18 januari 2020

Hoofdlijnen - 123 lifehacks voor meer focus en aandacht in je leven! - Lucas Reinds

Je kunt ze overal vinden tegenwoordig: zelfhulpboeken over manieren die je leven beter, handiger, overzichtelijker en soms ook rustiger maken. Ik schreef bijvoorbeeld al eens een recensie over het boek De tijd van mijn leven, Ontketen je brein en Leven vanuit rust. En ik vermoed dat er nog veel meer titels te vinden zijn tussen mijn recensies. Het zijn stuk voor stuk boeken die je verder kunnen helpen en veel stof tot nadenken geven. Er zijn de laatste tijd veel van dit soort boeken uitgegeven en om eerlijk te zijn, kan ik er erg van genieten.
Naast het genieten tijdens het lezen zélf, zou het natuurlijk het mooiste zijn wanneer je hetgeen je gelezen hebt ook in praktijk brengt. Eerlijk gezegd ontbreekt het daar nog wel eens aan bij mij. Ik maak vaak aantekeningen of deel eens een mooi voornemen op social media maar vaak blijft het bij mooie gedachten en voornemens. Ik heb mij al vaker afgevraagd hoe hetgeen ik gelezen heb in deze handige boeken nou écht blijft hangen en hoe ik het toepasbaar zou kunnen maken in mijn leven.

Dit moet Lucas Reinds, schrijver van het nieuwe boek Hoofdlijnen ook gedacht hebben. Want om beter te onthouden en ook echt toe te gaan passen wat hij aan zinvolle ideeën opdeed tijdens het lezen van talloze zelfhulpboeken en andere non-fictie, besloot hij de inzichten die hij had opgedaan te vangen in zijn eigen woorden en in één tekening. Er volgde een grote hit op social media en nu heeft Reinds de inzichten gebundeld in een fraai vormgegeven, prikkelend en grappig boek, dat voor iedereen een motivatie kan zijn om zaken als overvolle agenda's, een te druk sociaal leven, weinig focus en aandacht nu eindelijk eens echt te veranderen.

Het genoemde boek bevat 123 lifehacks, die - zoals gezegd - allemaal zijn voorzien van een treffende tekening. De lifehacks zijn kort en krachtig door Lucas in eigen woorden omschreven zodat ze direct 'binnenkomen' en blijven hangen. Reinds heeft deze verzameld uit tal van boeken van schrijvers als Berthold Gunster (van Omdenken), Tony Crabbe en David Allen maar ook van christenschrijvers als Bill Hybels, Tim Keller en Ben Tiggelaar. In enkele gevallen haalt Reinds gewoon de Bijbel aan (de beste tips vind je uiteraard hier).
Hieronder is een voorbeeld te vinden:

Pen en papier dwingen je ertoe om informatie niet alleen vast te leggen, maar ook te verwerken. Het blijkt dat lesnota’s met pen en papier minder aantekeningen opleveren dan notities op een laptop, maar wel een betere herinnering van de feiten en beter conceptueel leren bevordert. Bovendien lijkt dat ‘langzaam schrijven’ je oefent in ‘langzaam denken’... en dat is super! - Ontketen je brein - Theo Compernolle

Het mooie aan dit boek is dat hetgeen je leest direct duidelijk gemaakt wordt in een tekening. In de eerste plaats is Lucas zelf geïnspireerd om het zo samen te vatten maar ook voor de lezer is het een extra handvat om hetgeen geschreven wordt, in een beeld te zien. Het blijft zo nog beter hangen!

Hoofdlijnen is een boek geworden dat je achter elkaar uit wilt lezen, hoewel dat niet echt verstandig is. Het is juist beter om elke dag één of een paar lifehacks te pakken en deze op je in te laten werken. Op deze manier kun je ze uiteindelijk het beste toepassen in je leven. Misschien zou je het boek gewoon op je bureau moeten leggen en er elke dag één lifehack uit moeten halen (en deze gelijk even aan je collega's of huisgenoten hardop moeten voorlezen).

Wanneer je trouwens snel een overzicht wilt zien van een aantal van de lifehacks, raad ik aan Hoofdlijnen op Instagram te volgen. Regelmatig worden er hier nieuwe online gezet. Ook via Issuu kan het boek worden ingezien.

Zowel ouderen als jongeren kunnen met dit boek hun voordeel doen want er staan tips en adviezen in die voor elke generatie relevant zijn. Kortom, een leuk, inspirerend, humoristisch en aantrekkelijk boek dat ik iedereen van harte kan aanbevelen.

Titel: Hoofdlijnen
Subtitel: 123 lifehacks voor meer focus en aandacht in je leven!
Schrijver: Lucas Reinds
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Blz: 160
ISBN: 9789024587544
Prijs: €12,50

Wil je meer weten over het boek, kijk dan ook eens op de website www.hoofdlijnen.nl 

3 opmerkingen:

  1. Klinkt leuk en interessant Wnedy. Een lifehack is een truukje of skill toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eigenlijk is het een simpel hulpmiddel dat mensen kan helpen om te gaan met overvloed aan informatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede recensie! Bedankt weer

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.