18 december 2019

Kerstboodschap - Het geheim van de geboorte van Christus - Tim Keller

'Kerst is de enige christelijke feestdag die ook een belangrijke seculiere feestdag is - je  kunt gerust stellen: de grootste in onze samenleving. Het gevolg is dat er twee verschillende feesten zijn die elk door miljoenen mensen tegelijkertijd gevierd worden. Dat zorgt aan beide zijden voor een wat ongemakkelijk gevoel. Veel christenen merken tot hun spijt dat steeds meer van de publieke feestelijkheden rondom Kerst bewust elke verwijzing naar de christelijke oorsprong ervan vermijden. De achtergrondmuziek in de winkel is aan het verschuiven van 'Komt allen tezamen' naar 'Jingle Bells'. De feestdag wordt aangeprezen met: tijd voor familie, tijd om te geven, tijd voor wereldvrede. 
Aan de andere kant, mensen die niet religieus zijn vinden tot hun spijt dat de oudere betekenis van Kerst zich steeds weer aan hen opdringt zonder dat ze erom gevraagd hebben, bijvoorbeeld door middel van de muziek van de traditionele kerstliederen.'

Een treffend gedeelte uit de inleiding van het prachtige boek 'Kerstboodschap - Het geheim van de geboorte van Christus' van Tim Keller. Het is vorig jaar al uitgegeven maar nog altijd actueel en pakkend. Tot mijn grote vreugde ontving ik een recensie-exemplaar en graag deel ik enkele dingen die ik gelezen en geleerd heb. De schrijver vermeld aan het begin van zijn boek dat hij blij is dat hij de mooie kanten van de kerstdagen delen kan met heel de samenleving hoewel hij bang is dat de echte wortels van Kerst voor de meeste mensen steeds meer vervagen. Hij hoopt dat door het lezen van dit boek de waarheden en de werkelijke betekenis van Kerst naar boven worden gehaald en niet langer verborgen zal blijven.

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken. In de eerste hoofdstukken leren we door naar het evangelie van Matteüs te kijken over de cadeaus die God ons gaf met Kerst. In de hoofdstukken daarna wordt ingezoomd op het evangelie van Lucas en lees je hoe je deze cadeaus dankbaar in ontvangst kunt nemen.
Vooral het vijfde hoofdstuk - over Maria-  trof mij. Keller verwoordt mooi hoe het voor haar geweest moet zijn om moeder te zijn van de Here Jezus en hoe haar geloof groeit in bepaalde fases in haar leven.
Ook de uitleg over de menswording van Jezus is pakkend. De leer van Kerst, van de vleeswording, is dat Jezus echt en volkomen God was én echt en volkomen mens. Dit is uniek onder alle wereldgodsdiensten en is de kern van het christelijk geloof. Omdat de Here Jezus mens werd, kon Hij met ons meevoelen en meedenken. Hij heeft onder ons gewoond. En doordat Hij Zijn grootheid aflegde door voor ons te sterven aan het kruis en weer op te staan uit de dood liet Hij zijn oneindige liefde voor ons zien.

Het boek gaat op veel onderwerpen diep in en er worden regelmatig bijbelverzen geciteerd en uitgelegd. Het is daarom wel goed om korte stukjes te lezen en deze ook aandachtig te lezen. 'Kerstboodschap' is zeker geen boek om vluchtig door te bladeren en snel te lezen. Zelf heb ik er een paar werken over gedaan en heb geprobeerd hetgeen Keller wil duidelijk maken, goed in mij op te nemen. Vermoedelijk wil ik het boek volgend jaar rond deze tijd nog eens lezen en ik weet zeker dat ik er dan weer nieuwe dingen in zal ontdekken.
Na het lezen van dit boek weet je (weer) waar het over gaat met Kerst!

In de adventsperiode vind ik het altijd belangrijk en waardevol om bewust bezig te zijn met de echte betekenis van Kerst. Vaak gebruik ik hiervoor een leesrooster maar deze keer heb ik daarnaast dit boek gelezen als voorbereiding op de Kerst. Wil je dit boek (volgend jaar) ook lezen tijdens de adventsperiode, bestel het dan via onderstaande link. Je zult er geen spijt van krijgen.

Ik wens al mijn lezers hele fijne, goede en gezegende kerstdagen toe. Ik bid dat de Here Jezus in het middelpunt mag staan en Hij alle eer zal krijgen!

Schrijver: Tim Keller
Uitgeverij: Van Wijnen
ISBN: 9789051945461


In de naam 'Immanuel' zitten drie gedachten opgesloten: Hij is God, Hij is mens, en Hij is met ons! 

                      

2 opmerkingen:

  1. Jij ook gezegende kerstdagen toegewenst Wendy en een mooi 2020! De geboorte van Jezus herdenken, dat blijven we doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij ook een paar goede weken toegewenst! Wie weet is dit boek ook bij onze bieb te leen. Ik ga eens kijken.

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.