29 mei 2020

Het overwaarderen van jezelf én een idee voor een nieuw boek...


Al enige tijd was ik op zoek naar een onderwerp voor een nieuw boek. Toen ik aan mijn man vroeg wat hij nou een goed onderwerp zou vinden voor een boek, zei hij vrij snel: 'Trots'. In eerste instantie vroeg ik me af waarom hij met dít onderwerp kwam maar toen ik er wat langer over nadacht vond ik het nog niet zo'n gek idee. Maar... een heel boek over dit onderwerp leek mij wat veel. 
Een blogbericht vond ik eigenlijk lang genoeg 😀

Wanneer ik in eerste instantie denk aan het woord 'trots', associeer ik het met iets negatiefs. Sowieso houd ik er niet zo van om over negatieve woorden te schrijven (ik zou liever schrijver over hoe je bv. nederig zou kunnen zijn/worden, de positieve kant dus) maar af en toe is het niet verkeerd om je er toch wel een beetje in te verdiepen. Al lezende in de Bijbel en op internet vond ik enkele interessante dingen.

Wat betekent trots?
Wanneer je trots bent, dan vind je jezelf erg belangrijk en goed. Je vertrouwt op jezelf en op je eigen prestaties. Je vindt jezelf knap en bijzonder. Ten diepste vind je jezelf beter dan anderen en komt trots voort uit het overwaarderen van jezelf en het onderwaarderen van de ander. En als je jezelf zo knap en goed vindt, dan denk je al snel dat je de dingen alleen kunt doen en God niet meer nodig hebt. Je vertrouwt immers op je eigen verstand en op je eigen hart! 

Wat zegt de Bijbel over trots? 
Wanneer je in de Bijbel (SV)) zoekt naar het woord 'trots' vind je dit slechts op twee plaatsen terug. Alleen in de Psalmen en in Habakuk. Wanneer je zoekt in de HSV komt het woord al vaker voor. Je vindt het tientallen keren in het Oude Testament. Ook in de NBG komt het vele male in het Oude Testament voor.
Wanneer je zoekt op alternatieve woorden voor trots, bv. hovaardig, hoogmoedig, laatdunkend, minachtend, verwaand, fier of hooghartig, vind je deze ook terug in Gods Woord maar wel in mindere mate. In het Bijbelboek Timoteüs wordt er bijvoorbeeld over gesproken en in 1 Johannes. 

Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig (2 Timoteüs 3:2).

Want al wat in de wereld is: de begeerte des vlezes, de begeerte der ogen en een hovaardig leven, is niet uit de Vader, maar uit de wereld (1 Johannes 2:16).

In de meeste verzen waarin een van deze bovenstaande woorden genoemd worden, is het niet positief bedoeld. Er is blijkbaar weinig waar onze Hemelse Vader zo’n hekel aan heeft als aan trotse mensen. 

Trotse mensen worden uiteindelijk vernederd. Maar bescheiden mensen zullen worden geprezen (Spreuken 29:23).

Koning Salomo waarschuwt voor trots in zijn spreukenboek: 'Wie op zijn hart vertrouwt, die is een dwaas.' Salomo weet heel goed waar echte wijsheid vandaan komt – van God! De Bijbel laat zien dat het geen zin heeft om op onszelf, onze slimheid of onze spullen te vertrouwen. Alles komt immers van God! We kunnen zelf niets maken. Alles wat we hebben, hebben we gekregen. (1 Kor. 4:7) Het is de Heer die ons kracht en wijsheid geeft om ons werk te doen. We moeten niet onszelf de eer geven, maar Hem! Het is dus verkeerd om jezelf te prijzen voor wat je kunt of hebt. Je weet niet eens of je er morgen nog bent.

In de Bijbel kun je een heel aantal mensen terugvinden die ook kampten met trots: Hagar, Mirjam, Nebukadnezar, Adonia, Haman, de verloren zoon, Naäman en vele anderen. Om eerlijk te zijn, zit er in elk mens een 'stukje' maar bij de een komt het meer tot uiting dan bij de ander.
Niet alleen mensen zijn trots, ook de satan is trots. Nog voor God de mensen geschapen had, kwam hij al in opstand tegen God en dacht het beter te weten. Hij bracht Adam en Eva in verleiding en zo is er langzaam ook trotsheid in mensen ontstaan.

Nu is het heel verleidelijk om mensen in de Bijbel aan te wijzen als 'trotse mensen' maar laat ik dicht bij huis blijven. Ik merk aan mijzelf dat ik ook regelmatig trots ben. Ik denk vaak dat ik bepaalde dingen nét even iets beter kan dan een ander en soms loop ik ook op Gods plannen 'vooruit' omdat ik denk het beter te weten of een snellere manier te hebben gevonden. Regelmatig denk ik aan andere mensen te kunnen zien dat ze trots zijn en wat hieraan niet goed is, maar het is belangrijk om ook kritisch naar mezelf te kijken. Niet zo lang geleden las ik ergens dat de mens twee hele sterke verleidingen heeft die sterker zijn dan andere: seksuele verleidingen en trots. Het blijft lastig om hier goed mee om te gaan en in alle nederigheid te luisteren en gehoorzamen. Ik denk zelf dat het iets is waar je een leven lang aan zal moeten werken.

Tot slot is het wel leuk om te vertellen dat ik een nieuw idee heb voor een nieuw boek. Het heeft helemaal niets niet met bovenstaand onderwerp te maken want het zal over iets heel anders gaan. Zoals het er nu naar uitziet, wordt het (weer) een kinderboek.* Maar voordat ik daadwerkelijk met schrijven kan beginnen wil ik nog veel dingen uitzoeken en onderzoeken. Ook wil ik nog een aantal mensen spreken die veel over dit onderwerp weten. De voorbereidingen kosten dus nog wel even tijd en de uitwerking ervan dus ook. Zodra ik meer nieuws heb, laat ik het weten. Houd mijn blog maar in de gaten!
3 opmerkingen:

 1. Bijzonder onderwerp Wendy, goed om uitgebreider over te schrijven denk ik. Een blogserie misschien? Of soort dunne boekjes over bepaalde onderwerpen? Trots, onzekerheid, nederigheid, angst etc. Nou ja, ik denk maar met je mee :)
  Leuk dat je weer een idee hebt ontvangen voor een kinderboek. Spannend!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien goed om uitgebreider over te schrijven maar misschien in de toekomst nog eens. Ik ga me eerst richten op het boek :)

   Verwijderen
 2. Met plezier gelezen. Ben benieuwd hoor.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.