4 januari 2021

Respect hebben voor je man


'Het is interessant dat God van de man verlangt dat hij zijn vrouw liefheeft, maar dat Hij van de vrouw verlangt dat ze respect heeft voor haar man. 'Laat ieder voor zich zijn eigen vrouw zó liefhebben als zichzelf en de vrouw moet ontzag hebben voor haar man' (Efeziërs 5:33)'.

Deze woorden uit het boek 'De kracht van een biddende vrouw' van Stormie Omartian troffen mij vandaag opnieuw. Aan het begin van het nieuwe jaar ben ik opnieuw begonnen met lezen en bidden uit dit boek. Het blijft leerzaam en bemoedigend. Graag deel ik een gedeelte uit het eerste hoofdstuk.

'Ik neem aan dat geen enkele vrouw met een man zou trouwen die ze niet liefheeft, maar al te vaak verliest een vrouw het respect voor haar man, nadat ze een tijd met hem getrouwd is. Het verlies van respect lijkt vooraf te gaan aan het verlies van liefde, en kwetst de man meer dan een vrouw beseft.

Als je je man niet langer respecteert, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Toen de Ark van het Verbond de stad werd binnengebracht, zag Michal, de vrouw van koning David, haar man van vreugde dansen voor de Heer, zonder zijn koninklijk gewaad, in zijn onderkleed, voor het oog van alle mensen, Michal had geen deel aan zijn vreugde; zij verachtte hem zelfs (2 Samuel 6:16). Zij was kritisch en probeerde niet de situatie vanuit Gods oogpunt te zien. Zij betaalde een hoge prijs voor haar gebrek aan respect. Als straf van God kon zij geen kinderen krijgen. Als we geen respect tonen, geloof ik dat we niet alleen ons huwelijk en onze man schade doen, maar we sluiten daardoor ook de deur naar vernieuwing van onze relatie.

In een ander voorbeeld weigerde koningin Wasti het bevel van de koning op te volgen en naar hem toe te gaan. De koning gaf een feest voor zijn vrienden. Hij was in feeststemming en wilde pronken met zijn mooie vrouw. Het enige wat hij van haar vroeg, was dat ze haar koninklijke kleding aan zou trekken, haar koninklijke kroon zo opzetten en koninklijk zou verschijnen voor zijn gasten. Ze weigerde, hoewel ze heel goed wist dat dit een vernedering voor hem zou zijn (Ester 1:12). Het gevolg was dat Wasti haar positie als koningin verloor. Ze deed niet alleen haar man, de koning, tekort, maar ook de mensen. Tenzij een vrouw haar positie, als koningin van het hart van haar man, wil verliezen en bovendien haar gezin en vrienden wil kwetsen, moet ze haar man niet vernederen, ook al vindt ze dat hij het verdient. De prijs is te hoog.

Als dit bij jou al gebeurd is, en je weet dat je te weinig respect hebt getoond voor je man, belijd het dan op dit moment aan God. Als je bidt, zul je bevrijd worden en de potentiële grootheid van je man zien ondanks zijn gebreken. Daardoor zul je in staat zijn iets positiefs te zeggen dat zal bemoedigen en opbouwen, leven zal geven het huwelijk beter zal maken. De liefde wordt steeds minder als we bij de negatieve dingen blijven stilstaan. De liefde groeit als we ons richten op het positieve. Wanneer je Gods hart hebt voor je man, zul je in staat zijn hem door nieuwe ogen te bezien. Er zijn tijden dat je niet kunt begrijpen waar je man vandaan komt, wat hij voelt, en waarom hij de dingen doet die hij doet, tenzij je het inzicht van God hebt. Vraag hem of Hij je dit wil geven.

We kunnen voor onze man een goede vrouw zijn (zie Spreuken 31). Maar we kunnen dit alleen maar worden doordat God ons ertoe in staat stelt en doordat wij ons aan Hem overgeven. Het resultaat is dat we het vertrouwen van onze man genieten, omdat 'zij hem goed doet en geen kwaad, al de dagen van haar leven'. Ik geloof dat bidden het belangrijkste 'goed' is dat een vrouw voor haar man kan doen.'

- Stormie Omartian -

1 opmerking:

  1. Ik word er altijd kriegelig van als vrouwen hun man bekritiseren of flauwe grappen maken binnen een vrouwengroepje bijvoorbeeld, dat is geen respect. Ik roep altijd 'mijn man kan alles', haha, dat is sowieso een compliment :)

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.