1 februari 2020

Als je hart vol is van Gods Woord, kan er niets meer bij van de tegenstander


'Bijbelstudie is immens belangrijk en levert een hoop op. De Schriften getuigen van Hem. Wanneer je dat stukje gebak hebt geproefd dan wil je daar meer van. Als je van studeren houdt, kom je in een geestelijke gemoedstoestand dat je er meer van wilt weten. Bijbelstudie leidt er toe dat je meer respect krijgt voor God, meer eerbied voor God Zelf en Zijn Zoon. Je ziet meer van het werk van de Heilige Geest en Gods plan in algemene zin. Omdat je daar meer mee bezig bent - ook in het onderbewuste - zal het je bewaren voor allerlei dingen. Bovendien: als je hart vol is van het Woord van God, dan kan er niets meer bij van de tegenstander.'
- Dato Steenhuis -

Zoals Bijbelleraar Steenhuis hierboven verwoordt, is Bijbelstudie immens belangrijk. Toch is het voor veel christenen geen onderdeel van hun christen-zijn. Wellicht is er nog wel een moment voor stille tijd maar voor meer verdieping in Gods Woord ontbreekt (ons) vaak de tijd.
Het zou natuurlijk het mooiste zijn wanneer het zou lukken om er wél tijd voor te maken, het hoeft niet altijd lang te zijn. Soms is het ook een kwestie van prioriteiten stellen, zoals het vaak met zoveel dingen in het leven is!

Wanneer je zelf de Bijbel aandachtig zou willen bestuderen, hoeft dit ook niet altijd ingewikkeld of moeilijk te zijn. In mijn blogserie uit 2016 over 12 manieren om doeltreffende de Bijbel te bestuderen heb ik uitgelegd op welke eenvoudige manieren je de Bijbel kunt lezen. Wellicht kunnen ook de boeken die ik op deze pagina heb vermeld je verder helpen.

Toch kan het voorkomen dat het gewoon (een periode) niet lukt om meer in de Bijbel te lezen ook al probeer je het in te plannen. Een drukke baan, een druk gezin en talloze andere dingen kunnen om aandacht vragen. Graag wil ik daarom een aantal waardevolle websites doorgeven waar je Bijbelstudies kunt vinden die door anderen gegeven zijn. Wanneer je bv. onderweg bent naar je werk, aan het strijken bent of aan het hardlopen, kun je een Bijbelstudie luisteren en op deze manier meer kennis uit de Bijbel opdoen. Het is wel goed om bij het luisteren van Bijbelstudies kritisch te zijn en te zoeken naar betrouwbare Bijbelleraren.
Onderstaande sites met Bijbelstudies zijn de moeite waard:

www.jacquesbrunt.nl --> Jacques Brunt Bijbelonderwijs

"Onze houding ten opzichte van Bijbelstudie kent drie fasen: De 'wonderolie'- fase: we bestuderen de Bijbel omdat dat goed voor ons is, maar we genieten er niet echt van. De 'meergranen'- fase: we vinden Bijbelstudie droog en oninteressant maar we beseffen dat het voedzaam is. De 'aardbeien met slagroom'- fase: we genieten volop van het Woord van God."
- H.G. Hendricks -


Ik wens jullie en mijzelf toe dat we steeds meer mogen gaan genieten van de 'aardbeien met slagroom' en steeds meer zullen leren en ontdekken uit Zijn Woord. 
 
Op welke manier doe jij zelf graag Bijbelstudie of welke luister jij graag? 


3 opmerkingen:

 1. Dank je wel weer, Wendy

  Ik denk voor mezelf dat de weerstand die ik voel, voordat ik mijn Bijbel pak, altijd zal blijven. Dat ik er langer last van blijf houden dan ik zou willen. Eerst nog even dit. Of ... Soms begin ik dan een uur later. Niet dat dat erg. Maar ik merk dat er iets is dat ons bij het Woord vandaan wil houden.

  Tips? Heb jij daar tips voor?

  Mijn gewoonte is dat ik een paar verzen lees uit de Bijbel. Ik heb de studiebijbel van de HSV (ervoor bid ik meestal een kort gebed) en dat ik die verzen onderzoek, lees in een andere vertaling, bekijk de verzen met een verklaring. Op die manier ga ik door een heel Bijbelboek heen. Nu Johannes bijna klaar is wil ik graag de brieven van Johannes lezen.

  Dank je wel voor linkjes. Ik ken er een paar niet. Ik luister vaak in het Engels naar Grace to You (via de app) en Truth for life (via app).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar wat je schrijft Aritha. Die weerstand ervaar ik ook regelmatig. Er is er natuurlijk maar één die niet wil dat je gaat lezen en er alles aan zal doen om je Bijbel niet te openen (de tegenstander). Om eerlijk te zijn heb ik niet echt tips, ik denk dat die weerstand zal blijven. Volhouden en volharden denk ik ondanks die weerstand. Ik denk dat het wel goed is om voordat je wilt beginnen te bidden of God je ook echt wil helpen om het verlangen in je hart te leggen om het ook echt te doen. Je schrijft ook dat je dit doet. Het NOVV van John Piper kan ook helpen hierbij ook:http://christenleven.blogspot.com/2018/02/een-kort-gebed-voordat-je-met-je-stille.html

  Dank je wel ook voor jouw tips van de apps. Die kende ik weer niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij gaat het lezen in de Bijbel ook niet vanzelf. Ik 'moet' wel, omdat ik de ETS-Bijbelcursus volg. Ik ben dus niet zo'n goeie christen, die zo braaf Bijbelleest uit mijzelf.
  Het citaat van Dato Steenhuis is echt waar, als je hart vol is van het Woord van God, dan kan er niets meer bij van de tegenstander. Als je vol bent van Gods Woord, ben je ook beter bestand tegen dwaalleer.

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.