27 november 2019

Leven vanuit rust - Tomas Sjödin

Veel mensen dromen ervan dat er ooit meer uren in een etmaal zullen passen of hopen op onverwachte meevallers in hun agenda. Weer anderen worstelen met een overvol leven en het gevoel dat ze nooit kunnen ontspannen.  
Velen verlangen in ons drukke leven naar rust! Maar wat is rust? Is dat níet werken of is rust meer dan dat? Hoe combineren we onze behoefte aan rust en alle verantwoordelijkheden zonder het gevoel dat we voortdurend tekort schieten? Tomas Sjödin gaat in op deze én meer van dit soort vragen in zijn boek 'Leven vanuit rust'.

'Leven vanuit rust' is een 'eerbetoon aan de sofa', aan de tempowisselingen van het leven en aan de rust die met vrienden, maaltijden en feest gevuld kan worden. Sjödin vindt dat het tijd wordt om ons oudste en meest beproefde weekritme af te stoffen zodat we de rustdag herontdekken: 'Rust komt niet achteraan, als we uitgeput en tot niets meer in staat zijn. Ze is het begin van alles!'

In 18 overzichtelijke en heerlijk rustgevende hoofdstukken legt de schrijver, die ook christen is, uit hoe hij ertoe gekomen is dit boek te schrijven en wat hij heeft geleerd en ontdekt over rust. Ook in onderstaand filmpje legt hij uit wat de kern is van zijn boek.
                

Het meest opvallend in het boek is de aandacht die gevraagd wordt voor de Sabbat. En dan niet zozeer voor het vieren van de Joodse sabbat maar voor het bewust inplannen van één dag rust in de week, wat Sjödin betreft hoeft dit niet perse de zondag te zijn maar kan het ook een woensdag zijn.

In dit interview dat (gratis) te lezen is in het Nederlands Dagblad geeft Sjödin antwoord op de vraag wat je kunt leren over hoe de Joden de Sabbat vieren: 

‘De kern is: je rust omdat het móét. Niet omdat je te moe bent om nog verder te werken (dan ben je te laat), of omdat het werk af is (het werk is nooit af). De Sabbat is bedoeld tegen onze neiging tot mateloosheid. Jij dénkt dat je wel zeven dagen door zou willen, maar zés zul je er werken. Rusten is niet níéts doen. Het is even iets ánders doen. De dingen doen die echt belangrijk zijn. Genieten! Maar ik ben ook de waarde gaan inzien van gewoon op de bank liggen. Boven in het gebouw van onze kerk heb ik – wat ze noemen – een werkkamer. Maar het is ook gewoon een rustkamer, waar ik geregeld een middagdutje doe.’

De schrijver benadrukt trouwens ook dat rust niet altijd hoeft te betekenen dat je helemaal niets meer doet, het kan ook zijn dat je juist iets anders doet dan wat je de rest van de week doet. Ook dit kan ontspannend en rustgevend werken!

Na het lezen van het boek 'Leven vanuit rust' van Tomas Sjödin, schaam ik mij niet meer om ervoor uit te komen dat ik regelmatig een (kort) middagslaapje doe en er van geniet. In een maatschappij waarin er zóveel moet en zoveel van je verwacht wordt, lijkt het soms vreemd om dit te zeggen. Toch vaar ik er wel bij en ook in dit boek wordt het aangeraden om om dit in te plannen zodat je lichaam en geest even tot rust komen. Een aantal jaren geleden zou ik het nog zonde van mijn tijd gevonden hebben maar nu ik 'wat ouder' word, merk ik dat een goede gewoonte is om af en toe even wat nieuwe energie op te doen terwijl je ligt en dingen in je hoofd op een rijtje te krijgen.


Over de schrijver
Tomas Sjödin (60) was begin november in Nederland voor de presentatie van zijn boek Leven vanuit rust. Hij is een Zweedse theoloog, schrijver en spreker. De helft van de week werkt hij als pastor bij de Smyrna-kerk, een grote pinkstergemeente in de havenstad Göteborg, met zo’n 3500 leden. Daar draagt hij onder meer zorg voor de voedselbank van de kerk.
De andere helft van de week schrijft en spreekt Sjödin. Hij is geregeld te gast op de Zweedse radio en televisie, als expert op het gebied van alledaagse levensvragen.
Tomas Sjödin is getrouwd met Lotte. Samen kregen ze drie zoons. Bij de oudste en de jongste werd al vroeg een progressieve hersenziekte ontdekt. Karl-Petter overleed in de zomer van 2002 op vijftienjarige leeftijd. In 2008 moesten ze van de veertienjarige Ludvig afscheid nemen. Hun middelste zoon John is gezond en is inmiddels 31.

Leven vanuit rust verscheen in Zweden in 2013 en is van Sjödin het eerste boek dat in het Nederlands is vertaald. Hij werkt op dit moment aan een vervolg, over stilte.
                                TuinTuin

2 opmerkingen:

  1. Het klinkt heel inspirerend! Ik heb hem op mijn leeslijstje gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Marianne, hij is zeker de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.