13 maart 2021

'Een leven van gebed' - een boek voor iedereen die méér en enthousiaster wil bidden


Al vaker heb ik op mijn blog aandacht besteed aan het boek 'Een leven van gebed' van Paul E. Miller. Onlangs ben ik opnieuw begonnen met het lezen van deze uitgave uit 2013 maar het blijft een (tijdloos) boek dat je niet vaak genoeg kunt lezen. Gebed is immers van en voor alle tijden. Vooral ook de subtitel 'Hoe zoek je Gods leiding in een wereld vol afleiding?', is actueler dan ooit.

'Bidden is moeilijk', zo is te lezen in het voorwoord. 'Voor de meesten van ons is het al moeilijk om aan een goede vriend iets te vragen wat we dringend nodig hebben. Maar we raken echt in de problemen als we zo'n vraag 'gebed' noemen en de vriend 'God'. We kennen allemaal de onbegrijpelijke woorden, de standaarduitdrukkingen, de eindeloze herhalingen, de wazige, onbestemde vragen, de vrome toon en de sfeer van verwarring. Als we zo met familie en vrienden zouden praten, zouden we voor gek versleten worden. Toch is dit vaak de manier waarop we met God praten. Mensen voelen zich vaak schuldig omdat ze niet zo veel bidden als ze volgens henzelf zouden moeten. Op een of andere manier wil het vaak niet lukken om de prestaties en problemen enerzijds en de Heer van hemel en aarde anderzijds op één lijn te krijgen.'

Maar gebed is niet bedoeld als prestatie of probleem. En God is hier, nu. Gebed is bedoeld als een gesprek waarin je leven en je God samenkomen. Paul Miller heeft dat goed ingezien en 'Een leven van gebed' is bedoeld om je te helpen zijn inzichten ook in je eigen leven in praktijk te brengen. Miller geeft zijn visie op hoe een hechte, vertrouwelijke relatie met God doorwerkt in wat je denkt, spreekt, voelt en doet. Hij betrekt je bij zijn gezinsleven en bij zijn gebedsleven. Als je gaat inzien hoe het leven en God met elkaar verweven zijn, zul je ontdekken hoe vreugdevol het leven als Gods kind is, en ga je ervaren hoe spannend het leven kan zijn als je dicht bij je hemelse Vader en Goede Herder blijft.

Het boek bevat 32 korte hoofdstukken en is onderverdeeld in vijf delen: 

 • Leren om te bidden als een kind
 • Leren om weer te vertrouwen
 • Leren om te vragen aan je Vader
 • Leven in het verhaal van je Vader
 • Bidden in de praktijk van het leven

Zelf probeer ik elk hoofdstuk goed op mij in te laten werken door elk hoofdstuk twee keer te lezen. (Het verbaast mij soms dat ik de eerste keer gewoon over dingen heen lees). Uiteindelijk gaat er natuurlijk om dat we zelf met gebed 'aan de slag gaan'. Lezen over gebed is mooi, maar het bidden zelf is nog veel mooier én belangrijker. Dit prachtige boek biedt veel handreikingen en veel herkenbare (levens)verhalen van de schrijver. We kunnen deze in ons eigen gebedsleven ook toepassen en veel leren van zijn dagelijkse omgang met God. Mochten jullie nog op zoek zijn naar een leerzaam, praktisch en herkenbaar boek over gebed, dan kan ik deze uitgave van harte aanraden.

Op de cover van het boek staat dit: 'Bidden is moeilijk, daar kunnen we niet omheen. Bidden is zelfs zo moeilijk dat de veel mensen het meestal alleen doen in een noodsituatie, zoals bij een ernstige ziekte. De moeite met bidden kan zijn veroorzaakt door een fundamenteel gebrek aan geloof, dat ieders leven – dus zelfs dat van christenen - beïnvloedt. Door niet te bidden dreigt het leven te worden gekenmerkt door angst, bezorgdheid, geestelijke lusteloosheid, cynisme en gebrek aan vreugde.
Dit boek is geschreven voor mensen die het gevoel hebben dat ze meer en enthousiaster zouden willen leren bidden. Paul Miller geeft een rake beschrijving van de oorzaken van een moeizaam gebedsleven. Hij weet met kennis van zaken, enthousiasme en persoonlijke verhalen, en met warmte en humor, de vreugde en kracht van een sprankelend gebedsleven over te brengen.'


4 opmerkingen:

 1. Aan de ene kant denk ik soms... hoeveel boeken kan je over bidden lezen? Aan de andere kant... je kan nooit teveel boeken over bidden lezen! Ik leer altijd weer nieuwe dingen of word geinspireerd of aangemoedigd. Dank je wel voor het schrijven over dit boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gebed blijft inderdaad boeiend en je blijft er levenslang over leren.

   Verwijderen
 2. Ik ben benieuwd wat je eerder over dit boek heb geschreven.

  Lijkt me een goed boek. Het cursieve gedeelte raakt me. Over áls we zo tegen familie praten dan ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een inspirerend boek. Wellicht ook wat voor jou?

   Verwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.