeleid wordt wanneer je meeschrijft.


Schrijf jij wel eens tijdens de preek?

 

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Aantekeningen maken (op papier) is echt een plus! je onthoudt eht veel beter. Het beste is natuurlijk om dan ook nog te doen wat je opgeschreven hebt :) dan blijft het pas echt hangen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat laatste is zeker waar. Misschien is dat nog wel het moeilijkste. Zelf houd ik gelukkig van 'papier' hoewel typen soms wel sneller gaat.

      Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.