2 september 2020

Er is zoveel dat niet hoeft - Tomas Sjödin

We leven (hier) in overvloed. Dat ervaart ook christen auteur Tomas Sjödin uit Zweden. Maar hij weet ook wat ons in de weg zit: de eisen die wij of anderen ons opleggen en die ons onder druk zetten. De bevrijdende boodschap die hij wil meegeven is: De grootste rijkdom ligt niet in het hébben, maar in het loslaten.

In 2019 schreef ik een recensie over het boek 'Leven vanuit rust' van de genoemde schrijver. Zijn schrijfstijl en kijk op het leven spraken mij erg aan, dus ook zijn nieuwe uitgave 'Er is zoveel dat niet hoeft', heb ik met enthousiasme ontvangen en er een recensie over mogen schrijven.

In het voorwoord van zijn nieuwste boek schrijft Sjödin: 'Ik zie mijn taak zo: door de aandacht te vestigen op schijnbaar alledaagse zaken, wil ik die zaken waarde toekennen. Ik wil ons zover krijgen dat we oog hebben voor alles wat we hebben maar waar we niet bij stil staan, zowel rondom ons huis als in de oneindige kosmos van het geloof.'

Sinds 1985 schrijft hij columns in diverse kranten en hierin keren drie thema's terug die ook in zijn boek terugkomen. Het eerste is: de strijd tegen het 'moeten' van het bestaan. Om het leven serieus te benaderen en verantwoordelijkheid op je schouders te durven nemen, is het nodig de onbelangrijke 'moetens' te schrappen die het leven alleen maar zwaar maken.
Het tweede thema verwijst naar het geloof als dragende kracht. Het christelijk geloof is in ieder hoofdstuk van ons leven aanwezig, aldus de schrijver. Het is ook de diepste reden dat hij schrijft.
Het derde thema is liefde. Liefde leidt ons onze levens voorwaarts en is op een of andere onnaspeurlijke manier een voorwaarde om te kunnen groeien en veranderen op ons levenspad.

De bedoeling van Sjödin is om te proberen woorden te geven aan dat wat we al weten, maar waar we niet aan denken. Het boek 'Er is zoveel dat niet hoeft' bevat 77 zulke pogingen.

De 77 columns hebben allemaal korte, krachtige titels. Ze hebben een humoristische inslag en vaak ook een diepere betekenis waar je eens rustig over na moet denken. Je kunt de columns achter elkaar lezen maar het is misschien beter om er af en toe één rustig te lezen en te overdenken.

Wat mij betreft is het boek een aanrader voor elke christen die zijn levensstijl en prioriteiten eens kritisch onder de loep wil nemen. Na het lezen van deze prikkelende teksten over liefde, tijd en geloof zul je ongetwijfeld een aantal dingen in je leven anders gaan doen en er anders tegenaan kijken.

Over de schrijver
Tomas Sjödin (60) was begin november in 2019 in Nederland voor de presentatie van zijn boek Leven vanuit rust. Hij is een Zweedse theoloog, schrijver en spreker. De helft van de week werkt hij als pastor bij de Smyrna-kerk, een grote pinkstergemeente in de havenstad Göteborg, met zo’n 3500 leden. Daar draagt hij onder meer zorg voor de voedselbank van de kerk.
De andere helft van de week schrijft en spreekt Sjödin. Hij is geregeld te gast op de Zweedse radio en televisie, als expert op het gebied van alledaagse levensvragen. Tomas Sjödin is getrouwd met Lotte. Samen kregen ze drie zoons.

Titel: Er is zoveel dat niet hoeft - over eenvoud van leven, geloof en liefde
Schrijver: Tomas Sjödin
Uitgever: Ark media
ISBN: 9789033802263
Prijs: €16,99

 

 Baby & kinderkleding algemeen

4 opmerkingen:

  1. Fijn, zo'n recensie! Het lijkt me een heel mooi boek en ik zet hem meteen op m'n leeslijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo blij dat je weer online bent op je blog. Heeft de rust iets goede met je gedaan?
    Goeie recensie. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.