Waardevolle uitdagingen en acties die wél kunnen tijdens een lockdown

Het is een moeilijke tijd waarin we op dit moment leven omdat veel dingen tijdelijk niet kunnen of mogen vanwege allerlei maatregelen rondom corona. Toch zijn er, wanneer je er oog voor hebt, heel veel dingen wél mogelijk zij het in een andere vorm. De laatste week las ik allerlei mooie en waardevolle initiatieven die ik graag deel met jullie. Wil je ook opgebouwd en bemoedigd worden in je geloof of huwelijk doe er dan je voordeel mee!

 

Teenchallenge #asfaltjungle (9 t/m 28 februari)

In het midden van de 20e eeuw verliet een jonge predikant zijn rustige gemeente op het Amerikaanse platteland. Zijn naam: David Wilkerson. Hij wist dat God hem riep naar de achterbuurten van New York, waar jeugdbendes de dienst uitmaakten. De meeste mensen dachten dat hij zijn verstand verloren had, maar Wilkerson geloofde in Gods leiding. Hij vertelde drugsverslaafden, prostituees en jonge gangsters dat God hen liefhad. Zijn leven liep vaak gevaar, maar hij hield vol.

In Nederlandstalige gebieden is hij vooral bekend als stichter van Teen Challenge en als schrijver van het boek Het kruis in de asfaltjungle.

De organisatie Teenchallenge start op 9 februari met een uitdaging.  Ze noemen het het jaar van 'Het kruis in de asfaltjungle'! Als je wilt weten wat je kunt verwachten, download dan hier de brochure over de #asfaltjungle-challenge.

Van 9 t/m 28 februari is de lancering van de campagne met dagelijks een korte pakkende video via de socialemediakanalen, waarmee ze je willen bemoedigen, inspireren en uitdagen.

Wil je meer weten over de challenge, kijk dan hier op de website. 

Maand van de Bijbel (24 januari t/m 21 februari)

De Bijbel -  nog steeds het meest verkochte boek ter wereld - is al eeuwenlang een onophoudelijke en onvoorstelbaar rijke inspiratiebron voor talloos veel mensen. Tijdens de Maand van de Bijbel wordt deze inspirerende 'bestseller' op de agenda gezet om er samen in te duiken, eruit te lezen en verhalen en ervaringen met elkaar te delen.

Onlangs is door Royal Jongbloed (en andere organisaties) voor de tweede keer de Maand van de Bijbel georganiseerd. Natuurlijk is het niet zo dat je de Bijbel alleen maar deze maand zou kunnen of moeten lezen maar er wordt op allerlei manieren speciaal aandacht gevraagd dit belangrijke boek. Het is de wens van de organisatoren dat door heel het land een vuur wordt aangewakkerd om te participeren en samen van de inspiratie te proeven en plezier te beleven met de Bijbel.

Van 24 januari tot en met 21 februari 2021 is de tweede editie van de Maand van de Bijbel. Kijk voor meer informatie op de website van Royal Jongbloed.


Veertigdagentijd (17 februari t/m 3 april)

Van 17 februari (Aswoensdag) tot en met 3 april (Stille Zaterdag) is de veertigdagentijd, ook wel lijdenstijd genoemd. Al eeuwenlang zijn de 40 dagen tot Pasen een tijd van stilte en bezinning. We leven dan soberder, doen misschien aan vasten en staan stil bij het lijden en sterven en de opstanding van de Here Jezus.

Onlangs is het boek Langs de Via Dolorosa verschenen. In dit boek wordt in 40 dagen het Johannesevangelie (hoofdstuk 12-21) uitgediept. Elke dag bevat een introductie, een suggestie om stil te worden, een gebed, een leesvraag, een overdenking, een toepassingsvraag en een lied of gedicht. Alle onderdelen zijn erop gericht om je goed te laten lezen wat er in de Bijbel staat, te onderscheiden wat dat betekent en te zien wat voor impact dat heeft op je eigen leven.

Tijdens de veertigdagentijd, die dit jaar dus start op 17 februari, hoop ik dit nieuwe boek te gaan lezen. Daarna zal er een recensie en 'giveaway' verschijnen op mijn weblog.

 

 
Huwelijkschallenge (7 t/m 14 februari)

De eerste coronalockdown begon wellicht als gezellig samenwerken aan de keukentafel en wat extra aandacht voor de kinderen. Maar meer tijd thuis doorbrengen met je geliefden viel nog niet mee. Het eindigde voor sommige stellen in een stressvol samenzijn. Constant op elkaars lip, geen eigen ruimte en irritaties alom. We ervaren verschil in behoeften, in wensen, in interesses.

Maar misschien is deze tijd juist een kans voor een verrijking voor je relatie! Ook al gebeurt er van alles in de wereld, je leven is momenteel wellicht minder chaotisch. Nu we meer thuiswerken, kunnen we wanneer we zelf willen een potje voetballen met de kinderen of samen een wandeling maken.

Hoe je deze tijd ook ervaart, en hoe jouw relatie op dit moment ook is het is altijd goed om te investeren in je huwelijk. Uitgeverij Gideon wil je daarom aanmoedigen om op je huwelijksweg vastberaden te zijn om je pad samen tot het einde toe uit te lopen. Het huwelijk is een prachtig geschenk van God voor het totale leven!

Acht dagen lang (van 7 t/m 14 februari) biedt Gideon je mails aan, met bijbelteksten, inspirerende teksten, vragen, doe-opdrachten en gebeden. Ze baseren zich daarbij voornamelijk op het boek Wat wil hij, wat wil zij (geschreven door Willard F. Harley) maar meedoen kan ook prima zonder boek. Het boek gaat in op de verschillen tussen man en vrouw. Door goed te communiceren leer je elkaars behoeften kennen, elkaar beter te begrijpen en daarop in te spelen. Dan wordt het huwelijk een bron van geluk. Romantiek, intimiteit en creativiteit volgen dan gemakkelijker. 

Kijk hier voor meer informatie en om je in te schrijven voor deze challenge. 

 

Veertigdagenleesplan (17 februari t/m 3 april)

Via het Nederlands Bijbelgenootschap is het gratis leesplan 'Niet van brood alleen' aan te vragen. D.m.v. dit leesplan kun je de rijkdom van Lectio Divina ervaren. Bij Lectio Divina staat het beleven van een tekst centraal. Je neemt de tijd om alle facetten van de tekst tot je door te laten dringen. Zo komen bijbelteksten op een nieuwe manier dicht bij. Zelf heb ik vorig jaar kennisgemaakt met deze manier van bijbellezen tijdens de cursus 'Stil, mijn ziel wees stil' van Jos Douma. Inmiddels is er hiervan ook een boek verschenen dat zeer de moeite waard is.

‘Niet van brood alleen’: dat is dit jaar het thema van het gratis veertigdagenboekje van het NBG. Iedere zondag is er een bijbeltekst met een overdenking volgens de methode van de Lectio Divina. Op woensdag en vrijdag biedt het NBG een podcast aan, met een bijbeltekst en een meditatie waarin de sprekers vertellen hoe deze tekst hen voedt in de aanloop naar Pasen.

Je kunt het gratis leesplan hier bestellen. 

 

Opschoondag (20 maart)

Tot slot wil ik nog aandacht vragen voor de landelijke Opschoondag op 20 maart a.s.. Hoewel dit niet echt een 'geestelijke' uitdaging is, heeft het alles te maken met rentmeesterschap en goede zorg voor de schepping. Bovendien kun je tijdens het opschonen heerlijk je hoofd leegmaken (en je afvalzak vol) en nadenken en zelfs bidden voor de mensen die het afval hebben weggegooid. 

Afgelopen week is bekend geworden dat er naast de plastic flesjes waar binnenkort statiegeld voor gevraagd wordt, ook (vanaf eind volgend jaar) voor blikjes statiegeld wordt gevraagd. Je kunt er op de site van de ChristenUnie meer over lezen. Wat een prachtig initiatief. Hopelijk gaat het veel rommel in de natuur voorkomen.

Wil je meedoen met de Opschoondag, kijk dan naar de informatie die erover verspreid wordt door je gemeente of op deze website.

Alles acties, uitdagingen en intitiatieven wil ik van harte aanbevelen!



Reacties

  1. Mooi overzicht zo Wendy, er zijn inderdaad genoeg goede initiatieven... ze hebben veel met lezen te maken :)
    Maar ook de opschoondag is mooi!
    Ik ga meedoen aan de #asfaltjungle challenge, heb wat boeken gekocht om door te geven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook Marja, ik ben het aan het lezen. Wat indrukwekkend!

      Verwijderen
  2. Er zijn zulke mooie initiatieven. Opschoondag is wel een leuk voor mij!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een uitdagingen. Leuk al die initiatieven. Leuk van die uitdaging van het kruis in de asfaltjungle. Dat boek is mede een reden geweest voor mijn keus om de Here Jezus te volgen. Leuk dat jij het gaat doen. Ik doe mee met een andere uitdaging. De psalmen door met creativiteit.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.